Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ τα τέλη κυκλοφορίας για το 2021, τα οποία δεν μεταβάλλονται σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει την ημερομηνία πληρωμής τους ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που θα αποφασισθεί ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης αλλά και των πληρωμών που θα έχουν γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Εφόσον το οικονομικό επιτελείο προχωρήσει στην απόφαση μετάθεσης του χρόνου πληρωμής των τελών, οι ιδιοκτήτες οχημάτων αντί της 31ης Δεκεμβρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία, θα έχουν προθεσμία δύο μηνών για να καταβάλουν τα σχετικά τέλη που τους αναλογούν.

Οι οδηγοί θα μπορούν να τα εκτυπώσουν είτε κάνοντας χρήση των κωδικών πρόσβασης στο σύστημα Taxis, είτε με τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Τα ποσά δεν αναμένεται να μεταβληθούν σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά και κυμαίνονται από 22 έως 1.380 ευρώ, ενώ καθορίζονται βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή των κυβικών του κινητήρα και του έτους ταξινόμησης.

Τα παλαιότερα αυτοκίνητα έως 20 ετών πληρώνουν τέλη με βάση τρεις διαφορετικές διαβαθμίσεις: Η πρώτη αφορά αυτοκίνητα που είναι ταξινομημένα ώς το 2000, η δεύτερη με ταξινόμηση από το 2001 έως και το 2005 και η τρίτη αφορά τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί μετά το 2006 και έως 31/10/2010.

Για τα αυτοκίνητα έως 10 ετών τα οποία έχουν ταξινομηθεί μετά το τέλος του 2010, τα τέλη κυκλοφορίας καθορίζονται από τους ρύπους, δηλαδή τα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα ανά χιλιόμετρο.

Πηγή: https: kathimerini.gr