ΑΡΘΡΟ

Του Βασίλειου Μελαδίνη

Αρχιτέκτονα Χωροτάκτη

Διδάσκεται ο λαϊκισμός στις σχολές δημοσιογραφίας ή είναι αυτοφυής τρόπος «προσωπικής» έκφρασης της πλειοψηφίας των λειτουργών της 4ης εξουσίας; Μήπως ο βιοπορισμός και η ρουτίνα εξουθενώνει σε τέτοιο βαθμό που η μετάπτωση της πλειοψηφίας των συναδέλφων σας, σε απλούς διεκπεραιωτές της πλήρωσης του δημοσιογραφικού χρόνου είναι φυσιολογική κατάληξη;

Τα ερωτήματα, έγιναν πια «αμείλικτα» παρακολουθώντας «τα έργα και τις ημέρες» όλων σας, καθώς όμως είναι ρητορικά, δεν έχουν απάντηση, παρά τα περί της αντιθέτου απόψεως του Alexis. Όμως την αφορμή για αυτή την επιστολή, μου έδωσαν χαρακτηριστικά παραδείγματα, που δημιουργούν αναπόδραστα τα αναπάντητα ερωτήματα που σας έθεσα.

Πρώτα η συνεχής επιμονή σας στη φιλοξενία στα ραδιόφωνα και τα παράθυρα των τηλεοράσεων, όποιου να είναι από τους φωνασκούντες τοπικούς άρχοντες, συνδικαλιστές, προέδρους συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών, με μοναδικό κριτήριο του πόσο μαχητικός και ανένδοτος για το κόμμα, την τοπική κοινωνία, τα οικονομικά συμφέροντα τοπικών ομάδων κτλ. θα παρουσιασθεί., ενάντια σε ο,τιδήποτε έχει σχέση με υπερτοπική ενέργεια ή εγκατάσταση στη περιοχή τους, (ανεμογεννήτριες, εργοστάσια, μαρίνες, δίκτυα υποδομών, κλειστών δομών παράνομων μεταναστών, μεταλλείων, ηλιακών πάνελ, κτλ.).

Κανείς από εσάς που φιλοξενεί τους τοπικούς αγάδες, μπέηδες, πασάδες, δεν ρωτά, αν η αυτονόμηση από την κεντρική κυβέρνηση, που επαγγέλλονται (για κάθε σημαντικό και ασήμαντο) σημαίνει αυτόματα ότι θα πρέπει να γίνουμε ένα ομόσπονδο κράτος, με χωριστά καντόνια αλλά και χωριστά έσοδα και προϋπολογισμούς, άρα και χωριστή οικονομία χωρίς τις επιδοτήσεις της κεντρικής κυβέρνησης.

Κανείς από εσάς δεν επισημαίνει την απόλυτη αντίφαση, ότι ο επαναστατημένος τοπικός αγάς έχει πλήρη οικονομική και πλήθος άλλων εξαρτήσεων από την κεντρική κυβέρνηση εναντίον της οποίας ορθώνει το ανάστημα της, έωλης, αδιαλλαξίας του, εναντίον δηλαδή του συμφέροντος του συνόλου, ενώ είναι υπόλογος είτε γιατί δεν δημοσιεύει ετήσιους ισολογισμούς, είτε γιατί κάνει προσλήψεις από το παράθυρο, είτε γιατί δίνει πριμ και υπερωρίες εκτός συμβάσεων.

Δεν τους ρωτάτε γιατί πιστεύω πως δεν θέλετε να δυσαρεστήσετε τους υψηλούς καλεσμένους σας, ενώ συγχρόνως το μυαλό σας είναι μόνιμα στραμμένο στις ακροαματικότητες και τις τηλεθεάσεις που γεννά ο λόγος του τοπικού «λαϊκού» αγωνιστή και έτσι, δεν μένει χώρος για δημιουργικά ερωτήματα και κριτική, που είναι η πεμπτουσία της δημοσιογραφίας.

Έτσι φθάσαμε στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες και μερικοί από εσάς, ανέμελα και ανερυθρίαστα, πιπιλάνε την καραμέλα της «κλιματικής αλλαγής», ως άλλοθι, για όλα τα δεινά και δεν τολμάνε να κάνουν τις ερωτήσεις που θα αποκαλύψουν την αλήθεια. Στον κάμπο της Θεσσαλίας το ποτάμι από πλάτος 145 μέτρων έμεινε μόνο 38, ολόκληρα χωριά κτίσθηκαν στον πάτο αποξηραμένων βάλτων, έσπασαν αναχώματα και βρέθηκαν φράγματα σκυροδέματος χωρίς οπλισμό! Επισκέφθηκα, μετά από χρόνια την Εύβοια. Τη διέσχισα από Αιδηψό μέχρι την Κάρυστο και τρόμαξα από την άναρχη δόμηση και την ανθρωπογενή καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν μπορεί, κάποιος θα φταίει για αυτή την κατάντια! Είναι η δουλειά σας να ρωτήσετε όλους όσους υπήρξαν οι ανεξέλεγκτοι τοπικοί «άρχοντες» τι συνέβη και ποιος φταίει!

Κανείς από εσάς δεν καλεί τους τοπικούς αγάδες και αν το κάνει δεν ρωτά είτε για τα χάρτινα έργα του Δήμου τους που καταρρέουν με την πρώτη βροχή ή αεράκι, και δημοπρατούνται ξανά και ξανά χωρίς τον έλεγχο και την τιμωρία αυτών που τα παραλαμβάνουν. Ούτε για τη παράνομη δόμηση που οργιάζει σε τοπικό επίπεδο, ακόμα και δόμηση σε ρέματα και αιγιαλούς. Ούτε τις λεωφόρους που εγκαινιάζουν χαρούμενοι πάνω από κλειστά ποτάμια και ρέματα. Ούτε για τον καθαρισμό χειμάρρων που δεν κάνουν. Ούτε για το τι κάνουν τα λεφτά που παίρνουν κάθε χρόνο για τις αποψιλώσεις.

Ας περάσουμε όμως σε πιο ειδικά θέματα που χειρίσθηκε η δημοσιογραφική οικογένεια από τα μέσα της πρώτης δεκαετίας αυτού του αιώνα και εντεύθεν.

Πρώτη η εποποιία της εποχής του ιού Η1Ν1. Τον θυμάστε όλοι σας. Θυμάστε τα καθημερινά επαναλαμβανόμενα κινδυνολογικά μοτίβα, σχεδόν σε όλες τις ενημερωτικές εκπομπές. Και μετά, ως η χώρα να θεραπεύθηκε δια μαγείας, σταμάτησαν οι ημερήσιες μακάβριες αναφορές θανάτων και ειπώθηκε μόνο η είδηση ότι είχαν αγορασθεί «επιτέλους» εκατομμύρια άχρηστα εμβόλια, που η κλινική τους έρευνα δεν είχε ολοκληρωθεί, είχε όμως ολοκληρωθεί, επιτυχώς, η «παραγγελιά» και εκεί τελείωσε ο δικός σας «αγώνας» για την ενημέρωσή μας! Κάποιοι ψέλλισαν μέσα από «έγκυρα» ρεπορτάζ ότι όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούμε και ακολούθως… ομερτά!

Άρχισα να σας παρακολουθώ επισταμένα και μεθοδικά.

Σε κάθε ευκαιρία, με κάθε αφορμή, η πλειοψηφία σας καραδοκούσε να ξεδιπλώσει το «ταλέντο» της στο να πει ότι θεωρούσε ό,τι θέλει να ακούσει ο πολίτης, ότι θεωρούσε πως ικανοποιεί την άκριτη, μοιρολατρική, ευμετάβλητη και εύπιστη Ανατολίτικη νοοτροπία που μας διαπερνά όλους. Έτσι υπηρετήσατε και υπηρετείτε, τις εντολές των διαμορφωτών της κοινής (κοινότατης θα έλεγα) γνώμης.

Μη βιαστείτε να αντιδράσετε αγανακτισμένοι για το ότι σας αδικώ. Σκεφτείτε πόσοι από εσάς θα άντεχαν και θα έμεναν στο επάγγελμα, αν πολίτες σαν και μένα ή καλύτεροι από εμένα είχαν πρόσβαση στα Μ.Μ.Ε. και στηλίτευαν καθημερινά το έλλειμμα εγκυκλοπαιδικής γνώσης, σφαιρικών απόψεων, επιστημονικής κριτικής, συνυφασμένα με τον κομματικό και δημοσιογραφικό σας λαϊκισμό. Ελπίζω πως μία παράθεση μερικών παραδειγμάτων θα σας δώσει να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.

Διαχρονικά όποτε η συμπαθής επαγγελματική σας ομάδα προσπάθησε να ασχοληθεί από μόνη της και χωρίς να ρωτήσει ειδικούς επιστήμονες με ένα θέμα, έγινε επιεικώς ρεζίλι.

Καλό παράδειγμα για αρχή «Η ερημοποίηση της Ελλάδος». Και ποιο μακάβριο σενάριο δεν είχατε χρησιμοποιήσει! Μάλιστα δημοσιογράφοι που εθεωρούντο φερέλπιδες και σήμερα έχουν Μ.Μ.Ε., υπερθεμάτιζαν χωρίς καμιά επιστημονική βάση πως όπου να είναι θα γίνουμε Σαχάρα! Όλο αυτό, μόνο και μόνο γιατί είχαμε μια περιοδική ανομβρία και ένα ξερό Φθινόπωρο, κάτι που επαναλαμβάνεται περιοδικά σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια και γνωρίζουν όσοι ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο. Τι θα λέγατε όλοι εσείς για το αφήγημα αυτό σήμερα στους πλημμυροπαθείς του κάμπου; Ότι είχατε δίκαιο τότε ή τώρα με την «κλιματική αλλαγή»;

Αν καταλάβατε τι εννοώ τότε δεν πρέπει να αγανακτείτε μαζί μου.

Στη συνέχεια το τραγικό γεγονός με το βαθυσκάφος στο ναυάγιο του Τιτανικού. Και τι δεν είπατε! Μιλήσατε για αποσυμπίεση καμπίνας λες και ήταν αεροπλάνο στα 25.000 πόδια ύψος όπου το αεροπλάνο έχει τάση να διογκωθεί καθώς η ατμοσφαιρική πίεση έξω είναι το 1/3 της εσωτερικής πίεσης εντός του σκάφους. Αντίθετα το συγκεκριμένο βαθυσκάφος στο βάθος των 3.000 μέτρων που βρισκόταν είχε πίεση εξωτερικού περιβάλλοντος πάνω από 350 κιλά το τετραγωνικό εκατοστό! Η «κούραση» οποιουδήποτε υλικού της κάψουλας των επιβατών επέφερε την αστραπιαία εκρηκτική συμπίεση-σύνθλιψη. Ακόμα είπατε ότι επειδή «χάλασε» άρχισε να βυθίζεται και έφτασε σε ένα βάθος με τεράστια πίεση και καταστράφηκε. Τι μεγαλειώδης σαχλαμάρα ήταν αυτή αφού το βαθυσκάφος ήταν σχεδιασμένο να πάει μέχρι τον πάτο του ωκεανού όπου και τα συντρίμμια του Τιτανικού! Συνάδελφοί σας τα είπαν σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να αγανακτείτε μαζί μου.

Ας δούμε κάτι ακόμα που και σήμερα έχει ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι όλοι σας γνωρίζετε τα στοιχειώδη της αριθμητικής του δημοτικού σχολείου.

Όταν είχαμε τη δραχμή η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου, ήταν και τότε, όπως και τώρα, σε ρήτρα δολαρίου. Ήταν φυσικό η αλλαγή της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων, που ήταν πάντα σε βάρος της δραχμής ή η αύξηση της τιμής του βαρελιού, να επέφερε αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή στα πρατήρια. Όταν αποκτήσαμε το σκληρό ευρώ, οι όροι αυτοί ανατράπηκαν. Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είναι πλέον κυμαινόμενη από π.χ. 1,05 έως 1,45 δολάρια ανά ευρώ. Την ισοτιμία αυτή την ακολουθεί πάντα και η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου. Όταν η ισοτιμία είναι υπέρ του ευρώ, η τιμή του βαρελιού πέφτει καθώς για κάθε ευρώ χρειάζονται περισσότερα δολάρια, άρα το βαρέλι κοστίζει λιγότερα ευρώ. Όταν είναι κατά του ευρώ, η τιμή του βαρελιού αυξάνεται. Από αυτό το χρηματιστηριακό παιχνίδι εξαιρούνται βέβαια οι περιπτώσεις όπου η τιμή του βαρελιού αυξάνεται από εξωγενείς παράγοντες με πραγματικές τιμές δολαρίου. Ποτέ και κανείς από εσάς δεν μπήκε στον «κόπο» να κάνει την αναγωγή σε ευρώ της τιμής του βαρελιού τη στιγμή της αλλαγής της ισοτιμίας υπέρ του ευρώ όπου οι τιμές στα πρατήρια θα έπρεπε να πέφτουν αναλόγως. Δίνατε πάντα άλλοθι στις Ελληνικές εταιρείες και τα πρατήρια καυσίμων για ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία με τις ισοτιμίες! Με τις ενέργειες αυτές, επίσης, θα μπορούσαμε να ξέρουμε ποια είναι η πραγματική αύξηση της τιμής της βενζίνης τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια που είμαστε στο ευρώ. Θα είχαμε εκπλαγεί όλοι μας γιατί η πραγματική αύξηση θα ήταν υποπολλαπλάσια αυτής που μας έχουν «σερβίρει»! Το τόλμησε κανείς σας; Το έκανε κανείς σας; Όχι!

Τι να πω για τη στάση σας στην τελευταία πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς! Παρακολουθούσατε αμήχανοι ένα μοναδικό φυσικό, παρθένο καταφύγιο να καταστρέφεται καιόμενο επί δεκαπέντε ημέρες και μόνο μικρά επιφωνήματα τρόμου είχατε να εκφέρετε. Δεκάδες ειδικοί στη χώρα γνώριζαν και γνωρίζουν πως αν είχαμε άλλα εναέρια μέσα η φωτιά θα έσβηνε σε δύο ημέρες το πολύ! Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν ότι το δόγμα της πυρόσβεσης είναι μια από τις κύριες αιτίες των μεγάλων καταστροφών. Δεν γνωρίζετε ποιο είναι; Είναι αυτό που επιβάλει να πάει πρώτο το πεζοπόρο τμήμα επί τόπου και μετά αν του «ξεφύγει» η φωτιά να πάει το εναέριο, ακόμα και αν είναι η κορυφή του βουνού! Γράψατε τίποτα; Όχι; Άρα μην αγανακτήσετε όψιμα μαζί μου.

(συνεχίζεται…)