Η πολιτική, η χρησιμότητα και τα οφέλη του προγράμματος leader συζητήθηκαν στην δεύτερη μέρα του 9ου Συνεδρίου για την Περιφερειακή ανάπτυξη με καλεσμένους τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου και αντιπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του προγράμματος.
Ο Γ. Οικονόμου με αφορμή και τα τριάντα χρόνια παρουσίας του Leader το χαρακτήρισε ως πρόγραμμα που μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση της Ελληνικής υπαίθρου. Το ζητούμενο όπως τόνισε είναι να μην φεύγει ο κόσμος από τα χωριά και αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουμε θα κερδίσουμε το στοίχημα αρκεί να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να έχουμε σωστή ενημέρωση.
Κίνητρο για να σταματήσει η ερήμωση της υπαίθρου χαρακτήρισε το Leader και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ενώ η Γενική Διευθύντρια της ΑΧΑΙΑ –ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ Ηρώ Τσιμπρή εστίασε στην αναγνωρισημότητα του προγράμματος και στη σημαντική έννοια της συνεργασίας που είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότητα του .
Στο ίδιο κλίμα συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις του κου Μιχάλη Σκορδά , Προέδρου του Ελληνικού Δικτύου Ο.Τ.Δ Leader/CLLD που τόνισε ότι η πολιτική του προγράμματος είναι να εμπιστεύεται τις τοπικές κοινωνίας, της Marion Eckardt προέδρου της European Leader Accociation for Rulal Development, ενώ ο Γιώργος Μαθιουδάκης συντονιστής Πολιτικής Αγροτικής Ανάπτυξης στη Γενική διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε έκλεισε την ομιλία χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα success story της αγροτικής ανάπτυξης .
Άλλαξε τις τοπικές κοινωνίες το πρόγραμμα Leader
Ο κ. Οικονόμου αφού ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στον θεσμό, εξέφρασε τη χαρά του αφού η συζήτηση συμπίπτει χρονικά με τα 30 χρόνια εφαρμογής του προγράμματος Leader. Ένα πρόγραμμα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Οικονόμου, που άλλαξε τις τοπικές κοινωνίες. «Το πρόγραμμα Leader έβαλε μία σφραγίδα ανάπτυξης στην περιφερειακή Ελλάδα, από αυτές που κρατούν ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Το Leader είναι το πρόγραμμα που μπορεί Αγροτικής Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι και επιχειρήσεις ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Διευκρίνισε ότι το βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος Leader είναι ότι δεν βλέπει τον πρωτογενή τομέα κατακερματισμένα αλλά σαν μία ενιαία αλυσίδα αξίας. «Αυτό είναι το μυστικό αν θέλει κανείς να έχει μία αγροτική πολιτική με συνέχεια και να μην τρέχει πίσω από χρηματοδοτήσεις, να δημιουργήσει μία αλυσίδα που κάθε κρίκος θα υποστηρίζει τον προηγούμενο και θα ενισχύει τον επόμενο. Αυτό ακριβώς κάνει το Leader ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, την μεταποίηση, την τυποποίηση και τον πολιτισμό, αντικαθιστώντας ερημωμένες εικόνες και δημιουργώντας ελκυστικούς πόλους για να δουλέψουν, να ζήσουν και να επισκεφτούν οι άνθρωποι».
«Αυτό που πρέπει κανείς να προβάλει είναι ότι υπάρχουν τρόποι ενίσχυσης του εισοδήματος μέσα από δραστηριότητες που θα δώσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και σε αυτό που ασχολείται με τη γη αλλά και στην κοινωνία στην οποία ζει και εργάζεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «στόχος είναι μία ζωντανή ύπαιθρος κόντρα στη συσσώρευση των ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα και το Leader προάγει την ισορροπημένη και δίκαιη ανάπτυξη».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Οικονόμου ανέπτυξε τις τρεις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η νέα πρόσκληση εν όψει και της νέας προγραμματικής περιόδου, προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα.
α) Λιγότερη γραφειοκρατία και εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα ενδιάμεσα στάδια καθυστέρησης,
β) Περισσότερη ενημέρωση και πληροφόρηση για τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τα υπάρχοντα εργαλεία και
γ) Καινούριες θεματικές καλλιεργώντας την κουλτούρα της συνεργασίας.
«Το Leader πρέπει στην επόμενη περίοδο να χρηματοδοτήσει συνέργειες. Αυτό, δηλαδή, που είναι και το πρώτο του γράμμα L (liaison), δεσμός. Να καλλιεργήσει δεσμούς μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων και ανθρώπων με καινοτόμες ιδέες. Να δημιουργήσει κρίσιμα μεγέθη που θα είναι βιώσιμα και θα κάνουν τη διαφορά», τόνισε ο κ. Οικονόμου στο τέλος της τοποθέτησής του.
Πηγή: in.gr