Προχωρά ο σχεδιασμός της διοίκησης του Δήμου Δράμας για μεταφορά της Λαϊκής αγοράς στην οδό 19ης Μαΐου, όπως άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου κ. Γιώργου Παπαδόπουλου. Το θέμα της μετεγκατάστασης της Λαϊκής αγοράς και της λειτουργίας στο σύνολό της στην οδό 19ης Μαΐου συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής, το απόγευμα της Τετάρτης 19 Ιουνίου 2024.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Παναγιώτης Σαλπιγκτίδης, ήδη έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο στάδιο για τη μετεγκατάσταση της Λαϊκής αγοράς στην οδό 19ης Μαΐου, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη χωροθέτηση των πάγκων. Όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προβλέπονται 200 θέσεις, με αξιοποίηση και παράδρομων. Επιπλέον οι πάγκοι θα είναι πτυσσόμενοι και έτσι δεν θα χάνονται θέσεις στάθμευσης τις υπόλοιπες ημέρες, πέρα από αυτήν της διεξαγωγής της Λαϊκής. Ακόμη, θα καλύπτονται και όλες οι συνθήκες ασφαλείας, καθώς υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για θέσεις στάθμευσης ασθενοφόρου και πυροσβεστικού οχήματος. Μάλιστα, στο τέλος της συζήτησης του θέματος παρουσιάστηκε μέσα από βίντεο ο σχεδιασμός για τη χωροθέτηση της Λαϊκής στην οδό 19ης Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Σαλπιγκτίδης ανέφερε τα εξής: «Ένα τόσο μεγάλο θέμα όπως είναι η μετακίνηση της Λαϊκής στην 19ης Μαΐου δεν μπορεί να γίνει σε έξι μήνες και σε πέντε μήνες. Μπορεί να γίνει, αλλά θα γίνει πρόχειρα. Αυτή η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να κάνει κάτι πρόχειρο. Μπορώ να χωρίσω τη μετεγκατάσταση σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο έχει πραγματοποιηθεί. Έχει γίνει αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και έχει δημιουργηθεί ένα ψηφιακό σχέδιο. Διερευνήθηκαν εναλλακτικές λύσεις χωροθέτησης των θέσεων των πάγκων της Λαϊκής αγοράς και επιλέχθηκε η καταλληλότερη από όλες αυτές τις εναλλακτικές λύσεις. Μελετήθηκαν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για την ανάπλαση των πεζοδρομίων της 19ης Μαΐου στο τμήμα μεταξύ Βενιζέλου και Αντιγόνου. Βασικά στοιχεία του σχεδιασμού ήταν τα εξής: Να διατηρηθεί το πλάτος της οδού στα 7 μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση διπλής κατεύθυνσης των οχημάτων, να σχεδιαστούν τα πεζοδρόμια σε πλάτος 2,05 μ. όπως τα ορίζει ο νόμος, όπου αυτό είναι εφικτό, γιατί σε κάποια σημεία δεν το πετυχαίνουμε. Να υπάρχει πρόβλεψη ραμπών ΑμεΑ και οδεύσεων τυφλών σε όλο το μήκος της ανάπλασης. Έχει προβλεφθεί μια μόνιμη θέση στάθμευσης πυροσβεστικού οχήματος και μια μόνιμη θέση στάθμευσης ασθενοφόρου, κατά τις ώρες λειτουργίας της Λαϊκής. Έχει γίνει οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης διπλής λειτουργίας, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται ως θέσεις πάγκων κατά τη λειτουργία της Λαϊκής αγοράς. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι δεν θα χαθεί ούτε μια θέση πάρκινγκ τις άλλες ημέρες που δεν θα λειτουργεί η Λαϊκή. Έχουν σχεδιαστεί χώροι φύτευσης δένδρων, γκαζόν και λοιπών καλλωπιστικών φυτών και έχει γίνει επιλογή της χρήσης των φυσικών υλικών. Για παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε μάρμαρο, το μάρμαρο της Δράμας».

Ακόμη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών επεσήμανε: «Το δεύτερο στάδιο που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή είναι οι επιμετρήσεις που γίνονται από την Τεχνική Υπηρεσία. Γίνονται επιμετρήσεις των υλικών (εκσκαφές, καθαιρέσεις). Αφού καταμετρηθούν όλα και γίνει ένας πίνακας, θα γίνει και ο προϋπολογισμός του έργου. Δηλαδή εκεί θα έχουμε εικόνα πόσο θα στοιχίσει αυτό το έργο». Όσον αφορά το τρίτο στάδιο, ο κ. Σαλπιγκτίδης είπε: «Είναι η δημιουργία ενός ΚΑ στον προϋπολογισμό του Δήμου που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή, για να πραγματοποιηθεί το έργο και θα προχωρήσουμε στην αναζήτηση πηγής χρηματοδότησης. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή πηγή χρηματοδότησης». «Δεν είπαμε ότι θα γίνει σε έξι μήνες. Ούτε είπαμε ότι θα γίνει σε δέκα χρόνια. Όταν καταλήξουμε στον προϋπολογισμό και έχουμε εικόνα το πόσο θα στοιχίσει αυτή η ανάπλαση, θα μπορούμε να πούμε ότι θα το κάνουμε πολυετή δαπάνη, να το βάλουμε σε τρία χρόνια και να δεσμεύσουμε κάποια χρήματα από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Αυτό θα το δούμε στο τρίτο στάδιο», κατέληξε ο κ. Σαλπιγκτίδης.

Το σχετικό ερώτημα στη συνεδρίαση λογοδοσίας τέθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» κ. Ανέστη Τοπαλίδη.

Όπως ανέφερε ο κ. Τοπαλίδης, αναπτύσσοντας το ερώτημα, ο ίδιος δεν προσεγγίζει το υπηρεσιακό κομμάτι προσθέτοντας τα εξής: «Άλλωστε υπάρχουν και εκεί εκκρεμότητες λόγω της μη οριστικής μετακίνησης της λαϊκής στη Χελμού και είστε εκτεθειμένοι ως Δημοτική Αρχή για αυτό. Το προσεγγίζω εκπροσωπώντας τους συναδέλφους μου μέσα από τον θεσμικό ρόλο του Προέδρου του σωματείου Ζυθεστιατόρων του Νομού Δράμας, μεταφέροντας τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τη δυσαρέσκειά τους, γιατί προεκλογικά δόθηκαν άλλες υποσχέσεις από εσάς για την οριστική μετακίνηση της Λαϊκής στην 19ης Μαΐου. Υποσχέσεις στις οποίες βασίστηκαν και δεν βλέπουν να υλοποιούνται. Η μετακίνηση ή όχι της Λαϊκής αγοράς στην οδό Χελμού που αποφασίστηκε πλειοψηφικά από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο απασχολεί όχι μόνο τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, όχι μόνο τον εμπορικό κόσμο, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας. Γινόμαστε καθημερινά δέκτες της αγωνίας, της δυσαρέσκειας και του θυμού που είναι απόρροια της έλλειψης πλήρους και ακριβής ενημέρωσης». Τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν από τον κ. Τοπαλίδη αφορούσαν την ύπαρξη ολοκληρωμένης μελέτης, των αντίστοιχων χρηματοδοτικών εργαλείων και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξαν αναφορές από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του έργου, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση του Δήμου για καθυστέρηση σε αντίθεση με όσα ανέφερε πριν ή μετά τις εκλογές. Πάντως, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος στην προεκλογική συγκέντρωση της παράταξής του, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, δεν είχε θέσει χρονοδιάγραμμα μεταφοράς της Λαϊκής αγοράς, ενώ είχε σταθεί στις υποδομές και στην ασφάλεια. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος είχε αναφέρει τα εξής: «Για λόγους ιστορικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς  και πολιτισμικούς, επαναφέρουμε τη Λαϊκή αγορά στο φυσικό της χώρο, στην 19ης Μάιου, εκεί όπου διαχρονικά αναπτυσσόταν. Βέβαια, μια μετακίνηση που θα γίνει με υποδομές και ασφάλεια».

Για το ίδιο θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Σαλπιγκτίδης είπε πως ο ίδιος ήταν σε όλη την προεκλογική περίοδο με τον κ. Παπαδόπουλο και «ουδέποτε άκουσα ότι σε δύο μήνες θα μεταφέρει τη Λαϊκή. Αυτό πρώτη φορά το άκουσα από εσάς. Εκτός και αν ήσασταν κι εσείς στις συγκεντρώσεις του Παπαδόπουλου και ακούγατε τι έλεγε ο Παπαδόπουλος». «Ποτέ δεν είπε ο κ. Παπαδόπουλος θα τη μεταφέρω ένα μήνα, σε 40 μέρες, σε 80 μέρες. Αυτά τα ακούω τώρα από εσάς», πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας.

Αυτή την στιγμή στον Δήμο Δράμας, κάθε Πέμπτη, πραγματοποιούνται δύο παράλληλες Λαϊκές αγορές, αυτή με τους παραγωγούς στην οδό 19ης Μαΐου και αυτή με τους μικροπωλητές στην οδό Χελμού. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας αποφάσισε στις 31 Οκτωβρίου 2022 τη μετεγκατάσταση του συνόλου της Λαϊκής στην οδό Χελμού. Η συγκεκριμένη απόφαση ουδέποτε εφαρμόστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου, παρόλο που για 14 μήνες μετά από τη λήψη της απόφασης άσκησε διοίκηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την μετεγκατάσταση της Λαϊκής στην οδό Χελμού, το 2023, ψήφισαν θετικά οι παρατάξεις «Ενώνουμε τη Δράμα», «Πόλη και Ζωή», «Project για τη Δράμα» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», ενώ είχε καταψηφίσει η παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα». «Παρών» είχε ψηφίσει η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».