Κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής, το απόγευμα της Τετάρτης 19 Ιουνίου 2024, ήρθε στην επιφάνεια ένα στην κυριολεξία απίστευτο γεγονός. Συγκεκριμένα, μετά από σχετικό ερώτημα για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην ΔΕΚΠΟΤΑ στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Παναγιώτης Σαλπιγκτίδης ανέφερε ότι τα κτίρια είναι κτισμένα σε ακίνητο το οποίο δεν ανήκει στον Δήμο Δράμας, αλλά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαλπιγκτίδης ανέφερε τα εξής: «Μέλημα της νέας διοίκησης είναι η αξιοποίηση και η συντήρηση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δήμου Δράμας. Ο λόγος είναι προφανής, καθώς για να κατασκευαστεί ένα κτίριο απαιτείται πολύ μεγάλη χρηματική δαπάνη και σε καθημερινή βάση ένα σεβαστό κόστος συντήρησης. Κατά συνέπεια είναι μονόδρομος η συντήρηση και η αξιοποίησή τους. Ένας παραπάνω λόγος είναι οι ανάγκες του Δήμου για στέγαση των υπηρεσιών του. Αυτή την στιγμή υπάρχουν υπηρεσίες που στεγάζονται σε ιδιωτικά κτίρια και σε άλλα δημόσια, τα οποία όμως δεν ανήκουν στον Δήμο Δράμας. Το αποτέλεσμα είναι ο Δήμος να πληρώνει ενοίκιο, αλλά το σημαντικότερο είναι να μην μπορεί να επενδύσει σε αυτά τα κτίρια, χρησιμοποιώντας τα διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης που τρέχουν κατά διαστήματα.

Όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις της πρώην ΔΕΚΠΟΤΑ, τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο, είναι δύσκολο να γίνει κάτι άμεσα καθώς το ακίνητο με τον συγκεκριμένο ΚΑΕΚ που βρίσκονται τα κτίρια της ΔΕΚΠΟΤΑ είναι του Ελληνικού Δημοσίου. Οπότε θα πρέπει πρώτα να ζητηθεί από τα Ελληνικά Ακίνητα, να τακτοποιηθούν όλες οι αυθαιρεσίες που υπάρχουν στα κτίρια και στη συνέχεια να περάσει στα χέρια του Δήμου Δράμας. Αφού γίνει αυτό, θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τα ακίνητα. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τον συγκεκριμένο χώρο».

Το συγκεκριμένο ερώτημα τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Μιχάλη Μλεκάνη, ο οποίος όμως απουσίαζε από τη συνεδρίαση. Έτσι, εκ μέρους της παράταξης τοποθετήθηκε ο κ. Χρήστος Μπακόπουλος, ο οποίος ρώτησε αν σχεδιάζει ο Δήμος να αξιοποιηθούν οι χώροι της πρώην ΔΕΚΠΟΤΑ για τις ανάγκες του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, ή αν θα χρησιμοποιηθούν για την τουριστική προβολή του Δήμου, όπως ήταν η πρόταση της παράταξης «Πόλη και Ζωή».

Σχετικά με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων από το Φεστιβάλ, ο κ. Σαλπιγκτίδης σημείωσε: «Ήδη στο Φεστιβάλ οι υπηρεσίες είναι σε δύο κτίρια. Αν δηλαδή μοιράσουμε την υπηρεσία σε ένα ακόμη κτίριο, το οποίο έχει πολύ μεγάλη απόσταση, νομίζω δεν θα υπάρχει συντονισμός μέσα στην υπηρεσία. Έχοντας υπόψη μας ότι μελλοντικά θα υπάρξει και η αξιοποίηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη, που λογικά θα πάει εκεί το Φεστιβάλ».

Σχετικά με το αν θα χρησιμοποιηθούν για την τουριστική προβολή, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Γιάννης Γεωργιάδης επεσήμανε: «Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι τα κτίρια βρίσκονται σε ένα πάρα πολύ εμβληματικό σημείο. Υπάρχει σαφέστατα μία σκέψη όχι μόνο αυτός ο χώρος, και άλλοι χώροι, για την αξιοποίησή τους όσον αφορά την τουριστική κατεύθυνση. Αξιολογούνται και θεωρώ ότι σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα σας πούμε ακριβώς τουλάχιστον ποια ακίνητα θα αξιοποιηθούν για την τουριστική προβολή του Δήμου μας». «Μας απασχολεί ως σκέψη», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.