ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 

 

  • Δημιουργία ενός σύγχρονου κτηρίου κερκίδων, χωρητικότητας 1.320 θέσεων, το οποίο θα φιλοξενεί και κλειστό χώρο προθέρμανσης – εκγύμνασης (προπονητήριο) με διαδρόμους σπριντ (οι οποίοι θα περνούν και κάτω από τις κερκίδες) και χώρους για άλμα εις ύψος, άλμα επί κοντώ και άλμα εις μήκος
  • Καθοριστική η συμβολή του Δραμινού εφοπλιστή Α. Θεοδωρίδη, ο οποίος ανέλαβε το κόστος εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών
  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Αυτή τη μελέτη την περίμεναν χρόνια και ο Πανδραμαϊκός και οι ομάδες του στίβου»
  • Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την υποβολή πρότασης για ένταξη σε πρόσκληση του προγράμματος «Φιλόδημος II»

 

 

Το πρώτο μεγάλο βήμα για την κατασκευή νέων κερκίδων και κλειστού χώρου προθέρμανσης – εκγύμνασης (προπονητήριο) στο Δημοτικό Στάδιο έγινε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019.

Στο σώμα παρουσιάστηκε η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου της κατασκευής κερκίδων και αίθουσας προθέρμανσης Δημοτικού Σταδίου (πρώην Εθνικό) Δράμας, το οποίο έχει κόστος 1,6 εκ. ευρώ, σύμφωνα με όσα προβλέπει μελέτη. Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση, εγκρίνοντας την υποβολή πρότασης ένταξης του έργου σε πρόσκληση του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», η οποία αφορά την «κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων». Η χρηματοδότηση που προβλέπεται από τη συγκεκριμένη πρόσκληση είναι 600.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε κατεπείγοντα χαρακτήρα, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου έληγε η προθεσμία υποβολής προτάσεων για ένταξη στην πρόσκληση του «Φιλόδημου II». Επίσης, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, της αρχιτεκτονικής μελέτης έπονται ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, τα σχέδια για το προπονητήριο και τα τεύχη δημοπράτησης, έτσι ώστε το έργο να έχει πλήρη ωριμότητας και να μπορεί να δημοπρατηθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα παραπάνω αναμένονται να είναι έτοιμα σε ένα με δύο μήνες περίπου.

Καθοριστική η συμβολή του Άρη Θεοδωρίδη

 

Για να ανοίξει ο δρόμος της κατασκευής νέων κερκίδων και χώρου προπόνησης στο Δημοτικό Στάδιο καθοριστική ήταν η συμβολή του Δραμινού εφοπλιστή κ. Άρη Θεοδωρίδη, ο οποίος είναι εμπνευστής και ιδρυτής της ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ». Ο κ. Θεοδωρίδης ανέλαβε πλήρως το κόστος των μελετών για τις κερκίδες κι έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα ιδιώτες μελετητές εκπόνησαν την αρχιτεκτονική μελέτη και προχωρούν στην εκπόνηση και των υπολοίπων απαραίτητων μελετών.

Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης συνάντησαν στην Αθήνα τον κ. Άρη Θεοδωρίδη με κύριο θέμα την κατασκευή νέου Κολυμβητηρίου, με τη συμβολή του Δραμινού εφοπλιστή. Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκε και το θέμα των μελετών για τις κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου, με τον κ. Θεοδωρίδη να δέχεται να αναλάβει το σχετικό κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι της συνάντησης των κ.κ. Μαμσάκου και Τσιαμπούση με τον κ. Θεοδωρίδη, είχε προηγηθεί συνάντηση του Δημάρχου Δράμας με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Όπως ενημέρωσε ο κ. Μαμσάκος, ο κ. Αυγενάκης ανέλαβε τη δέσμευση χρηματοδότησης της κατασκευής των νέων κερκίδων με ποσό 750.000 ευρώ κατά παρέκκλιση του προγράμματος «Φιλόδημος». Η μόνη απαίτηση που υπήρξε από πλευράς Υφυπουργού Αθλητισμού ήταν ο Δήμος Δράμας να έχει έτοιμη τη μελέτη για το έργο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος στάθηκε στη συμβολή του κ. Τσιαμπούση, αναφέροντας πως «έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια μαζί με τον Αλέξη Τσιαμπούση» και πως μαζί έθεσαν το θέμα της μελέτης στο δωρητή κ. Θεοδωρίδη. «Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις προσπάθειες και τις συνεργασίες ορισμένων ανθρώπων», υπογράμμισε ο κ. Μαμσάκος.

«Ήταν απαίτηση της Δραμινής κοινωνίας»

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, εισηγητής του θέματος από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Καψημάλης, ενώ η παρουσίαση της μελέτης έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, πολιτικό μηχανικό και ειδικό σύμβουλο του Δημάρχου. Μάλιστα, μαζί με τις κατόψεις χρησιμοποιήθηκαν και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις των κερκίδων και γενικά των χώρων του σταδίου, έτσι ώστε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να έχουν πλήρη εικόνα για το πώς σχεδιάζεται να γίνει το έργο.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «εδώ και 1,5 μήνα, από τη στιγμή που εκδήλωσε ο κ. Θεοδωρίδης την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει τη μελέτη αυτού του έργου, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε σε επίπεδο ωριμότητας τέτοιο, ώστε να μπορούμε να καταθέσουμε την πρότασή μας στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”». Επίσης, υπογράμμισε πως το πρόβλημα των κερκίδων «υπάρχει τα τελευταία 20-30 χρόνια και καλούμαστε να το λύσουμε τώρα μέσα σε πολύ στενό χρονικό πλαίσιο», προσθέτοντας πως έγινε «συνάντηση με αθλητικούς φορείς και εκπρόσωποι αρκετών δημοτικών παρατάξεων, όπου δόθηκαν κάποιες βασικές κατευθύνσεις για το τι θα περιλαμβάνει αυτή η μελέτη».

Παρουσιάζοντας τη μελέτη, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως μετά την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρχει ένα γήπεδο χωρητικότητας 1.320 θέσεων «με στεγασμένο όλο το εύρος των κερκίδων και θα περιλαμβάνονται όλοι οι απαραίτητοι χώροι κάτω από τις κερκίδες, για να μπορεί να αδειοδοτηθεί για την κατηγορία Γ1, το οποίο σημαίνει να φιλοξενεί κατηγορίες επαγγελματικών πρωταθλημάτων και κάποιο επίπεδο διεθνών αγώνων». Παράλληλα, θα κατασκευαστεί αίθουσα προθέρμανσης, από όπου θα ξεκινάνε 4 διάδρομοι για σπριντ, οι οποίοι θα περνάνε και κάτω από τις κερκίδες. Το συνολικό μήκος των διαδρόμων θα είναι περίπου 125 μ., ενώ στο χώρο της αίθουσας προθέρμανσης θα υπάρχουν και χώροι για αθλητές του άλματος εις ύψος, του άλματος επί κοντώ και του άλματος εις μήκος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε πως «αυτή τη μελέτη την περίμεναν χρόνια και ο Πανδραμαϊκός και οι ομάδες του στίβου» και πως «ήταν απαίτηση της Δραμινής κοινωνίας». Όπως είπε, «η ουσία είναι ότι μετά από 30 χρόνια θα γίνουν οι κερκίδες».

 

Τι προβλέπει η μελέτη

 

Τα βασικά στοιχεία της μελέτης, όπως παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν ως εξής:

Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου κτηρίου κερκίδων, χωρητικότητας 1.320 θέσεων, το οποίο θα φιλοξενεί όλους τους απαραίτητους αθλητικούς και συνοδούς χώρους, καθώς και κλειστό χώρο προθέρμανσης – εκγύμνασης (προπονητήριο).

Η είσοδος των θεατών θα γίνεται από την οδό Λούρου, ενώ το νέο κτήριο κερκίδων θα αναπτυχθεί σε τμήμα του οικοπέδου του Εθνικού Σταδίου Δράμας συνολικής έκτασης 23.953,74 τ.μ.

Η μελέτη για το έργο έχει εκπονηθεί λαμβάνοντας υπόψη όλη την κείμενη νομοθεσία που αφορά τεχνικές προδιαγραφές γηπέδων, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις προδιαγραφές της ΓΓΑ, της ΕΠΟ, καθώς και τη UEFA, έτσι ώστε να μπορεί να καταταγεί στην κατηγορία Γ1

Στο επίπεδο 0 περιλαμβάνονται:

  1. Διώροφος χώρος προπονητηρίου – αίθουσα προθέρμανσης και χώρος κλειστού στίβου. Ο χώρος μπορεί να εξυπηρετήσει διάφορα αθλήματα σε περίοδο έντονων καιρικών συνθηκών, όπως αθλήματα sprint, άλμα εις ύψος, άλμα επί κοντώ και άλμα εις μήκος
  2. Δύο ενότητες αποδυτηρίων, με πρόβλεψη στα αποδυτήρια για ΑμεΑ, ιατρείο, φυσιοθεραπευτήριο του σταδίου και ένα WC, χώρος ελέγχου Doping (Doping Control), αποδυτήρια διαιτητών, γραφείο παρατηρητή – επόπτη, Η/Μ χώροθ – μηχανοστάσιο

Στο επίπεδο 1 (είσοδος θεατών / χώροι διοίκησης) περιλαμβάνονται:

Ενότητα 1η: χώροι εξυπηρέτησης θεατών (κυλικείο, χώροι υγιεινής επισκεπτών – ανδρών, γυναικών, ΑμεΑ)

Ενότητα 2η: χώροι – γραφεία διοίκησης τα οποία έχουν ως σκοπό να εξυπηρετούν τις απλές διοικητικές λειτουργίες του χώρου, αλλά και τον έλεγχο της καθημερινής λειτουργίας του, control room γηπέδου

Ενότητα 3η: χώροι δημοσιογράφων (αίθουσα συνεντεύξεων τύπου, χώρος εργασίας, TV studio)

Ενότητας 4η: χώρος υποδοχής και εξυπηρέτησης VIP θεατών

Όσον αφορά το επίπεδο 2 – κερκίδες:

Η συνολική χωρητικότητα είναι 1.320 θεατές. Όλες οι θέσεις είναι στεγασμένες. Στην κερκίδα προβλέπονται περισσότερες από 50 θέσεις για VP κεντρικά τοποθετημένες, θέσεις εργασίας δημοσιογράφων (20), καθώς και θέσεις για θεατές ΑμεΑ + 12 θέσεις συνοδών. Η πρόσβαση σε αυτές γίνεται ισόπεδα από τον περιβάλλοντα χώρο. Επίσης προβλέπονται περισσότερες από 10 θέσεις εργασίας για Μ.Μ.Ε. Τέλος προβλέπεται πλατφόρμα για την κεντρική κάμερα, διαστάσεων 2 Χ 2 μ.

Σχετικά με την ορατότητα:

Σημαντικός παράγοντας, καθοριστικός για τον σχεδιασμό, όχι μόνο του συγκροτήματος των κερκίδων, αλλά και των χώρων που τοποθετούνται κάτω από αυτές, αποτελεί η απαίτηση ελεύθερης ορατότητας όλων των θεατών σε όλο το μήκος των κερκίδων, χωρίς κανένα εμπόδιο, η σύνταξη δηλαδή του διαγράμματος ορατότητας και η χάραξη της καμπύλης της

Αρχές σχεδιασμού για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες:

Αποτελεί στόχο και είναι απαιτητή η δημιουργία κατά το δυνατόν προσβασιμότητας σε όλους τους χώρους του κτηρίου των εμποδιζόμενων ατόμων και των ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ). Ο σχεδιασμός του κτηρίου, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου του συγκροτήματος, με βάση τις απαιτήσεις και τις οδηγίες σχεδιασμού για τα εμποδιζόμενα άτομα και τα άτομα με αναπηρίες, έχει λάβει υπόψη κατά την εκπόνηση της μελέτης όλες τις προδιαγραφές για την ανεμπόδιστη οριζόντια και κατακόρυφη κίνηση των ατόμων αυτών

 

Τα βασικά σημεία συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν προβληματισμού από πλευράς αντιπολίτευσης ως προς τι θα γίνει με το άλλο έργο που έχει υποβάλλει ο Δήμος στην ίδια πρόσκληση του προγράμματος «Φιλόδημος», ως προς το αν ισχύει η δέσμευση του Υφυπουργού κ. Αυγενάκη, ως προς την προέλευση των ιδίων πόρων του Δήμου για την κατασκευή του έργου, καθώς από τις 600.000 ευρώ που παρέχονται μέσω του προγράμματος μέχρι το 1,6 εκ. που προβλέπει η μελέτη απαιτείται επιπλέον 1 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Δράμας έχει υποβάλλει ήδη πρόταση στην ίδια πρόσκληση του προγράμματος «Φιλόδημος» σχετικά με την αντικατάσταση του ταρτάν του Δημοτικού Σταδίου με 600.000 ευρώ. Έτσι, εκφράστηκε η ανησυχία για το αν θα γίνουν δεχτές και οι δύο προτάσεις, καθώς στην πρόσκληση αναφέρεται πως κάθε Δήμος μπορεί να υποβάλλει μόνο μία αίτηση. Σχετικά με αυτό το θέμα, ειπώθηκε πως υπάρχει η δέσμευση του κ. Αυγενάκη για χρηματοδότηση «κατά παρέκκλιση».

Επίσης, σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου με ιδίους πόρους, υπήρξε η απάντηση από πλευράς Δημάρχου ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων και εφόσον χρειαστεί θα γίνει τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, ενώ εκφράστηκε η αισιοδοξία πως μπορεί να υπάρξουν τέτοιου μεγέθους εκπτώσεις στο έργο που να μην χρειαστεί η οικονομική συμβολή του Δήμου.

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση υποβολής της πρότασης και την έγκριση χρηματοδότησης των μη επιλέξιμων δαπανών από ιδίους πόρους του Δήμου. Η παράταξη «πόλη+ζωή» ψήφισε θετικά με την παρατήρηση ότι θα έπρεπε να διευκρινίζεται από πού θα βρεθεί το 1κ. ευρώ και η παράταξη «Project Δράμα 2020» ψήφισε θετικά με την παρατήρηση αν είναι εφικτό να χρηματοδοτηθούν και τα 2 έργα.