Ετος κατά το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται η επένδυση, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, αναμένεται να είναι το 2023. Το τελευταίο διάστημα, κατά πληροφορίες της «Κ», σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Alexandrion Distillery Hellas, θυγατρικής του ρουμανικού ομώνυμου ομίλου οινοπνευματωδών ποτών, με τεχνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν το έργο της κατασκευής της πρώτης μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης στην Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι περισσότεροι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο που συνοδεύεται με κατασκευαστικό αντικείμενο της τάξεως των 35-40 εκατ. ευρώ. Η επιλογή του αναδόχου-μειοδότη θα σημάνει την έναρξη κατασκευής του διυλιστηρίου, με την Alexandrion να έχει αγοράσει έκταση 50 στρεμμάτων στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Καβάλας.

Αρχές της περασμένης χρονιάς, η πρώτη φάση της επένδυσης, ύψους 33,7 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, λαμβάνοντας επιχορήγηση 8,2 εκατ. ευρώ. Το επιχειρηματικό σχέδιο της Alexandrion προβλέπει την υλοποίηση δύο ακόμη φάσεων συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι το 30% της παραγωγής της μονάδας θα καλύπτει τις ανάγκες της Alexandrion ως παραγωγού οινοπνευματωδών ποτών, ενώ σημαντικό τμήμα της υπόλοιπης ποσότητας θα διατίθεται σε Ελληνες παραγωγούς που σήμερα προμηθεύονται εισαγόμενη αιθυλική αλκοόλη. Στο πλαίσιο αυτό, η Alexandrion θα προμηθεύεται καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, σιτάρι και άλλα αγροτικά προϊόντα απαραίτητα για την παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης από τοπικούς παραγωγούς με στόχο την ενίσχυση της τοπικής αγροτικής παραγωγής.

Το αποστακτήριο υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας, ενώ η ωρίμανση του έργου συμπίπτει με την ολοκλήρωση της υποπαραχώρησης στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Black Summit Financial Group και EFA Group τμήματος του λιμένος «Φίλιππος Β΄» στην Καβάλα. Η αναβάθμιση του λιμανιού θα ενισχύσει τη θέση του ως κόμβου διαμετακομιστικού εμπορίου και θα συμβάλλει στην ενίσχυση των εξαγωγών αιθυλικής αλκοόλης από την Alexandrion.

Υπολογίζεται ότι η μονάδα της Καβάλας θα παράγει, ετησίως, περίπου 30 εκατομμύρια τόνους αιθυλικής αλκοόλης, ενώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αλυσίδες λιανικής έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθεια αυτής της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται στα λευκά ποτά. Η αιθυλική αλκοόλη έχει και στρατιωτική χρήση, καθώς χρησιμοποιείται από τις Ενοπλες Δυνάμεις για τον καθαρισμό των όπλων.

Ο ιδρυτής του ομίλου, Ναουάφ Σαλάμεχ, έχει πραγματοποιήσει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα το Οικουμενικό Πατριαρχείο απένειμε στον Σύρο επιχειρηματία τον τίτλο του «Αρχοντα».

Πηγή: Moneyreview.gr / Βασίλης Δεβελέγκος