ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  • Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωτοβουλία του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου και με τη συμμετοχή των Υπουργών Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μ. Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και του Βουλευτή Χρ. Καραγιαννίδη
  • Στόχος μέχρι το καλοκαίρι του 2019 να έχει δημοσιευθεί ο διαγωνισμός και να συμμετάσχουν σε αυτόν οι ενδιαφερόμενοι

 

Προχωρά η διαδικασία για τη στελέχωση του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου, μέσω της πρόσληψης 258 ατόμων, καθώς ήδη έχουν μπει οι σχετικές υπογραφές από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και μένει πλέον να εγκριθεί το αίτημα από το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτό αναμένεται να συμβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αν όχι τις επόμενες ημέρες, και μετά από αυτή την εξέλιξη θα εκκινήσουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη των θέσεων μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη για το Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης σύσκεψης είχε προαναγγελθεί στη συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει ο Υπουργός Επικρατείας κ. Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Δράμα, στις 15 Δεκεμβρίου 2018. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε επισκεφτεί το Κατάστημα Κράτησης στο Νικηφόρο και κάνοντας αυτοψία στο εσωτερικό τους είχε διαπιστώσει ότι οι Φυλακές είναι λειτουργικές και με κάποιες μικρές παρεμβάσεις μπορούν να ξεκινήσουν να λειτουργούν άμεσα. Όπως είχε ειπωθεί τότε, το κυριότερο βήμα είναι να γίνουν οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος είχε πει, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε.: «Πράγματι νομίζω ότι το συγκεκριμένο έργο είναι άμεσα αναγκαίο να αξιοποιηθεί. Πρέπει να προχωρήσουν πάρα πολύ γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες και για την ολοκλήρωση κάποιων λίγων έργων υποδομής που έχουν απομείνει για να είναι απολύτως λειτουργικές οι Φυλακές. Το κυριότερο είναι να προχωρήσουν οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, διότι μιλάμε για ένα έργο για το οποίο έχουν δαπανηθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ και το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να μένει αναξιοποίητο, με δεδομένες δε και τις συνθήκες κράτησης που επικρατούν γενικώς στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας Όσον αφορά την πραγματοποίηση της σύσκεψης, ο κ. Τζανακόπουλος από τη Δράμα είχε δηλώσει: «Με δεδομένη τη σημασία που έχει το συγκεκριμένο έργο για την περιοχή, θα επιχειρήσω μέσα στις επόμενες ημέρες μια κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων (Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υποδομών), έτσι ώστε να μπορέσουμε συγκροτήσουμε ένα σαφές και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να τεθεί σε λειτουργία το σωφρονιστικό κατάστημα. Έχω την εντύπωση ότι αν δουλέψουμε με προσήλωση προς αυτό το σκοπό, θα έχουμε πάρα πολύ γρήγορα αποτελέσματα».

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συμφωνήθηκε να υπογραφεί το οργανόγραμμα για τις προσλήψεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να επισπευτεί η διαδικασία προς τα δύο συναρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης). Το σχετικό αίτημα στάλθηκε, στις 19 Δεκεμβρίου, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου και αιτούνταν η έγκριση πρόσληψης μόνιμων υπαλλήλων σε κενές οργανικές θέσεις για τη στελέχωση του Καταστήματος Κράτησης Δράμας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το έτος 2019. Στο έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι «για την έναρξη λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος κράτησης απαιτείται η στελέχωσή του με επιστημονικό, διοικητικό, φυλακτικό και τεχνικό προσωπικό εξωτερικής φρούρησης» και σημειώνεται: «Κατόπιν τούτου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αιτείται την έγκριση προς πλήρωση 258 κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού για το Κατάστημα Κράτησης Δράμας και παρακαλούμε για την έκδοση της σχετικής απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 2 της αριθ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου». «Η συνολική δαπάνη που θα απαιτηθεί για την πλήρωση των παραπάνω θέσεων ανέρχεται σε ετήσια βάση στο ποσό των 3.871.419,95 ευρώ και δεν υπάρχουν για τον σκοπό αυτό εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία σε επίπεδο Υπουργείων, τότε αυτή θα συνεχιστεί στον ΑΣΕΠ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα δώσει τα χαρακτηριστικά των θέσεων και το ΑΣΕΠ θα προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Στόχος είναι η επίσημη προκήρυξη των θέσεων να γίνει μέχρι το καλοκαίρι του 2019, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι. Όσον αφορά τις προσλήψεις αυτές θα πραγματοποιηθούν μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασία των ενστάσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για τις 201 θέσεις που αφορούν τη φύλαξη του Καταστήματος Κράτησης θα πρέπει να ακολουθηθεί διαδικασία ειδικής εκπαίδευσης για τους επιτυχόντες.

Αναλυτικά οι 258 θέσεις, για τις οποίες αναμένεται να υπάρξει διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, είναι εξής:

  1. Κατηγορία ΠΕ

α) Κλάδος ΠΕ Σωφρονιστικός Ενηλίκων, θέσεις: οκτώ (8)

β) Κλάδος ΠΕ Ιατρών, θέσεις: τρεις (3)

γ) Κλάδος ΠΕ Οδοντιάτρων, θέσεις: μία (1)

δ) Κλάδος ΠΕ Κοινωνιολόγων, θέσεις: τρεις (3)

ε) Κλάδος ΠΕ Εγκληματολόγων, θέσεις: δύο (2)

στ) Κλάδος ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας, θέσεις: δύο (2)

ζ) Κλάδος ΠΕ Ψυχολόγων, θέσεις: τρεις (3)

  1. Κατηγορία ΤΕ

α) Κλάδος ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, θέσεις: έξι (6)

β) Κλάδος ΤΕ Πληροφορικής, θέσεις: μία (1)

γ) Κλάδος ΤΕ Μηχανικών, θέσεις: δύο (2)

δ) Κλάδος ΤΕ Υγείας Πρόνοιας, ειδικότητας Κοινωνικής Εργασίας, θέσεις: τέσσερις (4)

ε) Κλάδος ΤΕ Υγείας Πρόνοιας, ειδικότητας Νοσηλευτικής, θέσεις: έξι (6)

  1. Κατηγορία ΔΕ

α) Κλάδος ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού, θέσεις: έξι (6)

β) Κλάδος ΔΕ Τεχνικού, θέσεις: τέσσερεις (4)

γ) Κλάδος ΔΕ Οδηγών, θέσεις: τρεις (3)

δ) Κλάδος ΔΕ Νοσηλευτικής, θέσεις: δύο (2)

ε) Κλάδος ΔΕ Φύλαξης, θέσεις: εκατόν τέσσερις (104)

στ) Κλάδος ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης, θέσεις: ενενήντα οκτώ (98)