ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

Συγγνώμη για την αθυροστομία μου, αλλά όταν κάποιοι συγκεκριμένοι δεν μπορούν να καταλάβουν τα αυτονόητα τότε πρέπει να κατέβεις στο επίπεδό τους και να τους σιχτιρίσεις, διαφορετικά δεν καταλαβαίνουν. «ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ Γ…ΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΑ», λαϊκή θυμοσοφία.

Η σημασία να είσαι σοβαρός (earnest, που ταυτόχρονα σημαίνει ευσυνείδητος, αξιόπιστος) είναι ένα παρακλάδι από το ταυτολογικό λογοπαίγνιο «η σημασία να είσαι σημαντικός» – τουτέστιν, η σημασία να… έχεις σημασία.

Η προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και η καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου προβλέπονται στο νόμο 4443/2016.

Εάν το καλοεξετάσεις, η ταυτολογική «σημασία να είσαι σημαντικός» βρίσκεται στο μεδούλι κάθε θρησκευτικής επαγγελίας: κάθε άνθρωπος είναι «σημαντικός» και, εάν δεν αναγνωριστεί η «σημασία» του σε αυτή τη ζωή, θα αναγνωριστεί σίγουρα στην επόμενη. (Εδώ εντοπίζουμε και το συγκριτικό πλεονέκτημα των βιβλίων ασυτοβελτίωσης έναντι των Ιερών Κειμένων: Με τα πρώτα, δεν χρειάζεται να… περιμένεις τη μεταθανάτια δεύτερη ευκαιρία). Η «σημασία να είσαι σημαντικός» διατυμπανίζεται και σε όλα τα δημοκρατικά συντάγματα, τουλάχιστον στους νεωτερικούς χρόνους: όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι και εξίσου «σημαντικοί» –εξού και το καθολικό δικαίωμα ψήφου μόλις ενηλικιωθούν (μας χρειάζονται οι πολιτικολάγνες μέχρι την υφαρπαγή της ψήφου, το μετά γνωστό, που σε είδα που σε άκουσα, που σε ξέρω).

Η ριμάδα η πραγματικότητα, όμως, περί άλλα τυρβάζει: σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας αναπνοή, διαπιστώνουμε, πως όλοι είναι «σημαντικοί», αλλά μερικοί είναι πιο «σημαντικοί» από τους άλλους. Για να πούμε τη μαύρη αλήθεια, η συντριπτική πλειοψηφία της ανθρωπότητας, είτε ψηφίζει είτε δεν ψηφίζει, δεν αισθάνεται καθόλου, μα καθόλου «σημαντική». Απεναντίας: αισθάνεται ότι την ποδοπατούν και την ξεζουμίζουν.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για την παράνοια. Εάν γεννιέσαι «σημαντικός» αλλά ζεις ως «ασήμαντος», είναι επειδή κάποιοι αετονύχηδες κλέβουν τη «σημασία» σου. Κάποιοι έχουν ως μοναδικό σκοπό να σου αποκρύψουν το πόσο «σημαντικός» είσαι. Μπορεί κάθε τέσσερα χρόνια –ή και νωρίτερα – να ζητούν την ψήφο σου, αλλά μονάχα για να σου ρίξουν στάχτη στα μάτια, για να σε εξευμενίσουν με μια (ανώδυνη για τους ίδιους) προσχηματική ιεροτελεστία δικής σου «ελεύθερης βούλησης» και να επιστρέψεις στο «ασήμαντο» μαντρί σου.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σου πουν ότι είσαι πολύ σημαντικός το μόνο σίγουρο είναι ότι εννοούν το πόσο «ασήμαντος» για να σε παρακολουθήσουν –χα, χα -, να ξέρεις: αυτό θέλουν να πιστεύεις ότι πιστεύουν.

Εκτός από τον κορωνοϊό υπάρχει και η πανδημία της παραπληροφόρησης, και αυτή είναι ακόμη χειρότερη.

Η παρότρυνση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ειδικούς να μη διστάσουν να προτείνουν τη λήψη νέων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με το κοινό αίσθημα, υπό το φως της νέας έξαρσης που τείνει να λάβει η πανδημία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που συμβαίνουν ανά την επικράτεια, και τα οποία προκαλούν, μιας και η ΕΛΙΤ, είναι εκτός εφαρμογής των μέτρων

«Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός προς τους επιστήμονες, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Δεν θέλει μέτρα δίχως εφαρμογή, λογική και εφαρμογή του νόμου για άπαντες… αυτό και μόνο αυτό θέλει!

Συνιστά, όμως, αυτή η παρότρυνση κενό γράμμα, δεδομένης της στάσης που τηρεί η Πολιτεία τόσο έναντι της ανάγκης εποπτείας των μέτρων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και εφαρμόζονται πλημμελώς όσο και εκείνων που διστάζει να λάβει, στο όνομα κάποιας ακατανόητης λογικής ή -ακόμη χειρότερα- σκοπιμοτήτων πελατειακού χαρακτήρα.

Η παρούσα Κυβέρνηση δρέπει ακόμη τις δάφνες που της προσέφερε η διαχείριση του αρχικού σταδίου της πανδημίας και παρείχε εύσημα στη χώρα μας εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Οδηγεί, όμως, τη χώρα, κατά πάσα βεβαιότητα, προς ένα δεύτερο γύρο της πανδημίας, η χαλαρότητα με την οποία περιβάλλει πλέον την υπόθεση της τήρησης ή μη των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, που η ίδια έχει θεσπίσει.

Όσο σαφές ήταν ότι η κάθετη και έγκαιρη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων υπήρξε καθοριστική για την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, άλλο τόσο σαφές είναι ότι η παρούσα χαλαρή στάση στην εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και προφύλαξης από τον κορωνοϊό οδηγεί σε ένα νέο κύμα της νόσου Covid-19.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, εάν η Κυβέρνηση επιθυμεί όντως να αποφύγει η χώρα μία νέα έξαρση της πανδημίας, που θα οδηγούσε ενδεχομένως σε ένα νέο -οικονομικά δυσβάσταχτο- γύρο περιοριστικών μέτρων ή ακόμη και υγειονομικής καραντίνας, τότε οφείλει να επανεξετάσει τις πρακτικές που ακολουθεί τόσο σχετικά με την εποπτεία της τήρησης των υφιστάμενων μέτρων όσο και σε ό,τι αφορά στην επέκτασή τους, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο.

Είναι εύλογο ότι η αστυνόμευση δεν είναι πανάκεια, ούτε βεβαίως μπορεί να εφαρμοστεί παντού και συνεχώς. Όμως η πολιτική της μηδενικής ανοχής έναντι κρουσμάτων παραβατικότητας σε κέντρα διασκέδασης και λοιπά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είχε αποφέρει αποτελέσματα κατά τα αρχικά στάδια της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, μετά τον τερματισμό της καραντίνας.

Η διεξαγωγή του πάρτι της 16ης Αυγούστου στην Σχοινούσα του εφοπλιστή Παπαγεωργίου με 250 άτομα, με προσκεκλημένους τραγουδοποιούς τον Ρέμο και την Βίσση (επιτέλους του Ρέμου του βγήκε μιας και έχασε άλλες δυο διοργανώσεις οικονόμας που κάνει και είναι μια στην Μύκονο στο ΝΑΜΜΟΣ, και μια στην ΡΟΔΟ, ας βγάλει ο καημένος και κανένα ψιλό).

Οι προκλητικοί γάμοι πάνω από 1000 ατόμων στην Κρήτη που την αναλαμβάνουν με τεχνάσματα μαγαζιά του είδους, τέτοιων εκδηλώσεων, και ξενοδοχεία που βαπτίζουν τους προσκεκλημένους σε πελάτες του Ξενοδοχείου δεν έχει πλέον τα όρια του.

Το πολυδιαφημισμένο πάρτι στην Μύκονο ένα από τα πολλά που γίνονται στην τοποθεσία Φτελιά. Ναρκωτικά, διεγερτικά, σεξ, σπάσιμο καραντίνα… Το πάρτι των 500 ατόμων στη Φτελιά, ο διοργανωτής που κινείται μεταξύ Μυκόνου και Λονδίνου και οι ασυγκράτητοι Ισπανοί που ήρθαν στο ελληνικό νησί για να ξεσαλώσουν, που το είχαν σκάσει από καραντίνα λόγω κορωνοϊού, είχε διεγερτικά χάπια, είχε ροζ σκόνη που στην πιάτσα την αποκαλούν ροζ κόκα, είχε και διοργανωτή που έστηνε πάρτι, προκαλώντας συνθήκες μεγάλης διασποράς και εξάπλωσης της πανδημίας.

Επιπλέον ήταν γνωστά εδώ και εβδομάδες όλα αυτά, αλλά οι νόμοι δεν έχουν την αυτή τήρηση σε όλους να υποθέσω. Έχουν λυσσάξει να βγάλουν χρήμα με κάθε τροπο και δεν τους νοιάζει το εάν θα γίνει διασπορά, το εάν θα γίνουν αίτιοι εξάπλωσης του ιού, φθάνει μονάχα το εύκολο χρήμα, αυτός είναι ο τελικός στόχος, και οι κλάψες ότι έχουν πεθάνει οικονομικά, και τέτοιες μπούρδες η απάντηση προς τα απανταχού λαμόγια είναι ότι επί χρόνια βγάζουν αβέρτα μαύρα χρήματα τα οποία τα φυγαδεύουν και έξω, και η πολυτελής ζωή τους είναι μια σκέτη πρόκληση, για τον Λαουτζίκο – Κοσμάκη.

Οι καλεσμένοι του εφοπλιστή Παπαδημητρίου, όλη η αφρόκρεμα του ελληνικού εφοπλισμού, θα ήταν εκεί. Οι οδηγίες και εντολές των κρατικών αρχών για την ανακοπή της υπερμετάδοσης του covid- 19 ήταν επίσης γνωστές. Όχι σε συναθροίσεις, όχι σε πάρτι, όχι σε ανοικτές συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, κλειστά τα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης από τα μεσάνυκτα έως το επόμενο πρωί κλπ. Αυτά για την κοινωνία του Λαουτζίκου γενικά. Όχι όμως για την ΕΛΙΤ….

Οι αρχές και οι κρατικές υπηρεσίες φέρουν ακέραια την ευθύνη για τους ρυθμούς υπερμετάδοσης του covid-19 από την στιγμή που οι οδηγίες και οι εντολές εφαρμόζονται κατά το δοκούν και με άλλα, πέραν των επιστημονικών, κριτήρια. Από την στιγμή που οι κρατικοί παράγοντες επιτρέπουν ή ακόμη και διευκολύνουν τις κοινωνικές διακρίσεις χωρίζοντας την κοινωνία σε πληβείους και πατρικίους, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου και επιτρέπουν στον καθένα να ενεργεί όπως θέλει και να επιβάλει με τον δικό του τρόπο τα κριτήρια του εκθέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

Είναι απολύτως σαφές πως ζούμε σε κοινωνία ανισοτήτων. Είναι ακόμη σαφέστερο πώς ζούμε σε ένα κόσμο όπου η ισχύς εξαρτάται αποκλειστικά από τη διαχείριση αυτών των ανισοτήτων. Ωστόσο σε εποχές πανδημίας με την κοινωνία να είναι εκτεθειμένη σε απίστευτους υγειονομικούς και εργασιακούς κινδύνους και σε μία συγκυρία με υπαρκτά προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα, θα ήταν προτιμότερο η Πολιτεία και οι εκπρόσωποί της να τηρούν τα προσχήματα και να μην προκαλούν.

Διότι υπάρχουν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες και επαγγελματικοί τομείς που κινδυνεύουν να διαγραφούν από την οικονομική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας. Και στο κάτω – κάτω δεν είναι δυνατόν υπό τις σημερινές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες άτομα και ομάδες της οικονομικής Ελίτ να προκαλούν και μάλιστα υπό καθεστώς προστασίας.

Μάλιστα εστάλη επείγον μήνυμα μέσω της πλατφόρμας 112 με το οποίο οι πολίτες προειδοποιούνται να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί ως προς τις ευάλωτες ομάδες κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές. Το μήνυμα είχε σαν στόχο να εκφοβίσει τους επιστρέφοντες αδειούχους. Δεν είναι λοιπόν οξύμωρο από την μία να αποστέλλονται τέτοια μηνύματα στους πολίτες και από την άλλη να επιτρέπεται στους ισχυρούς της Ελίτ να ενεργούν όπως επιθυμούν με παραβατικότητα και μην υπολογίζοντας ούτε νόμους ούτε παρανόμους και θέτοντας έτσι σκέτα νέτα και σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια; Επαναλαμβάνω η εμμονή στην παραβατικότητα δεν παράγει τετελεσμένα. Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν παράγει δίκαιο. Επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο, ότι η ισότητα μας βάση του Συντάγματος για ακόμη μια φορά πάει περίπατο αποδεικνύοντας ότι οι νόμοι έγιναν για να πιάνουν τις αράχνες και να περνούν ελευθέρα οι ελέφαντες. Κάποιος οφείλει μία απάντηση.

(συνεχίζεται…)