Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά και αυξήσεις – Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν πότε θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά περίπου οι δικαιούχοι συνταξιούχοι, οι οποίοι αναμένουν τα χρήματα αυτά από τον Φεβρουάριο του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες του imerisia.gr, πρώτοι θα πληρωθούν 50.000 νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή βγήκαν στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016.

Οι ημερομηνίες πληρωμής διαφέρουν για τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, ενώ σε διαφορετικούς χρόνους θα καταβληθούν τα αναδρομικά, κάτι που σημαίνει ότι τα ποσά δεν κατέστη δυνατόν να πιστωθούν για όλους μαζί με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων Ιουλίου.  Σημειώνεται πως οι αυξήσεις και τα αναδρομικά απορρέουν από το νόμο Βρούτση ο οποίος βελτίωνε τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου

Πληρωμές στο Δημόσιο

Την Τρίτη 29 Ιουνίου που είναι η ημέρα τακτικών πληρωμών των συντάξεων Ιουλίου του Δημοσίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία 10.800 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν καθαρές αυξήσεις στην τσέπη μεσοσταθμικά 74 ευρώ. Ωστόσο, σε επιμέρους κατηγορίες ειδικών μισθολογίων (πχ. Δικαστικοί) οι αυξήσεις φτάνουν τα 451 ευρώ ενώ οι ένστολοι θα δουν αυξήσεις έως και 192 ευρώ.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα λάβουν όμως τώρα τα αναδρομικά. Τα αναδρομικά – έως και 21 μηνών – που απορρέουν από την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ανατρέχουν στον Οκτώβριο του 2019 θα καταβληθούν στους εν λόγω συνταξιούχους του Δημοσίου πιθανότατα στο τέλος Ιουλίου.

Πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα

Την Τετάρτη 30 Ιουνίου, θα καταβληθούν με εμβόλιμη (όχι τακτική) πληρωμή τα αναδρομικά 21 μηνών – και ειδικότερα από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Ιούνιο του 2021 – στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες).

Οι μηνιαίες αυξήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο θα δοθούν στους νέους συνταξιούχους (συνταξιοδότηση από Μάιο 2016 και μετά) με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης στο τέλος του Ιουλίου. Έκτοτε η σύνταξη θα καταβάλλεται αυξημένη.

Παλαιοί συνταξιούχοι

Το δεύτερο κύμα πληρωμών για 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016 θα πραγματοποιηθεί αργότερα σύμφωνα με το imerisia.gr.

Οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν πιθανότατα τέλος Αυγούστου, ίσως και Σεπτέμβριο. Δεν αποκλείεται όμως να ξεκινήσουν σταδιακά κάποιες πληρωμές παλαιών συνταξιούχων με πάνω από 30ετια ασφάλισης και από τα τέλη Ιουλίου. Σε αυτή την κατηγορία  περιλαμβάνονται:

  • 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά .Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.
  • 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40 -50 ευρώ.

Βάσει του μέχρι σήμερα προγραμματισμού, η διαδικασία των πληρωμών θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ από τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει «μπαράζ μηνιαίων» πληρωμών για την αποπληρωμή των αυξήσεων και των αναδρομικών που απορρέουν από την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Περίπου 600.000 συνταξιούχοι, θα δουν αυξήσεις λογιστικές, στα χαρτιά, καθώς οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά, η οποία θα μειωθεί.

Πηγή: ethnos.gr