ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

 

Φιλοευρωπαϊστής, γεννήθηκε Οθωμανός υπήκοος και πολιτογραφήθηκε Έλληνας. Μετοίκισε στο εξωτερικό (Παρίσι). Είχε πάντα μια έμμονη ιδέα; Τι οραματιζόταν; Πρότυπο για πλούτη και μεγαλεία στη χώρα του; Ότι θα αντλούσε υποστήριξη, πολιτική, οικονομική, στρατιωτική… Είναι ο πολιτικός που γεννήθηκε το 1907 στο Κιούπκιοϊ (Πρώτη Σερρών), ο Κων/νος Καραμανλής, που είπε το περιβόητο «Ανήκομεν εις την Δύση» με την επαρχιώτικη προφορά του.

1/11/1962. Στη Βουλή επί κυβερνήσεώς του γίνεται Συμφωνία Σύνδεσης με ΕΟΚ με συμμετοχή Αβέρωφ, Πεσμαζόγλου, Ζολώτα. Έτσι η Ελλάδα γίνεται το πρώτο μέλος της ΕΟΚ, όμως επί Χούντας ανεστάλη η Συμφωνία.

Στις 12/6/1976 γίνεται συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την ένταξή μας στην ΕΟΚ και τότε ο Καραμανλής είπε: Η Ελλάδα ανήκει στον Δυτικό κόσμο, θέλετε από παράδοση, θέλετε από συμφέρον…

Ήταν το Δόγμα του Καραμανλή ότι έτσι έπρεπε να γίνει για πολλές χώρες που είναι μικρές και αδύναμες (φτωχές) όπως η Ελλάδα. Τότε γίνεται και μια αντιπαράθεση με Α. Παπανδρέου που είπε: Προτιμούμε να ανήκουμε στους Έλληνες, ενώ ο Χ. Φλωράκης είπε: ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο και ο Ριζοσπάστης γράφει: «Θέλουμε τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του». Ήταν μια μακροημέρευση στην εξουσία Ν.Δ. ή Πα.Σο.Κ.; Ποιος τελικά δικαιώθηκε; Πάντως την Συμφωνία του 1962 ο Κ. Καραμανλής την επικαιροποίησε το 1977 ως Πρωθυπουργός και «συνδεθήκαμε» με ΕΟΚ, χωρίς υποδομές, χωρίς τίποτα κτλ.

Πώς ανήκομεν εις την Δύση όταν ελεγχόμεθα για τα πάντα και όταν όλα τα πληρώνει ο καταναλωτής; Άσε που οι δανειστές ζητούν πίσω τα λεφτά τους, αφού ανά πάσα στιγμή μπορούν να μας πετάξουν «έξω» με τις κλωτσιές. Σκέτη εξαθλίωση. Είναι σαν να έχουμε έναν κόμπο στον λαιμό μας. Η ΕΟΚ λοιπόν είναι ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης (capital.gr) κι έτσι προσδεθήκαμε και στο άρμα της Γερμανίας, της Γαλλίας, κ.ο.κ. Ναι, είναι επάρατη η Δύση. Ναι, δεν δικαίωσαν τα γεγονότα τον Καραμανλή. Όσο για τον πόλο έλξης της Δύσης από Αφγανούς, Πακιστανούς, Ιρανούς, στην πραγματικά καταραμένη Δύση του Καπιταλισμού, οδηγούνται από ενθάρρυνση κρατών της Δύσης για «ευκαιρίες» απασχόλησης που είναι φθηνό εργατικό δυναμικό. Άρα φτώχια για τους πρόσφυγες, χαμηλό επίπεδο ζωής, εκμετάλλευση.

Παραστατικότατη η σατιρική ταινία του 1981: Είσαι στην ΕΟΚ, μάθε για την ΕΟΚ… Πόσες αλήθειες κρύβει!

Τα εκατομμύρια των συνανθρώπων μας που διώκονται από τις χώρες τους είναι «σχέδιο» των κρατών της Δύσης και των ΗΠΑ για υποβάθμισή τους που αντανακλά και στις υπόλοιπες χώρες της Δύσης. Ας συμπεράνουμε…