ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Τα λόγια αυτά τα είπε ο Τάσος Λειβαδίτης για τον τραγικό εθνομάρτυρα, θύμα αστοργίας –όπως πολλοί είπαν-, για τον λογοτέχνη Κώστα Κρυστάλλη, που πέθανε τόσο νέος σε ηλικία 28 ετών κι όμως δημιούργησε τόσο μεγάλο έργο (ποιήματα, πεζογραφήματα). Δεν έγραψε μίαν σελίδαν, μίαν γραμμήν χωρίς την σφραγίδα της ιδιοφυίας του, είπε ο Ξενόπουλος.

Το 2018 ανά την Ελλάδα έγιναν πολλές εκδηλώσεις για τον διεθνώς γνωστό για το ποιητικό και συγγραφικό του έργο, με έναρξη επετειακών εκδηλώσεων από την 21η Ιουλίου, με ημερίδες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και εκδόσεις. Εδώ στη Δράμα, στις 19-12-2018, ημέρα Τετάρτη, η Πανηπειρωτική Ένωση Δράμας αφιέρωσε λογοτεχνική βραδιά για τον Κώστα Κρυστάλλη για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, με ομιλητή το φιλόλογο, Δραμινό Ηπειρώτη, Γρηγόρη Μαρτίνη, με τίτλο «Κώστας Κρυστάλλης ο βάρδος του ηπειρώτικου λυρισμού».

Παρακολουθήσαμε, λοιπόν, την ομιλία του καθηγητή για τον «Τραγουδιστή του βουνού και της στάνης», που υπήρξε ένθερμος πατριώτης και καταδικάστηκε για τα πατριωτικά του ποιήματα από τις Τουρκικές αρχές. Ο κύριος Μαρτίνης δεν έκανε μια ξερή αναφορά στη ζωή του ποιητή – λογοτέχνη Κρυστάλλη, αλλά μία εμπεριστατωμένη βιωματική προσέγγιση των ποιημάτων και των πεζογραφημάτων του.

Ήταν μια ανάλυση που κέντρισε το ενδιαφέρον μας από την αρχή της ομιλίας του μέχρι το τέλος, χωρίς να μας κουράσει. Είχε αναφορές σε πολλούς ποιητές και συγγραφείς που όπως τόνισε ο καθηγητής «νομίζω πως πρέπει να τους είχε διαβάσει, σχεδόν είμαι βέβαιος» και αυτό φαίνεται από τους στίχους που χρησιμοποίησε ο Κρυστάλλης. Αναφέρθηκες στους: Θουκυδίδη, Δάντη, Σολωμό, Κάλβο, Βάρναλη, Σεφέρη, Ελύτη. Με πολλή προσοχή και λεπτομέρεια ανέπτυξε το θέμα του παραλληλισμού με τους ως άνω ποιητές από τον Κρυστάλλη που σημαίνει αρκετές ώρες ενασχόλησής του, ώστε να δικαιολογείται η άποψή του και τα συμπεράσματά του. Όλα αυτά σχεδόν περιληπτικά, αλλά περιεκτικά, δηλαδή πολλά νοήματα σε λίγες λέξεις.

Μακάρι να γίνονται στην πόλη μας τέτοιες βραδιές. Ας το ευχηθούμε για την καινούργια χρονιά που να ‘ναι χαρούμενη για όλους μας.