Όπως αυξάνονται οι περιπτώσεις ανθρώπων που διεκδικούν δια της νομικής οδού το δίκιο τους ως προς το αντισυνταγματικό των υποχρεωτικών εμβολιασμών για τον Covid-19 (το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει απορρίψει ήδη δυο σχετικές υποθέσεις) το Magazine κάνει μια βόλτα στον κόσμο, για να δει σε ποιους χώρους δεν έχουν πρόσβαση όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Γαλλία: Εκτός και μέσων μαζικής μεταφοράς οι ανεμβολίαστοι
Πριν επτά εβδομάδες ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ενημερώσει τους Γάλλους πως από την 1η Αυγούστου για να έχουν πρόσβαση σε χώρους εστίασης, γυμναστήρια, μουσεία ήθελε να έχει πρόσβαση σε δημόσιους ή χώρους διασκέδασης και πολιτισμού, εάν δεν έχουν πρόχειρο το Health Pass. Δηλαδή, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ασθένειας το τελευταίο εξάμηνο. Εναλλακτικά μπορούν να έχουν αρνητικό τεστ που έγινε το τελευταίο 48ωρο. Λίγο αργότερα, προστέθηκε στη λίστα και το δικαίωμα εισόδου σε αεροπλάνο, τρένο ή λεωφορείο -μέσα που μετακινούν περισσότερους από 400.000 επιβάτες κάθε μέρα.
Όσοι δεν έχουν Health Pass και παρ’ όλα αυτά βρίσκονται σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες, πληρώνουν το πρόστιμο των 135 ευρώ.
Ακολούθησε η ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό έως τις 15/9 (όσοι δεν συντάσσονται βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών) και των επισκεπτών στα νοσοκομεία -είτε για να δουν κάποιον, είτε για να εξεταστούν. Στο τέλος του Αυγούστου η Κυβέρνηση της χώρας έκανε υποχρεωτικούς και τους εμβολιασμούς όσων εργάζονται σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες που έχουν επαφή με κοινό. Δηλαδή, καφέ, εστιατόρια, σινεμά και μέτρα μαζικής μεταφοράς -μεταξύ πολλών άλλων. Αν δεν έχουν πιστοποιητικό, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ που έγινε τις 48 προηγούμενες ώρες. Όσο αυξάνονταν οι ανακοινώσεις, αυξάνονταν και οι κινητοποιήσεις, με τον Πρόεδρο Μακρόν να επαναλαμβάνει πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων. Κάτι που όπως δήλωσε αυτήν την εβδομάδα, έγινε -από τις 12/7 όταν λανσαρίστηκε το Health Pass έως τις αρχές Αυγούστου τουλάχιστον 7.000.000 πολίτες έκαναν την πρώτη δόση. Δημοψήφισμα εν τω μεταξύ, έδειξε πως η πλειοψηφία των Γάλλων ήταν υπέρ του ‘πάσου υγείας’.
Ιταλία: Νόμιμο το “ή εμβολιάζεσαι ή φεύγεις” των εργοδοτών στους εργαζόμενους
Στη γείτονα Ιταλία το Green Pass έγινε αναγκαίο για όσους ήθελαν να επισκεφτούν χώρους πολιτισμού και διασκέδασης (εσωτερικοί χώροι εστιατορίων/κινηματογράφος/πισίνες/πάρκα διασκέδασης/σπα/φεστιβάλ/καζίνο/μπαρ/θέατρο/γήπεδο/στάδιο/γυμναστήριο/παζάρια/αγορές κλπ), από τις 6/8 Όσο περνούσαν οι μέρες, αυξάνονταν οι σημειώσεις στη λίστα. Από την 1η ημέρα του Σεπτεμβρίου όποιος δεν έχει το πάσο δεν μπορεί να μπει σε καράβια, αεροπλάνα και τρένα (με αυτά μετακινείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων), Εξαιρούνται τα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς.
Υποχρεωτικός έγινε ο εμβολιασμός όσων εργάζονται σε νοσοκομεία, σε αστυνομία και πυροσβεστική λίγο αφότου εμφανίστηκαν στη ζωή μας τα εμβόλια -και προέκυψαν οι πρώτοι υγειονομικοί που αντιστέκονταν.
Τώρα είναι και για τους εκπαιδευτικούς και τους λοιπούς εργαζομένους σε σχολεία (από το γυμνάσιο), σε πανεπιστήμια, ενώ η Κυβέρνηση προσπαθεί να το προεκτείνει σε όσους δουλεύουν σε ιδιωτικές εταιρίες, σε δημοσίους υπαλλήλους και εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ. Όποιος δεν έχει πιστοποιητικό, θα πρέπει να εμφανίζει καθαρό τεστ για το οποίο πληρώνει ο ίδιος.
Δικαίωμα στο ‘πράσινο πάσο’ έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι (αρχικά αρκούσε και η μια δόση), όσοι έχουν νοσήσει με Covid-19 το τελευταίο εξάμηνο και όσοι είναι καθαροί, βάσει αποτελέσματος τεστ που έγινε το τελευταίο διήμερο. Στη χώρα που έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% του πληθυσμού ηλικίας από 12 χρόνων και άνω, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως δεν είναι αντισυνταγματικό να ζητά εργοδότης από τον εργαζόμενο του να έχει Green Pass, αν θέλει να συνεχίσει να δουλεύει. Διαφορετικά αρχικά τίθεται σε αναστολή.
Προφανώς και διαμαρτυρήθηκαν πολλοί για τις εξελίξεις. Στις τελευταίες εκδηλώσεις αντίθεσης, ήταν το μπλοκάρισμα των σιδηροδρομικών γραμμών που οδήγησε σε πολλές συλλήψεις.
Γερμανία: Το σύστημα 3G που δεν έχει σχέση με τα κινητά τηλέφωνα
Τα 16 κρατίδια της Γερμανίας συμφώνησαν στις αρχές του Αυγούστου να ισχύσει το σύστημα 3G για όσους θέλουν να μπουν σε εκδηλώσεις, υπηρεσίες ή επιχειρήσεις που είναι σε κλειστό χώρο. Το αυτό ισχύει για συναυλίες και αγορές -δηλαδή ανοιχτούς χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. Όπως ανακοινώθηκε αυτοί θα πρέπει να είναι geimpft (εμβολιασμένοι), genesen (να έχουν αναρρώσει -να ασθένησαν τους έξι τελευταίους μήνες) ή getestet (να έχουν κάνει τεστ -και να είναι αρνητικό). Η Κυβέρνηση καλύπτει το κόστος των rapid test έως τις 11/10. Από εκείνη τη μέρα και μετά όσοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται θα δίνουν 20 ευρώ ανά τεστ. Αυτές είναι οι γενικές γραμμές. Από εκεί και πέρα, κάθε κρατίδιο έχει τους δικούς του κανόνες.
Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να κάνουν τον έλεγχο -και αυτές που θα τιμωρούνται με βαριά πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης -είναι από 650 έως 10.000 ευρώ ανά παραβάτη που πληρώνει μεταξύ 50 και 25.000 ευρώ. Το 3G ισχύει και για όποιον θέλει να πάει στο νοσοκομείο ή σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές έγινε εκτόξευση κρουσμάτων στη χώρα της οποίας το 61% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, με τα σχολεία να αδειάζουν πριν καλά καλά λειτουργήσουν για τη νέα χρονιά.
Η απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών τίθεται υπό συζήτηση, με την κυβέρνηση να μελετάει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις επιχειρήσεις και δη αυτές που είναι ευάλωτες, το δικαίωμα να ζητούν να μάθουν το status των εργαζομένων τους. Αν έχουν δηλαδή, εμβολιαστεί ή όχι. Αυτό απαγορεύεται τώρα, δια νόμου. Οι Γερμανοί που δεν έκαναν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για κανέναν -και έχουν 61% επιτυχία- έκαναν νόμους που επιτρέπουν στα εστιατόρια να ξανανοίξουν, εφόσον οι εργαζόμενοι και οι πελάτες μπορούν να επιβεβαιώσουν πως είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει ή έχουν καθαρό τεστ.
16 χώρες της ΕΕ έχουν την ίδια λογική -στα χαρτιά
Για να μη σε κουράζω, θα σου πω ότι είναι 16 οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες χρειάζεται Green Pass (ή Save Pass ή Health Pass ή Covid Safe Ticket ή Covid Check) για να πας σε event και δραστηριότητα -όπου είναι πολλοί άνθρωποι, με κάθε έθνος να δίνει το δικό του αριθμό για τη λέξη ‘πολλοί’- σε ανοιχτούς χώρους, όπως και σε υπηρεσία και επιχείρηση που είναι σε κλειστούς χώρους. Πρόκειται για τις Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία.
Σε όλες τις χώρες, πλην της Ελλάδος γίνεται και έλεγχος ταυτότητας όπου δείχνουν το πιστοποιητικό. Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε το φαινόμενο να στέλνουν γονείς στα παιδιά τους, το δικό τους πιστοποιητικό, προκειμένου να μπορούν να μπουν σε κλαμπ ή εστιατόρια (κλπ,κλπ).
Στη Mεγάλη Βρετανία έγιναν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για όσους εργάζονται σε νοσοκομεία, αστυνομία και πυροσβεστική, έως τον Οκτώβρη. Διευκρινίστηκε πως όσοι δεν συνταχθούν, θα μετατίθενται (σε γιατρεία ή μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων) και αν επιμένουν να μην εμβολιάζονται, θα απολύονται. Το 78% αυτών των εργαζομένων έχει εμβολιαστεί. Τo NHS Covid Pass έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι, όσοι ασθένησαν το τελευταίο εξάμηνο και όσοι είχαν αρνητικό τεστ το προηγούμενο 48ωρο. Το χρειάζονται όσοι θέλουν να διασκεδάσουν σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο ή να δειπνήσουν/γυμναστούν κλπ σε κλειστό χώρο. Αυτόν τον μήνα θα γίνει νόμος η σχετική απόφαση.
Στη Νέα Υόρκη θες πιστοποιητικό και για να καθίσεις σε πάρκο
Στις ΗΠΑ ισχύουν διαφορετικά πράγματα, σε κάθε πολιτεία -αφού κάθε πολιτεία είναι υπεύθυνη για όσα ισχύουν επί των εδαφών της. Να δώσουμε δυο παραδείγματα, περιοχών που τις λες και πυκνοκατοικημένες.
Η Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ που έκανε απαραίτητο το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όποιον ήθελε να πάει σε εσωτερικό χώρο εστιατορίου ή σε γυμναστήριο ή σε όποιον άλλον κλειστό χώρο -όπου υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που δεν είναι άμεσοι συγγενείς. Χρειάζεται πιστοποιητικό και όποιος θέλει να καθίσει σε ανοιχτό χώρο οποιαδήποτε επιχείρησης εστίασης ή πάρκο. Οι αστυνομικοί, οι εκπαιδευτικοί και όσοι εργάζονται για την κυβέρνηση της πολιτείας οφείλουν να είναι εμβολιασμένοι ή να παρουσιάζουν αρνητικά τεστ κάθε εβδομάδα.
Στην Καλιφόρνια, υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν είναι όσοι εργάζονται για την πολιτεία και στο σύστημα υγείας έως τον Οκτώβριο. Εφόσον δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικά τεστ κάθε εβδομάδα. Πιστοποιητικό χρειάζεται για να μπουν και σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, πολιτισμού ή εκτόνωσης.
To QR Code της αλήθειας προτιμούν Ασία και Αυστραλία
Στην Κίνα και την Κορέα από την έναρξη της πανδημίας κάθε πολίτης έχει ένα QR Code του χρώματος της κατάστασης του. Αν ασθενεί είναι κόκκινο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πάει πουθενά έως ότου ‘καθαρίσει’, αν είναι σε μερική καραντίνα είναι πορτοκαλί (έως ότου περάσουν οι επτά μέρες -διάστημα για το οποίο δεν μπορεί να πάει κάπου) και αν είναι υγιής είναι πράσινο. Στην είσοδο όλων των επιχειρήσεων υπάρχει μηχάνημα που ‘διαβάζει’ την κατάσταση του κάθε ενός που θέλει να μπει στην όποια εγκατάσταση. Προφανώς και όσοι παρανομούν, πληρώνουν βαριά πρόστιμα. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται και στην Αυστραλία. Και στις τρεις περιπτώσεις, το lockdown ήταν κανονικό -με τους πολίτες να μην μπορούν να βγουν χωρίς λόγο από τα σπίτια τους και όταν το έκαναν, τους έπιαναν σε 10 λεπτά, καθώς τους ‘έδιναν’ οι γείτονες και τα ηλεκτρονικά μέσα ελέγχου. Στην Αυστραλία έγιναν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στον κατασκευαστικό τομέα, αυτόν της εκπαίδευσης και των υγειονομικών, ενώ στην Κίνα οι μαθητές ενημερώθηκαν πως αν δεν εμβολιαστούν δεν μπορούν να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.
Πηγή: news247.gr