Εδώ και μέρες έχει ανοίξει η συζήτηση για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά και τις σχετικές δηλώσεις του μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού ακόμα και πριν το Πάσχα.

«Στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Θεωρώ ότι 50% πριν το Πάσχα να συμβεί αυτό, ίσως και τη Μεγάλη Εβδομάδα να μην έχουμε».

Βέβαια, είχε ξεκαθαρίσει ότι θα είναι και το πρώτο μέτρο που θα επιστρέψει αν αναζωπυρωθεί η πανδημία το φθινόπωρο.

Σε αυτό το πλαίσιο η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναμένεται να φέρει αλλαγές στους ανεμβολίαστους και συγκεκριμένα θα μπορούν να εισέρχονται ελύθερα στους εξωτερικούς χώρους των μαγαζιών της εστίασης χωρίς να χρειάζεται να επιδείξουν αρνητικό rapid test. Το ίδιο θα ισχύει και για τις αγορές τους με ψώνια στα καταστήματά λιανικής.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews,η ημερομηνία που αναμένεται να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το πιστοποιητικό νόσησης και το υποχρεωτικό rapid test για ανεμβολίαστους μόνο στους εξωτερικούς χώρους εστίασης αλλά και στα καταστήματα λιανικής είναι τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου.

Συνεπώς, ανεμβολίαστοι πολίτες χωρίς επίδειξη rapid test θα μπορούν να πίνουν τον καφέ τους σε εξωτερικούς χώρους εστίασης αλλά και οι εμβολιασμένοι θα πάψουν τα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους. Παράλληλα, όπως προαναφέραμε θα σταματήσει και το «σκανάρισμα» του πιστοποιητικού για τους πελάτες σε καταστήματα λιανικής. Σε αυτή την περίπτωση όμως, υποχρεωτική θα μείνει η μάσκα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες.

Γκάγκα για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Δεν τίθεται θέμα κατάργησης των περιορισμών

Η κυρία Γκάγκα πάντως ήταν κατηγορηματική στο θέμα της άρσης των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, λέγοντας πως «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» και είπε πως όσα αντίθετα έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής δεν προέρχονται από επίσημα χείλη της Κυβέρνησης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δεν προχώρησε σε προβλέψεις για το τι θα γίνει τελικά με το θέμα της αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Τόνισε πως πλέον υπάρχουν στη διάθεση τους όλων των ειδών τα εμβόλια κι ακόμη κι αν κάποιοι φοβόντουσαν χωρίς λόγο τα εμβόλια MRNA – αλλά ο φόβος είναι ανθρώπινος – τώρα μπορούν να επιλέξουν ένα εμβόλιο άλλης τεχνολογίας.

Επιστρέφει το πιστοποιητικό εμβολιασμού το φθινόπωρο

Οι Θάνος Πλεύρης και Γκίκας Μαγιορκίνης έχουν ήδη αποκαλύψει ότι η άρση μέτρων δεν θα είναι μόνιμη όταν γίνει. Μάλιστα, από το φθινόπωρο θα επανέλθουν κάποια από τα μέτρα, αν υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας και καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, το μέτρο που θα επιστέψει εφόσον υπάρξει νέα έξαρση και πίεση στο σύστημα Υγείας είναι:

«Το πρώτο που θα επανέλθει μόλις ξανανέβει η πίεση στο σύστημα Υγείας θα είναι το Green Pass και τότε δεν θα έχουν χρόνο να καλύψουν αυτό το κενό. Θα δημιουργηθεί ξανά αυτή την κατάσταση, την περιμένουμε Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Μάλλον Οκτώβριο θα έχουμε πάλι πίεση και το Green Pass μάλλον θα επανέλθει τον Οκτώβριο.»

Πηγή: dikaiologitika.gr