ΘΕΡΜΟ ΧΕΙΡΟΚΡΤΟΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ» ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΘΕΜΗ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗ

 

Ένα ταξίδι στο ποιητικό σύμπαν του ποιητή Νίκου Καββαδία, το οποίο ζωντάνεψε επί σκηνής με κινηματογραφικό τρόπο, είχαν την ευκαιρία να κάνουν οι θεατές της παράστασης «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουλίου, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Η σκηνοθεσία ήταν του Θέμη Μουμουλίδη, ο οποίος επανήλθε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων με μουσικοθεατρική παράσταση μετά το 2013 και την παράσταση «Ποιος τη ζωή μου…», η οποία ήταν αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Με ατμοσφαιρικό τρόπο επί σκηνής αναπτύχθηκε ο ονειρικός κόσμος του Νίκου Καββαδία, του ποιητή που συνέδεσε τη ζωή και το μεγαλύτερο μέρος του έργου του με τη θάλασσα. Μια θάλασσα που δεν τον πρόδωσε ποτέ, όπως αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη κατά τη διάρκεια της παράτασης. Όχημα για αυτό το ταξίδι στον κόσμο του ποιητή, πέρα από τα σκηνικά που μετέτρεπαν τη σκηνή στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων πότε σε κατάστρωμα πλοίου, πότε σε λιμάνι και πότε σε καμπαρέ, και τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών της παράστασης, ήταν και οι μουσικές συνθέσεις του Θάνου Μικρούτσικου, οι οποίες έχουν λάβει διαχρονικό χαρακτήρα και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Το «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» είναι μια θεατρική συνάντηση του εμβληματικού έργου του Θάνου Μικρούτσικου με το ποιητικό σύμπαν του Νίκου Καββαδία και ο συνδυασμός λόγου και μουσικής απογείωσαν τα συναισθήματα των θεατών. Ο κόσμος του ποιητή Νίκου Καββαδία παρουσιάστηκε επί σχεδόν δύο ώρες στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, μέσα από το λόγο και τη μουσική. Τα ταξίδια, τα λιμάνια, οι γυναίκες επί πληρωμή, τα προβλήματα των ναυτικών, οι οικογένειες που άφησαν πίσω τους… Στιγμές από τη ζωή και τις σκέψεις των ναυτικών, αλλά κυρίως στιγμές από τη ζωή και τις σκέψεις του μεγάλου ποιητή παρουσιάστηκαν με εξαιρετικό τρόπο χάρη στις ερμηνείες των ηθοποιών, αλλά και των τραγουδιστών της παράστασης. Ο Νίκος Καββαδίας και η ποίησή του, τα πάθη του, τα λάθη του, οι σχέσεις του με τις γυναίκες, οι σκέψεις του, τα όνειρά και οι εφιάλτες του, σε μια παράσταση που έκανε τους θεατές να νιώσουν πως ταξίδευαν και οι ίδιοι σε ένα πλοίο, μαζί με τον Καββαδία, από λιμάνι σε λιμάνι, ζώντας από πολύ κοντά την ατμόσφαιρα της ζωής των ναυτικών.

Ο Στέλιος Μάινας στο ρόλο του Νίκου Καββαδία, ο Σταύρος Ζαλμάς στο ρόλο του Καπετάνιου, ο Ιωάννης Παπαζήσης στο ρόλο του ποιητή Μπωντλαίρ και κατ’ επέκταση στον εσωτερικό δαίμονα του ποιητή, αλλά και οι υπόλοιποι ηθοποιοί (Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου κ.α.) παρουσίασαν με εξαιρετικό τρόπο στιγμές από τη ζωή και τη σκέψη του Νίκου Καββαδία, σκηνές από αλλοτινές εποχές που διατηρούνται στο θυμικό του κόσμου στο διάβα του χρόνου χάρη και στην ποίηση του Καββαδία. Η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Μαριάννα Πολυχρονίδη, συνοδεία ενός εξαιρετικού μουσικού συνόλου, ερμήνευσαν τα κλασικά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους Νίκου Καββαδία και το κοινό συνεπαρμένο σιγοτραγούδουσε μαζί τους στίχους που έχουν αγαπηθεί. Δίκαιο το θερμό χειροκρότημα στο τέλος προς όλους τους συντελεστές από ένα κοινό που ένιωσε χάρη στην παράσταση ως και την αλμύρα της θάλασσας, αν και αυτή βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Ποίηση, μουσική και λόγος, στοιχεία αρμονικά δεμένα μεταξύ τους, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού σε αυτό το ταξίδι στη ζωή και το έργο του ποιητή της θάλασσας, στο «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου»…

 

Θανάσης Σιουτόπουλος