Η Ρωσία δεν θα διακόψει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ευρώπης από σήμερα, καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις μετά την 1η Απριλίου πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και τον Μάιο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι μη αναστρέψιμη και ότι το ρούβλι είναι το προτιμώμενο και ασφαλέστερο νόμισμα για την Ρωσία αυτήν την στιγμή.
Την ίδια στιγμή η Gazprom ανακοίνωσε πως οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχισθούν με τους ρωσικούς όρους και ξεκίνησε να γνωστοποιεί στους πελάτες της την αλλαγή σύμφωνα με την οποία η εξόφληση των λογαριασμών θα γίνεται σε ρούβλια.
Υπενθυμίζουμε ότι από σήμερα βρίσκεται σε ισχύ το διάταγμα Πούτιν που προβλέπει πληρωμές ρωσικού αερίου μόνο σε ρούβλια. Ο ίδιος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Πέμπτη ότι θα διακόψει στο άμεσο μέλλον τα συμβόλαια όσων εταιρειών δεν δεχτούν να πραγματοποιούν σε ρούβλια τις πληρωμές του αερίου που προμηθεύονται.
Διαβάστε επίσης:
- Πάτρα: «Ο Μάνος φοβάται μην μπει φυλακή – Θα υπεραπιστεί την κατηγορία»
- Πάτρα: Τον ξυλοδαρμό της Ρούλας Πισπιρίγκου, απο αστυνομικούς, καταγγέλλει η μητέρα της
- «Η Δράμα έχει κάτω από τα όρια της φτώχειας 5.000 κόσμο»
- Τσερνόμπιλ: Αναφορές για έκθεση των ρωσικών δυνάμεων στη ραδιενέργεια – Έρευνα από τον ΔΟΑΕ
- Πλεύρης: Προς επέκταση η διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης
Η μονομερής αυτή αλλαγή των συμβάσεων σημειώνεται ότι θα σήμαινε ενεργοποίηση ρητρών και θα έθετε την Gazprom αντιμέτωπη με μεγάλες νομικές διεκδικήσεις από τους πελάτες της σε όλη την Ευρώπη.
Από την άλλη ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι όποιος πελάτης της Gazprom δεν δεχτεί πληρωμές σε ρούβλια θα θεωρηθεί ότι εκείνος έσπασε το συμβόλαιο με δική του ευθύνη.
Ο νέος μηχανισμός
Υπενθυμίζουμε ότι το μοντέλο που εφαρμόζει από σήμερα η Ρωσία στο φυσικό αέριο και αναμένεται να υιοθετηθεί και στα τρόφιμα, προβλέπει οι πληρωμές των αγοραστών θα γίνονται μόνο σε ρούβλια και δεν θα προχωρούν αν:
- Η πληρωμή δεν γίνει από τον αγοραστή ή
- Η πληρωμή γίνει σε ξένο νόμισμα ή/και
- Η πληρωμή δεν γίνει εξ ολοκλήρου ή/και
- Η πληρωμή γίνει σε λογαριασμό τράπεζας που δεν είναι εξουσιοδοτημένη για το νέο σύστημα πληρωμών
Το διάταγμα ορίζει ως εξουσιοδοτημένη τράπεζα την Gazprombank. Η νέα διαδικασία πληρωμών έχει ως εξής:
- Οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου από «μη φιλικές χώρες» υποβάλλουν αίτημα στην Gazprombank και ανοίγουν έναν ειδικό λογαριασμό σε ρούβλια και έναν ειδικό λογαριασμό σε συνάλλαγμα.
- Όταν έρθει η ώρα της πληρωμής οι ξένοι αγοραστές μεταφέρουν το ποσό της πληρωμής σε ευρώ, δολάρια κλπ – σε όποιο νόμισμα προβλέπει το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει – στον ειδικό λογαριασμό συναλλάγματος
- Ο αγοραστής δίνει εντολή στην Gazprombank να μετατρέψει το ποσό σε ρούβλια
- Η Gazprombank πουλάει το ξένο νόμισμα σε δημοπρασίες που θα διεξάγει το χρηματιστήριο της Μόσχας και αγοράζει ρούβλια
- Η Gazprombank μεταφέρει το ποσό στον ειδικό λογαριασμό σε ρούβλια του αγοραστή
- Το αέριο τελικά πληρώνεται με ρούβλια, με την μεταφορά του ποσού από την Gazprombank στον λογαριασμό της Gazprom
Στο διάταγμα υπάρχει και ένα παράθυρο εξαιρέσεων, που μένει να φανεί αν θα εξελιχθεί σε «μοχλό» πίεσης, καθώς ο Πούτιν εξουσιοδοτεί την Κυβερνητική Επιτροπή για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων να εκδίδει άδειες παράκαμψης του νέου συστήματος πληρωμών σε ξένους αγοραστές.
«Η Ρωσία θα πουλά τρόφιμα μόνο σε φιλικές χώρες»
Η Μόσχα φαίνεται πως προχωρά σε περαιτέρω κλιμάκωση για να εξαναγκάσει τη Δύση να υποχωρήσει σε κάποιες από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη χώρα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, καθώς ανακοίνωσε το πρωί πως θα πουλά τρόφιμα μόνο σε «φιλικές χώρες».
η απόφαση που ανακοινώθηκε από το πρώην πρόεδρο και αναπληρωτή επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφορά όλα τα τρόφιμα που εξάγει η χώρα, μεταξύ των οποίων σιτάρι και ηλιέλαιο, ενώ αναμένεται να υιοθετηθεί μοντέλο αντίστοιχο με του φυσικού αερίου το οποίο προβλέπει πληρωμές μόνο σε ρούβλι.
Ο Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι «θα παρέχουμε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα στους φίλους μας», προσθέτοντας πως «ευτυχώς έχουμε πολλούς και δεν βρίσκονται στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική». Προτεραιότητα αποτελεί η εγχώρια αγορά της Ρωσίας και ο έλεγχος τιμών σε αυτή, επεσήμανε ο Μεντβέντεφ. Οι εξαγωγές σιτηρών στους «φίλους» της Ρωσίας θα πληρώνονται τόσο σε ρούβλια όσο και στα εθνικά νομίσματα των χωρών, εξήγησε ο ίδιος.
Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας μαλακού σιταριού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και το 20% των διεθνών εξαγωγών.