Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κίνησης Καβάλας στο κατάμεστο Δημοτικό Μουσείο Καπνού με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου του Υποστράτηγου ε.α. Ιωάννη Παρίση με τίτλο «Αριστοτέλης και Αλέξανδρος συνάντηση δυο μεγαλοφυών».
Για το βιβλίο μίλησαν ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ και οι καθηγητές Νομικής του Δ.Π.Θ. κ.κ. Άλκης Δερβιτσιώτης και Κώστας Ρέμελης. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα, ενώ συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Καβάλας κ. Γιαννης Χατζηεμμανουήλ.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Χατζηεμμανουήλ ανέφερε:
«Η Ευρωπαϊκή Κίνηση και η Ακαδημία Στρατηγικών Αναλύσεων σας καλέσαμε στο ιστορικό Μουσείου Καπνού της Καβάλας για την παρουσίαση του βιβλίου του κ Ιωάννη Παρίση με τίτλο: “Αριστοτέλης και Αλέξανδρος συνάντηση δυο μεγαλοφυών”. Πριν όμως ξεκινήσουμε το ειδικό μέρος της σημερινής ημερίδας που θα αναλύσουν οι ειδικοί, θα σας πω λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή Κίνηση. Η Διεθνής Ευρωπαϊκή Κίνηση, που ιδρύθηκε το 1948 με τη διακήρυξη της Χάγης είναι μια πολιτική οργάνωση που διατυπώνει και εκφράζει ένα πολιτικό, κοινωνικό αίτημα, αυτό της μεγαλύτερης εμβάθυνσης της Ένωσης – και που θα φέρει με ουσιαστικό τρόπο τον Ευρωπαίο πολίτη από τα κράτη-μέλη και όχι μόνο, πιο κοντά στην Ευρώπη. Στη σημερινή εποχή, που κυριαρχεί ο ευρωσκεπτικισμός, η ανεργία, η φτώχεια και η κοινωνική απένταξη, η αποστολή μας γίνεται πιο καθοριστική και αποκτά άλλες διαστάσεις. Έχουμε ανάγκη από μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, που με μετρήσιμα αποτελέσματα έχει σαν στόχο: οι Ευρωπαίοι πολίτες να εκφράζουν τη βούληση της Ένωσης. Δεν χρειαζόμαστε μια συνεχής διαμάχη μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, αντίθετα έχουμε ανάγκη μια στενή -συγκεκριμένη συνεργασία βασισμένη στις κοινές μας αξίες και στα κοινά μας συμφέροντα. Σήμερα, 60 χρόνια μετά, η Ευρώπη μοιάζει να έχει ανάγκη ένα νέο Συνέδριο, ένα νέο ξεκίνημα που θα εμπνεύσει τους πολίτες και θα δείξει το δρόμο στις Κυβερνήσεις που παρουσιάζονται εδώ και καιρό διστακτικές, αδύναμες να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών και στο αίτημα για μία πιο ισχυρή, πιο αποφασιστική Ένωση. Η εξέλιξη της Ένωσης οφείλει να καθορίζεται πλέον όχι μόνο από τις ηγεσίες, αλλά από τους ίδιους τους πολίτες της. Άλλωστε “η δημοκρατία και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών οφείλει να αποτελεί το όπλο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, όχι την αχίλλειο πτέρνα μίας διαδικασίας που όλοι αναγνωρίζουμε ότι προσέφερε μόνο θετικά στην καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών”. Η Ευρωπαϊκή Κίνηση, η οργάνωση που ξεπήδησε το 1948 από το Συνέδριο της Χάγης με μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Ουίστον Τσόρτσιλ και ο Σαρλ ντε Γκολ, κατέχει κυρίαρχη θέση ανάμεσα στις οργανώσεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πανευρωπαϊκή δομή, τόσο ιστορικά, όσο και με βάση τη σημερινή πραγματικότητα. Τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ας επιχειρήσουμε λοιπόν να σχεδιάσουμε και να δομήσουμε με αποφασιστικότητα το ευρωπαϊκό σχέδιο του 21ου αιώνα».