ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

Γιώργος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Δράμας: «Η πόλη της Δράμας θα αποκτήσει έναν αστικό πυρήνα με μοναδικά χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και στην κλιματική αλλαγή»

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου 2024, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, εκδήλωση ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης για την επικαιροποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Δράμας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και πολιτών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της νέας Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, με έμφαση στο μεγάλο έργο που περιλαμβάνεται σε αυτήν και αφορά την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, του δημοτικού κήπου και της οδού Εθνικής Αμύνης.

Μετά από τη διαβούλευση, αναμένεται τις επόμενες ημέρες, εντός του Φεβρουαρίου, η Στρατηγική Βιώσιμη Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας να κατατεθεί για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για την περίοδο 2021-2027. Σχετικό θέμα έγκρισης της ΣΒΑΑ περιλαμβάνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024.

«Δεν υπάρχει περίπτωση το έργο να μην εκτελεστεί»

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε πως στην εκδήλωση «είναι παρόντες οι εταίροι του σχήματος, οι οποίοι συνδράμουν και αυτοί στο νέο ΒΑΑ 2021-2027. Το νέο ΒΑΑ πάει να δέσει με το προηγούμενο ΒΑΑ 2014-2020. Μιλάμε για την περιοχή της πλατείας Ελευθερίας, κομμάτι της Εθνικής Αμύνης και φυσικά τον κήπο της Δράμας». Σχετικά με τη χρηματοδότηση του μεγάλου έργου της ανάπλασης του κέντρου, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Σε ότι αφορά την υποχρηματοδότηση που έχει μέχρι τώρα, γιατί έχει ακουστεί ότι από τα 24 εκ., έχουμε τα 14 εκ., είμαστε στη φάση που θα βρούμε πόρους. Δεν υπάρχει περίπτωση το έργο να μην εκτελεστεί. Σε αυτό είμαι απόλυτος. Είναι ένας από τους λόγους που ανεβοκατεβαίνω στην Αθήνα και κάνω τις επαφές, ψάχνοντας πάντα πόρους. Το έργο θα εκτελεστεί. Αυτό σας το διαβεβαιώνω χωρίς δεύτερη κουβέντα».

Η Διευθύντρια Προγραμματισμού και Πληροφορικής του Δήμου Δράμας κ. Κατερίνα Ιωσηφίδου, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., σημείωσε: «Βάσει της έγκρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την περίοδο 2021-2027, η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξη του Δήμου Δράμας κρίνεται συνεχιζόμενη και θα πρέπει να συνταχθεί, να υποβληθεί προς έλεγχο στη Διαχειριστική Αρχή και να εγκριθεί μέχρι τις αρχές του Μαρτίου του 2024, δηλαδή εντός 18 μηνών από την ημερομηνία που εγκρίθηκε το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Είμαστε στη διαδικασία που υποβάλαμε ένα πρώτο σχέδιο στη Διαχειριστική Αρχή, τον Σεπτέμβριο του 2023. Επ’ αυτού έγιναν παρατηρήσεις τις οποίες ενσωματώσαμε και επικαιροποιήσαμε για τις ανάγκες της Στρατηγικής και διορθώσαμε κάποια σημεία που ήθελαν διόρθωση.

Μετά από λήψη απόφασης του συλλογικού μας οργάνου, του Δημοτικού Συμβουλίου, κι αφού έχουμε συγκεντρώσει όλες τις αποφάσεις των μελών του εταιρικού σχήματος για τη συμμετοχή τους στη Στρατηγική, θα υποβληθεί στη Διαχειριστική Αρχή και εκτιμούμε ότι τέλη Φλεβάρη ή αρχές Μάρτη θα έχουμε και την έγκριση της Στρατηγικής από τον Περιφερειάρχη.

Μιλάμε για προϋπολογισμό 15,1 εκ. ευρώ. Τα έργα είναι 13. Το μεγαλύτερο είναι αυτό που αφορά στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στην πλατεία, στον κήπο και στην οδό Εθνικής Αμύνης και αυτή η παρέμβαση συνοδεύεται και από άλλα 12 έργα, τα οποία είτε θα υλοποιήσει ο Δήμος Δράμας είτε το εταιρικό μας σχήμα. Το εταιρικό σχήμα είναι η Ένωση Κυριών, το Επιμελητήριο Δράμας, η Αναπτυξιακή, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και η ΔΕΥΑΔ, η οποία θα αναλάβει να κάνει όλες τις εργασίες ύδρευσης και αποχέτευσης στο μεγάλο έργο».

«Σχεδιασμός για τη δημιουργία μιας Βιώσιμης και Ανθεκτικής πόλης»

Στον χαιρετισμό του, κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Σας καλωσορίζουμε στη συνάντηση παρουσίασης και διαβούλευσης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, την οποία θα υποβάλλουμε προς έγκριση και χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΑ 2021-2027).

Οι Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο σχεδιασμού που συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας πόλης. Έτσι και για την Δράμας μας, με την Στρατηγική που σας παρουσιάζουμε, σχεδιάζουμε να αντιμετωπίσουμε σύγχρονα ζητήματα αστικής ανάπτυξης όπως:

-Η αστική αναγέννηση,

-Ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός,

-Η αστική βιωσιμότητα,

-Η προσέλκυση επενδύσεων,

-Ο κοινωνικός διαχωρισμός.

Η πόλη της Δράμας και ειδικότερα το συμπαγές κέντρο της, είναι ο βασικός πόλος οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης της ευρύτερης περιοχής, αποτελώντας συγχρόνως το κέντρο της ευρύτερης αγροτικής περιοχής και την πύλη προς τους ορεινούς όγκους. Επίσης η πόλη της Δράμας ως κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας αναπτύσσει έντονες σχέσεις αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης με τους υπόλοιπους Δήμους. Όλες αυτές οι ιδιότητες πρέπει να ληφθούν υποχρεωτικά υπόψη στο σχεδιασμό για τη δημιουργία μιας Βιώσιμης και Ανθεκτικής πόλης.

Έτσι η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2021-2027 εστιάζει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ιστορικού, πολιτιστικού, οικονομικού και διοικητικού λειτουργικού κέντρου της πόλης της Δράμας και έρχεται να συμπληρώσει χωρικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, οικονομικά και κοινωνικά την περιοχή παρέμβασης της ΣΒΑΑ 2014-2020.

Η νέα περιοχή παρέμβασης είναι συνέχεια της προηγούμενης και μέσω των έργων και δράσεων της ΣΒΑΑ 2021-2027, η πόλη της Δράμας θα αποκτήσει έναν αστικό πυρήνα με μοναδικά χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και στην κλιματική αλλαγή.

Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια μας έχει διαδραματίσει η συμβολή της δωρεάς του κ. Κωνσταντίνου Αποστολίδη, ιδιοκτήτη της εταιρείας RAYCAP, οποίος εκδηλώνοντας την μεγάλη του αγάπη για τον τόπο του, ανέλαβε τη πρωτοβουλία να συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα μελετητικά γραφεία στον κόσμο και να προσφέρει στον Δήμο τη δυνατότητα να υλοποιήσει το οραματικό πλάνο αστικής ανάπτυξης του κέντρου της πόλης.

Η ΣΒΑΑ του Δήμου Δράμας πέρα από το σημαντικό έργο παρέμβασης στο κέντρο της πόλης – το οποίο θα σας παρουσιάσουμε και αναλυτικά- αποτελείται από άλλα 12 έργα που θα συμπληρώσουν τη στρατηγική και θα της αποδώσουν ένα ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

Μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια έχουμε τους εταίρους μας:

  1. Αναπτυξιακή Δράμας
  2. Επιμελητήριο Δράμας
  3. Ένωση Κυριών Δράμας
  4. Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
  5. ΔΕΥΑ Δράμας.

Ως νέα Δημοτική Αρχή διαβεβαιώνουμε ότι θα υποστηρίξουμε την υλοποίηση της στρατηγικής, αφουγκραζόμενοι πάντα τις ανάγκες και τα προβλήματα των δημοτών μας ώστε στο τέλος να ωφεληθούν στο μέγιστο βαθμό από τη Στρατηγική, τόσο με τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος που καθημερινά θα χρησιμοποιούν όσο και με τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας».

«Θα δημιουργηθεί ένας διεθνών προδιαγραφών πόλος, ένας κεντρικός περίπατος της Δράμας»

Στη συνέχεια ακολούθησαν παρουσιάσεις από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελο Κότιο, επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, και την κ. Ελένη Δελαγραμμάτικα, υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας RAYCAP, η οποία χρηματοδότησε την εκπόνηση των μελετών για το μεγάλο έργο της ανάπλασης του κέντρου της Δράμας.

Ο κ. Κότιος παρουσίασε το αντικείμενο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και ανέλυσε τους στόχους αυτής. Μιλώντας γενικά για τις Στρατηγικές Βιώσιμες Αστικής Ανάπτυξης, ο κ. Κότιος είπε ότι «είναι ένα συνεκτικό, πολυθεματικό πρόγραμμα, το οποίο δεν μπορεί να εστιάσει σε ένα έργο, ούτε σε ένα αντικείμενο. Πρέπει τα έργα και οι δράσεις που θα προταχθούν να στηρίζουν το περιβάλλον, τις σύγχρονες προκλήσεις, την κλιματική αλλαγή, να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία, να στηρίζουν την κοινωνία και την κοινωνική συνοχή και μια σειρά από άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα αστικό κέντρο». Ακόμη, ο κ. Κότιος ανέφερε πως «η νέα περιοχή παρέμβασης γειτνιάζει άμεσα με την προηγούμενη που ήταν η 19ης Μαΐου και η Αγ. Βαρβάρα» και πρόσθεσε: «Με την υλοποίηση αυτού του έργου, η Δράμα φεύγει πολλά χρόνια μπροστά. Αποκτά μια άλλη εικόνα, μια άλλη λειτουργία. Θα είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που θα έχει καρδιά υγρότοπου. Ο πυρήνας της θα είναι ένας υγρότοπος. Δεν βρίσκονται πολλές πόλεις διεθνώς, ούτε στην Ελλάδα με μια τέτοια ποιότητα».

Η κ. Δελαγραμμάτικα παρουσίασε το μεγάλο έργο της ανάπλασης του κέντρου της Δράμας, δηλαδή τη «συνδυασμένη ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και του δημοτικού κήπου, τη σύνδεση μεταξύ τους και την αναδιαμόρφωση της οδού Εθνικής Αμύνης». Όπως είπε, «με αυτό το έργο έχουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία με στοχευμένες παρεμβάσεις που με γεωμετρικά αυξητικό αντίκτυπο, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, να φέρουν τους δημότες πίσω στον κοινόχρηστο κοινωνικό χώρο, κάτι που είμαστε σίγουροι θα κάνει την πόλη πόλο ανάπτυξης και διακράτησης των επομένων γενεών. Με την πίστη πως ένα καλύτερο αύριο για την πόλη μας είναι εφικτό, χρειάζεται όμως ένα όραμα, ένα σχέδιο, ένα master plan. Σε κάθε παρέμβαση τέτοιου μεγέθους με καθοριστικό αντίκτυπο για την πόλη, η επιτυχία του εγχειρήματος κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των μελετών». Μάλιστα, η κ. Δελαγραμμάτικα επεσήμανε ότι η δωρεά των μελετών της RAYCAP ξεπερνά το ποσό των 2 εκ. ευρώ.

Η κ. Δελαγραμμάτικα εξήγησε πως «στόχος είναι να γίνουν ανοιχτοί και προσβάσιμοι οι υπαίθριοι και κοινόχρηστοι χώροι, να ενισχυθεί και να αναδειχθεί το πράσινο, να δημιουργηθεί ένας διεθνών προδιαγραφών πόλος, ένας κεντρικός περίπατος της Δράμας, να αναβαθμιστούν και να συμπληρωθούν τα δίκτυα κοινής ωφέλειας στο κέντρο της πόλης, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πραγματικές σημερινές ανάγκες, να αναπλαστεί ένα σημαντικό μέρος του κέντρου της πόλης με κύριο γνώμονα τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων που το ζουν, να υλοποιηθεί μια παρέμβαση ορόσημο που θα δώσει ένα νέο στίγμα, αναδεικνύοντας τη Δράμα σε πόλη πρότυπο για την αστική ανάπλαση».