της Πολύνας Γ. Μπανά

Υπεύθυνης του προγράμματος

παράλληλων λογοτεχνικών εκδηλώσεων

«Αίθρια Λογοτεχνικά Απογεύματα»

του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

 

 

Ο λόγος για τις λογοτεχνικές εκδηλώσεις που διεξάγονται καθημερινά, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωστές ως “ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΑ”, τις οποίες καθιέρωσε, προ δεκαετίας και πλέον, ο αείμνηστος Αντώνης Παπαδόπουλος, ανέλαβε αρχικά ο αξέχαστος ποιητής Ανδρέας Παγουλάτος και, στη συνέχεια, ο καταξιωμένος συγγραφέας και δημοσιογράφος Παύλος Μεθενίτης και ήδη, φέτος, η υπογράφουσα.

Έχοντας, πλέον, την ευθύνη και την επιμέλεια της όλης κατάστρωσης, οργάνωσης και παρουσίασης των συγκεκριμένων, παράλληλων λογοτεχνικών εκδηλώσεων (μετά, μάλιστα, από μία επιτυχημένη συνεργασία με τον Παύλο Μεθενίτη στην κατάρτιση του προγράμματος των λογοτεχνικών εκδηλώσεων και στην παρουσίαση αυτών κατά τη διάρκεια του περσινού Φεστιβάλ), θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να δώσω το «στίγμα» του προγράμματός τους, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικό περιεχόμενο και θεματικό πλουραλισμό. Πιο συγκεκριμένα, η διάρθρωση του προγράμματος (πρέπει να) έχει τους εξής βασικούς άξονες:

Ανάδειξη του νεοελληνικού λογοτεχνικού τοπίου, τόσο στον χώρο της πεζογραφίας όσο και σε αυτόν της ποίησης, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σήμερα και αποτυπώνεται, ισόρροπα, και στο κέντρο και στην περιφέρεια (ίδετε τη συνήθως αποκαλούμενη «επαρχία») και, μάλιστα, όσον αφορά στα βιβλία λογοτεχνίας αλλά και στα περιοδικά λογοτεχνίας (όπως η υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας 2019, νουβέλα “Σπίτι παιδιού” φέτος και, αντίστοιχα, το εξ Αθήνας ορμώμενο περιοδικό “Μανδραγόρας” πέρσι και το εκ Θεσσαλονίκης πορευόμενο περιοδικό “Θευθ – οι δύο όψεις της γραφής” φέτος). Βασική δε, επιμέρους προτεραιότητα, η γνωριμία με Έλληνες δημιουργούς, των οποίων το λογοτεχνικό έργο δεν έχει τύχει, μέχρι σήμερα, παρουσιάσεως στο Φεστιβάλ και, γενικότερα, στη Δράμα και, έτι περαιτέρω, μεταξύ αυτών, με εκείνους που -επιμένουν να- ζουν, δραστηριοποιούνται και δημιουργούν στην περιφέρεια.

Προβολή του δραμινού λογοτεχνικού δυναμικού, το οποίο δηλώνει δυναμικά το «παρών», εδώ και δεκαετίες, στα ελληνικά λογοτεχνικά πράγματα και «μεταγγίζεται» συνεχώς με νέο -λογοτεχνικό- αίμα, προκειμένου να έρθουν σε (στενότερη) επαφή και να το γνωρίσουν (καλύτερα) όσοι φιλοξενούνται στο Φεστιβάλ και, εν γένει, επισκέπτονται την πόλη κατά τη διάρκειά του (όπως, φέτος, η συλλογή αφηγημάτων “ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ – Αληθινές ιστορίες για τις δυνάμεις που απορείς κι εσύ πού τις βρήκες ή πού τις έχασες” ).

Παρουσίαση εκδόσεων που ανήκουν σε άλλους, πλην της λογοτεχνίας, τομείς, όπως αυτούς της ιστορίας, της κοινωνιολογίας, της πολιτικής θεωρίας και σκέψης, της κριτικής, των τεχνών και των επιστημών, με γνώμονα την επίδραση όλων των ανωτέρω στην τέχνη του κινηματογράφου και τη μεταξύ τους διασύνδεση (όπως, φέτος, η ιστορική μελέτη “1821: Γυναίκες και Ελληνική Επανάσταση. Από τον οθωμανικό κόσμο στο ελεύθερο ελληνικό κράτος” και το ιστορικό-φωτογραφικό λεύκωμα “Η Δράμα των προσφύγων-Αφιέρωμα Μνήμης»).

Παρουσίαση εκδόσεων που αφορούν και αναφέρονται στον «φυσικό χώρο» του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αυτόν του κινηματογράφου, ελληνικού και ξένου, μέσα από κείμενα για το έργο αγαπημένων κινηματογραφιστών, για αγαπημένες ταινίες, για την κινηματογραφική γλώσσα, για τα κινηματογραφικά είδη, για τις εθνικές κινηματογραφίες.

Παρουσίαση εκδόσεων άλλων πολιτιστικών οργανισμών, φορέων και θεσμών, προκειμένου να εγκαινιασθούν και καθιερωθούν ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και η σταθερή σύμπραξη μεταξύ αυτών και του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα τόσο στους δραμινούς πολίτες όσο και, γενικότερα, στους φιλοξενούμενους του Φεστιβάλ να γνωρίσουν εκδοτικές ενέργειες και δράσεις, με τις οποίες, διαφορετικά, οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θα είχαν, ενδεχομένως, την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή (όπως, φέτος, ο αναλυτικός κατάλογος της επετειακής έκθεσης “1821: Πριν και Μετά” του Μουσείου Μπενάκη).

Ανάδειξη εκδοτικών πρωτοβουλιών και δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης, τόσο του κέντρου όσο και της περιφέρειας, στο όνομα της -συμμετοχικής- κοινωνίας ενεργών πολιτών και της διάδρασης μεταξύ αυτής και των λογοτεχνίας και κινηματογράφου (όπως, πέρσι, το αθηναϊκό μηνιαίο περιοδικό δρόμου για τους άστεγους «Σχεδία» και, φέτος, το “Ημερολόγιο Φωτογραφίας 2021” της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης).

Διαλέξεις και ομιλίες στο πλαίσιο των λογοτεχνικών εκδηλώσεων, οι οποίες αφορούν στο θέμα των υπό παρουσίαση εκδόσεων (όπως, φέτος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την επετειακή έκθεση “1821: Πριν και Μετά” του Μουσείου Μπενάκη, η ομιλία με θέμα τους σταθμούς της περιόδου 1770-1870 στην οποία αναφέρεται η έκθεση, από τους Υπεύθυνους των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και Επιμελητές της έκθεσης).

Παρεμπιπτόντως, για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα ανωτέρω, οι παράλληλες λογοτεχνικές εκδηλώσεις παραμένουν απογευματινές (στις 19.00, καθημερινά) όπως ήδη εγκαινιάσθηκε πέρσι, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας του φετινού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (δηλαδή, από τη Δευτέρα, 13/09 έως και την Παρασκευή, 17/09) και, κατ’ ακολουθίαν, διατηρούν το γενικό τίτλο τους ως «ΑΙΘΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ», ενώ αλλάζουν χώρο διεξαγωγής, μεταφερόμενες στην καρδιά της Δράμας, στην κεντρική οδό Βενιζέλου και στον εξωτερικό χώρο του εμβληματικού για την πόλη, ιστορικού καφενείου “Ελευθερία” (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου), σε άμεση γειτνίαση με τον κυρίως χώρο του Φεστιβάλ, τον κινηματογράφο “Ολύμπια”, υπογραμμίζοντας, (και) κατ’ αυτόν τον τρόπο, ότι αυτές αποτελούν αναπόσπαστο οργανικό μέρος του όλου προγράμματος του Φεστιβάλ.

Επιτρέψτε μου, επίσης, να αναφερθώ στο αυταπόδεικτο, ότι, δηλαδή, η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος, βασιζόμενοι αμφότεροι στην τέχνη της αφήγησης, αποτελούν, καλλιτεχνικώς, “συγκοινωνούντα δοχεία” και τελούν σε μία σχέση γόνιμης και μόνιμης αλληλεπίδρασης. Κατά συνέπεια, οι εν λόγω συνύπαρξη και σύζευξη λογοτεχνίας και κινηματογράφου (και τούμπαλιν, κινηματογράφου και λογοτεχνίας), κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αντικατοπτρίζουν, με τον πλέον απτό τρόπο, τη διαρκή, εκλεκτική συγγένεια μεταξύ αυτών.

Σας περιμένουμε, λοιπόν, κάθε απόγευμα, στις 19.00, στον εξωτερικό χώρο του καφενείου «Ελευθερία», καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας του φετινού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (δηλαδή, από τη Δευτέρα, 13/09 έως και την Παρασκευή, 17/09), για να μοιραστούμε την εμπειρία των παράλληλων λογοτεχνικών εκδηλώσεών του, οι οποίες ανέρχονται σε οκτώ (8) συνολικά και αφορούν σε μία ευρεία γκάμα θεματολογίας και περιεχομένου.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΑΙΘΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ»

Το φετινό πρόγραμμα των παράλληλων λογοτεχνικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με γενικό τίτλο «ΑΙΘΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ» περιλαμβάνει οκτώ (8) συνολικά παρουσιάσεις και, ειδικότερα, δύο (2) παρουσιάσεις καθημερινά, τη Δευτέρα (13/09), την Τρίτη (14/09) και την Πέμπτη (16/09) και, αντίστοιχα, μία (1) παρουσίαση καθημερινά, την Τετάρτη (15/09) και την Παρασκευή (17/09), οι οποίες θα γίνουν από την Υπεύθυνη του προγράμματος, ποιήτρια ΠΟΛΥΝΑ Γ. ΜΠΑΝΑ. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ, 13/09, στις 19.00, στον εξωτερικό χώρο του καφενείου “Ελευθερία” (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου) *

 (1) Παρουσίαση του καλλιτεχνικού ημερολογίου με τίτλο “ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 2021” της ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΞΑΝΘΗΣ “Ο Μέγας Βασίλειος”.

Η ιδιαίτερη σημασία του εν λόγω ημερολογίου φωτογραφίας έγκειται στο γεγονός ότι περιέχει φωτογραφίες των ιδίων των ενοίκων του Ιδρύματος, οι οποίοι πόζαραν στο φακό της καλλιτεχνικής Ομάδας Φωτογραφίας του “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ”, έτους 2019-2020, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης. Μέσα δε από τις λεζάντες που συνοδεύουν τις φωτογραφίες τους, οι απαθανατιζόμενοι ένοικοι μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους, καθιστώντας μας κοινωνούς της ζωής τους. Πρόκειται για μία καινοτόμα πρωτοβουλία κοινωνικής ευαισθητοποίησης κατά της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας και υπέρ της ενεργούς συμμετοχής αυτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι, με καλλιτεχνικές αξιώσεις και άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Για το ημερολόγιο θα μιλήσουν, επίσης, φιλοξενούμενοι της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος», ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΧΡΟΝΗΣ καθώς και ο Υπεύθυνος της καλλιτεχνικής Ομάδας Φωτογραφίας του “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ”, έτους 2019-2020, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης, ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΑΔΗΣ.

(2) Παρουσίαση του νέου τεύχους του εξαμηνιαίου περιοδικού λόγου & τέχνης “ΔΙΟΔΟΣ 66100”.

Το -μοναδικό- λογοτεχνικό περιοδικό ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ συμμετέχει και φέτος, με το νέο τεύχος του που κυκλοφόρησε πρόσφατα (Ιούνιος 2021), στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. Το δραμινό περιοδικό, το οποίο συμπληρώνει αισίως, με το συγκεκριμένο τεύχος, τα είκοσι (20) συνολικά τεύχη του, έχει λάβει τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στην προβολή και τη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας από την Κριτική Επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2016 και διακρίνεται για την πολυσυλλεκτικότητα της ύλης του (λογοτεχνία, ιστορία, αρχιτεκτονική, ζωγραφική, φωτογραφία & βιβλιοκρισία).

Για το περιοδικό θα μιλήσουν, επίσης, φιλοξενούμενοι της εκδήλωσης, ο Διευθυντής Σύνταξης, συγγραφέας ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΜΠΟΥΣΗΣ καθώς και δύο (2) από τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής, ο φωτογράφος ΣΑΚΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΟΣ και ο ποιητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ.

ΤΡΙΤΗ, 14/09, στις 19.00, στον εξωτερικό χώρο του καφενείου Ελευθερία” (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου) *

(1) Παρουσίαση του εξαμηνιαίου περιοδικού λογοτεχνίας και λογοτεχνικής κριτικής “ΘΕΥΘ – ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ”.

Ένα λογοτεχνικό περιοδικό, εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο (εκδόσεις Ρώμη), με συν-διευθύντριες τη Ζωή Σαμαρά, συγγραφέα και Ομότιμη Καθηγήτρια της Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου του Α.Π.Θ. και τη Μαρία Λιτσαρδάκη, συγγραφέα και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γαλλικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Α.Π.Θ., το οποίο αριθμεί δεκατρία (13) συνολικά τεύχη και έχει διαγράψει, μέχρι σήμερα, μία σταθερή και καθ’ όλα ευδιάκριτη πορεία στον ελληνικό λογοτεχνικό χώρο των περιοδικών εκδόσεων, ξεχωρίζοντας για την πάντα προσεγμένη ύλη του, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ποιήματα, αφηγήματα, συνεντεύξεις, δοκίμια και κριτικές και καλύπτει, επιτυχώς, και τις δύο «όψεις» του περιοδικού, δηλαδή τόσο αυτή της λογοτεχνικής γραφής όσο και αυτή της λογοτεχνικής κριτικής.

Για το περιοδικό θα μιλήσει, επίσης, φιλοξενούμενη της εκδήλωσης, η συν-διευθύντριά του ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΣΑΡΔΑΚΗ, ενώ αποσπάσματα από τα περιεχόμενα του τελευταίου τεύχους του περιοδικού (τχ. 13, Ιούνιος 2021) θα διαβάσει η δικηγόρος ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΜΕΡΙΔΟΥ.

(2) Παρουσίαση του ιστορικού-φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο “Η ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – Αφιέρωμα Μνήμης” των φιλολόγων ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΠΑΚΑΛΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ Ι. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ (ιδιωτική έκδοση, Δράμα, 2019).

‘Όπως οι ίδιοι οι συγγραφείς αναφέρουν στο προλογικό σημείωμα του λευκώματος, το οποίο, σημειωτέον, κυκλοφορεί εκτός εμπορίου: «…Το Αφιέρωμα αυτό είναι ένα οδοιπορικό στον χώρο και τον χρόνο, σε πρόσωπα και πράγματα της τοπικής ιστορίας μας. Μία απόπειρα αποκωδικοποίησης της ταυτότητάς μας. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη επιχειρείται μια εξιστόρηση της περιπέτειας του ξεριζωμού από την προγονική γη και του αγώνα για το ρίζωμα στη νέα πατρίδα. Στη δεύτερη ενότητα προβάλλεται, μέσα από επιλεγμένες φωτογραφίες, ο δημιουργικός μόχθος για επιβίωση και προκοπή των προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς. Τέλος, στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται πτυχές της προσφυγικής αποκατάστασης μέσα από πρωτογενείς πηγές.».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, επίσης, φιλοξενούμενοι της εκδήλωσης, οι ίδιοι οι συγγραφείς.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 15/09, στις 19.00, στον εξωτερικό χώρο του καφενείου “Ελευθερία” (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου) *

 

Παρουσίαση της επετειακής έκθεσης με τίτλο 1821. Πριν και Μετά καθώς και του ιδιαιτέρως σημαντικού καταλόγου που τη συνοδεύει.

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Alpha Bank. Η έκθεση παρουσιάζεται στο σύνολο του κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 138, από την 3η Μαρτίου έως την 7η Νοεμβρίου 2021. Περιλαμβάνει 1.200 σπάνια αντικείμενα (ζωγραφικά έργα, χάρτες, γλυπτά, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό). Τα αντικείμενα αναδεικνύουν την ιστορία των 100 πρώτων ετών του νεότερου ελληνισμού (1770-1870) και παρουσιάζονται μαζί με ευσύνοπτα κείμενα στον κατάλογο.

Φιλοξενούμενοι της εκδήλωσης είναι οι Υπεύθυνοι των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και Επιμελητές της επετειακής έκθεσης, ΤΑΣΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ και ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα βήματα για τη δημιουργία της έκθεσης: την οργάνωση των ιστορικών περιόδων, την επιλογή των αντικειμένων, τη διαδικασία αναζήτησης, εύρεσης και συγκέντρωσης του συνόλου του υλικού. Παράλληλα, θα παρουσιάσουν τους σταθμούς της περιόδου 1770-1870, στην οποία αναφέρεται η έκθεση και, ειδικότερα, τις δεκαετίες πριν την επανάσταση, την περίοδο της ελληνικής επανάστασης και τις πρώτες δεκαετίες μετά τη σύσταση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Ειδικό βάρος, τέλος, θα δοθεί στο ρόλο και τις δραστηριότητες, ως συλλέκτη, του Αντώνη Μπενάκη, ιδρυτή του Μουσείου Μπενάκη.

ΠΕΜΠΤΗ, 16/09, στις 19.00, στον εξωτερικό χώρο του καφενείου “Ελευθερία” (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου) *

 (1) Παρουσίαση της συλλογής αφηγημάτων με τίτλο “ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ – Αληθινές ιστορίες για τις δυνάμεις που απορείς κι εσύ πού τις βρήκες ή πού τις έχασες” της ψυχολόγου και συγγραφέα ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΜΠΑΝΤΑΗ (εκδόσεις Αρμός, Αθήνα, 2021).

Μία συλλογή με σύντομες, αληθινές ιστορίες, αφηγούμενες με μυθοπλαστικό τρόπο, τις οποίες αντιμετώπισε η συγγραφέας στην 25ετή επαγγελματική της διαδρομή ως ψυχολόγος, αρχικά στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καβάλας και, στη συνέχεια και μέχρι σήμερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Ιστορίες, στις οποίες ο αναγνώστης μπορεί, συνδεόμενος συγκινησιακά, συναισθηματικά και ψυχολογικά με τον εκάστοτε πρωταγωνιστή τους ή ακόμη και ταυτιζόμενος μαζί του, να αναγνωρίσει τον ίδιο του τον εαυτό και, κατ΄ακολουθίαν, να τον κατανοήσει και γνωρίσει καλύτερα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που κινείται και ισορροπεί, επιτυχώς, μεταξύ της λογοτεχνικής αφήγησης, της μαρτυρίας και του εγχειριδίου ψυχολογίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσει, επίσης, φιλοξενούμενη της εκδήλωσης, η ίδια η συγγραφέας.

(2) Παρουσίαση της νουβέλας με τίτλο “ΣΠΙΤΙ ΠΑΙΔΙΟΥ” του ποιητή και φωτογράφου ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΥΦΙΛΤΖΟΓΛΟΥ (εκδόσεις Αντίποδες, Αθήνα, 2019).

Μία τρυφερή, αυτοβιογραφική νουβέλα, η οποία πραγματεύεται την επιστροφή στο «γενέθλιο τόπο» της παιδικής μνήμης και, ειδικότερα, μεταξύ άλλων, το αβίαστο «παιχνίδι» εξοικείωσης του μικρού αγοριού-αφηγητή του βιβλίου με το θάνατο, το οποίο οδηγεί στην αγαστή συνύπαρξη, και δη χωρίς απολύτως ευδιάκριτα όρια, μεταξύ αυτού και της ζωής και, εν τέλει, στην πλήρη ενσωμάτωσή του στον καθημερινό κύκλο της. Κεντρικός τόπος δράσης της νουβέλας, όπως και ο ίδιος ο τίτλος της δηλώνει, είναι το «Σπίτι Παιδιού» στο μικρό χωριό Πλατανιά Δράμας, το οποίο ανασύρει από τη συλλογική μνήμη, τα εν λόγω ιδρύματα που είχαν συσταθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1950 σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας, από τη Βασιλική Πρόνοια και τελούσαν υπό την εποπτεία του Παλατιού, λειτουργώντας, πρωτίστως, ως νηπιαγωγεία. Το βιβλίο ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας 2019.

Για το βιβλίο θα μιλήσει, επίσης, φιλοξενούμενος της εκδήλωσης, ο ίδιος ο συγγραφέας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17/09, στις 19.00, στον εξωτερικό χώρο του καφενείου “Ελευθερία” (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου) *

Παρουσίαση της ιστορικής μελέτης με τίτλο “1821: ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Από τον οθωμανικό κόσμο στο ελεύθερο ελληνικό κράτος” της ιστορικού και συγγραφέα ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΛΑΖΟΥ (εκδόσεις Διόπτρα, Αθήνα, 2021).

Στο βιβλίο εξετάζονται πολλαπλές όψεις της παρουσίας των γυναικών (και δη όχι μόνο των επώνυμων, αλλά και των ανώνυμων, καθημερινών γυναικών), από τον οθωμανικό κόσμο έως το πρώτο ελληνικό κράτος. Παρουσιάζεται δε, για πρώτη φορά, μία συνολική και τεκμηριωμένη εικόνα της ζωής των γυναικών κατά την Ελληνική Επανάσταση και τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, η οποία, μέχρι σήμερα, παρέμενε άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Για το βιβλίο θα μιλήσει, επίσης, φιλοξενούμενη της εκδήλωσης, η ίδια η συγγραφέας.

Σημείωση: σε όλες τις λογοτεχνικές εκδηλώσεις, μετά την παρουσίαση της εκάστοτε έκδοσης από την Πολύνα Γ. Μπανά και την ομιλία του ιδίου του φιλοξενούμενου, θα ακολουθεί διαλογικό μέρος με τους παρευρισκόμενους για υποβολή ερωτήσεων ή/και ανταλλαγή ιδεών και απόψεων.

* Σε περίπτωση βροχοπτώσεως, οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.