Οι Παππάδες Δράμας είναι ένα χωριό με 3 μόνιμους κατοίκους που παίρνει τα μέτρα του κατά του κορονοϊού
Την ώρα που ολόκληρη η χώρα μαζί με ένα πολύ μεγάλο μέρος της υφηλίου βρίσκονται σε lockdown, προσπαθώντας να περιορίσουν την εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι μετρημένοι στα δάχτυλα (του ενός χεριού) κάτοικοι ενός χωριού στην άκρη της Ελλάδας δίνουν την δική τους μάχη κατά του κορονοϊού.
Στους Παππάδες Δράμας αυτή τη στιγμή βρίσκονται συνολικά επτά άνθρωποι: τρεις που διαμένουν μόνιμα και δύο ζευγάρια από την πόλη της Δράμας, τα οποία επέλεξαν να περάσουν την καραντίνα στο χωριό από όπου κατάγονται.
Θα περίμενε κανείς στον μικροσκοπικό οικισμό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι ελάχιστοι «νοματαίοι» του να ζουν αμέριμνα, πλήρως απαλλαγμένοι από τον φόβο του ιού.
Οι ίδιοι, όμως, λαμβάνουν τα μέτρα τους για παν ενδεχόμενο, αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα της κατάστασης. Φορούν τις μάσκες τους όπου κρίνεται αναγκαίο, τηρούν ευλαβικά τις απαραίτητες αποστάσεις ακόμη και μεταξύ τους ενώ αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που ισχύουν για όλους, παρόλο που δεν κινδυνεύουν από φαινόμενα συνωστισμού.
Η μοναδική «παρασπονδία» τους είναι ότι δεν στέλνουν μήνυμα στο 13033, όταν βγαίνουν από το σπίτι τους για να κυκλοφορήσουν εντός των ορίων της τοπικής κοινότητας. Τι μήνυμα να στείλουν, άλλωστε, από τη στιγμή που είναι επτά άνθρωποι όλοι και όλοι ενώ στο χωριό δεν υπάρχει κατάστημα ούτε για δείγμα. Για τις επισκέψεις τους στην πόλη, πάντως, αποστέλλουν κανονικά SMS με τον αντίστοιχο κωδικό.
Προσέχουν για να έχουν
Η Δέσποινα Αναστασιάδη είναι μια εκ των τριών μόνιμων κατοίκων στους Παππάδες. Γεννημένη στη Δράμα αλλά μεγαλωμένη στην Κύπρο, επέστρεψε στην Ελλάδα πριν από 6 χρόνια, οπότε και εγκαταστάθηκε στην γενέτειρά της, μαζί με τον σύζυγό της και τον πεθερό της.
Η κ. Αναστασιάδη, αντιπρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρονέρου, περιγράφει στο kedenews.gr πώς βιώνουν οι ίδιοι την πανδημία και τους περιορισμούς που αυτή έχει επιφέρει.
«Η αλήθεια είναι ότι στο χωριό δεν νιώθουμε τόσο έντονα το πρόβλημα με την πανδημία. Είμαστε πολύ λίγοι άνθρωποι και μακριά από την πόλη, οπότε εδώ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Επικρατεί ηρεμία, ησυχία και δεν φοβόμαστε για κάτι, από τη στιγμή που σπάνια συναντάμε ανθρώπους. Το πιο δύσκολο είναι όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλα άτομα, όταν π.χ. κατεβαίνουμε στην Δράμα για ψώνια ή δουλειές. Σε αυτές τις περιπτώσεις είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, με τις μάσκες, τις αποστάσεις κ.λπ» εξηγεί.
Στην κοινότητα Σιδηρονέρου υπάγονται συνολικά 4-5 ορεινά χωριά, αλλά ούτε και με αυτά έχουν επαφή εκτός αν χρειαστούν κάτι, όπως ανεφοδιασμό από το μίνι μάρκετ.
«Προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και τις περισσότερες δουλειές ή συνεννοήσεις μας τις διεκπεραιώνουμε τηλεφωνικά. Σε όλα αυτά τα χωριά, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ανήκουν σε μια επικίνδυνη λόγω κορονοϊού ηλικιακή κατηγορία, οπότε δεν το ρισκάρει κανείς μας. Από τη στιγμή που πηγαίνουμε στην πόλη για ψώνια, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν είμαστε φορείς του ιού. Ούτε για τους άλλους είμαστε σίγουροι», προσθέτει η κ. Αναστασιάδη.
«Covid–free» καταφύγιο
Στους τρεις μόνιμους κατοίκους ήρθαν να προστεθούν ακόμη τέσσερα άτομα, τα οποία
διαθέτουν σπίτι στους Παππάδες και επέλεξαν να περάσουν εκεί το lockdown για την δική τους ασφάλεια, επειδή δεν ήθελαν να έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Και οι άνθρωποι του χωριού όχι μόνο τους δέχτηκαν, αλλά σεβάστηκαν την επιθυμία τους και τους προσέχουν πιο πολύ και από τους εαυτούς τους.
«Πρόκειται για ανθρώπους άνω των 60-65 ετών, οπότε προσπαθούμε ακόμη και με αυτούς να κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις. Όταν συναντιόμαστε στον δρόμο, δεν πλησιάζουμε κοντά για να αποφύγουμε το όποιο ρίσκο. Πρώτα από όλα δεν θέλουμε να κινδυνεύσουν οι ίδιοι, μιας και είναι κάπως πιο ηλικιωμένοι, παρά εμείς» τονίζει η κ. Αναστασιάδη.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιδήμαρχος Δράμας, Μιχάλης Τάσσου, διευκρινίζει στο kedenews.gr: «Πολλά χωριά λειτούργησαν σαν “καταφύγιο” κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Άνθρωποι που κατάγονται από αυτά τα μέρη και έχουν ένα πατρικό σπίτι ή κάποια άλλη ακίνητη περιουσία – την οποία αξιοποιούν κατά κανόνα τα καλοκαίρια – έφυγαν από την Δράμα, τη Θεσσαλονίκη είτε από άλλες πόλεις και προτίμησαν να μείνουν εκεί που ένιωθαν πιο ασφαλείς. Για παράδειγμα στους Παππάδες υπήρξαν διαστήματα εν μέσω lockdown, κατά τα οποία διέμεναν 9-10 άτομα στο χωριό ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι είναι μόλις τρεις».
Ζωή σε μόνιμη «καραντίνα»
Παραδόξως, όσα βιώνουν τους τελευταίους μήνες οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι του χωριού δεν τους είναι πρωτόγνωρα. Χαριτολογώντας λένε ότι ζουν σε μια μόνιμη «καραντίνα», οπότε η προσαρμογή σε αυτή την νέα κανονικότητα ήταν κάπως πιο εύκολη στην περίπτωσή τους.
«Η ζωή μας ούτως ή άλλως είναι σε απομόνωση. Στους Παππάδες δεν υπάρχει ούτε καφετέρια, ούτε εστιατόριο, ούτε μίνι μάρκετ. Κυρίως, όμως, δεν υπάρχει κόσμος. Η κατάσταση αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο συνηθισμένη για εμάς. Εμείς είμαστε μόνιμα σε καραντίνα» αναφέρει η Δέσποινα Αναστασιάδη.
Παρά το νεαρό της ηλικίας της, πήρε την δύσκολη απόφαση να μείνει μόνιμα σε ένα μέρος που όλοι οι άλλοι το εγκατέλειψαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Η επιλογή της έγινε κατά βάση για βιοποριστικούς λόγους, αλλά δεν το μετανιώνει στιγμή. «Ο σύζυγός μου είναι κτηνοτρόφος και αναγκαστικά έπρεπε να μείνουμε εδώ, αφού εδώ βρίσκονται όλες μας οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις και η σίτιση των ζώων είναι πιο εύκολη στο βουνό. Ήταν μονόδρομος για εμάς. Εξάλλου, η Δράμα απέχει μόλις 45 λεπτά από τους Παππάδες, οπότε αν χρειαζόμαστε κάτι είμαστε σχετικά κοντά. Δεν είναι κάτι δύσκολο για εμάς, έχουμε συνηθίσει σε αυτόν τον τρόπο ζωής», υπογραμμίζει.
Όσον αφορά την ευρύτερη επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, σύμφωνα με τον κ. Τάσσου «αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που βιώσαμε από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου. Τα αυστηρά μέτρα και η τήρησή τους φαίνεται πως έπιασαν τόπο ενώ έχουν ξεκινήσει και οι εμβολιασμοί, του υγειονομικού προσωπικού σε πρώτη φάση και σιγά-σιγά θα ακολουθήσει ο ευρύτερος πληθυσμός της περιοχής. Ελπίζουμε να διατηρηθεί αυτή η καλή εικόνα, ώστε να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με όσα κληθήκαμε να διαχειριστούμε το προηγούμενο διάστημα».
Πηγή: kedenews.gr