ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

Ξεκινώ με το τι δημοσίευσε ο τοπικός τύπος γύρω από την ενθρόνιση του Νέου Μητροπολίτου Φιλίππων Νεαπολέως και Θάσου Στεφάνου.

Κατά δεύτερο θα θυμηθώ τας θεολογικές μου γνώσεις από τους αγαπητούς μου Καθηγητές, οι οποίοι, αν μη τι άλλω, μου έμαθαν βασικές αρχές Θεολογικής Σκέψης και οι οποίες μου είναι αρκετές για να αντιληφτώ το τι πρεσβεύει η Χριστιανική Πιστή. Τα υπόλοιπα υψηλά νοήματα τα αφήνω στους περισπούδαστους Καθηγητάδες Θεολογίας, Αρχιερείς και Ιερόν Πρεσβυτέριο.

Πάμε λοιπόν…

Βγήκε στην φόρα το πιστόμετρο και μετράνε την πιστή του καθενός με το εάν συμφωνεί με μια σπατάλη, φθάνουν δε στο σημείο να παραλληλίζουν το τραπέζωμα των 200 με τραπέζι γάμου, ίσως και με την ξιπασιά που συνοδεύει κάποιους γάμους θα πω εγώ.

Υπερασπίζουν οι από την άλλη μεριά την απόφασή τους λέγοντας ότι όσοι αντιδρούν λαϊκίζουν, είναι μίζεροι, καρμίρηδες, άθεοι, είναι εχθροί μας.

Δυστυχώς όλα αυτά συνέβησαν πριν και μετά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φιλίππων. Δεν νομίζω ότι άδει στοιχειώδους θεολογικής δομής και πρότασης οι φανφάρες που ακούστηκαν, τα κούφια και μεγάλα λογία, οι ξιπασιές που έπαιξαν κατά την άφιξη του κ. Στεφάνου. Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με τον Κύριο μας, με τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, με τον στύλο Απόστολο της Εκκλησίας μας Πέτρο. Εάν βρεθεί ένας να μου το εξηγήσει με σωστό τρόπο να το καταλάβω, μιας και μου έρχεται κατά νου η είσοδος του Κυρίου μας στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι, με παρόντα μονάχα τον λαό του Θεού. Αντιπαραβολή με την άφιξη του Νέου Μητροπολίτου, ήρθε με πολυτελές αυτοκίνητο και ο περιούσιος λαός ήταν εκεί για να τον υποδεχτεί παροτρυνόμενος ημέρες πριν, αλλά στον δείπνο κάθισαν τα ημέτερα παλληκάρια με τον λαό στην απ’ έξω όπως γίνεται πάντοτε. Και μετά φωνάζει ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος ότι οι θεομηνίες μας έπληξαν επειδή ο Τσίπρας είναι Άθεος. Τι να πω έκτος από αυτό, «ου μωραίνει Κύριος».

Ο Θεός ο μέγας ο παντεπόπτης μας έπλασε κατ’ εικόνα και ομοίωση, δηλαδή τι σημαίνει αυτό, μας έδωσε μυαλό να κάνουμε, να πράττουμε, να δημιουργούμε, να διαχειριζόμαστε, να εξωτερικεύουμε, τα πάντα με αυτοβουλία και συμφωνά με τους Νομούς του, λέτε ο Μέγας Αρχιερέας να ασχολείται με τέτοιες μικρότητες;

Πιστεύω ακραδάντως ότι τόσο οι εκλογές Μητροπολιτών έχουν καταντήσει περίεργες και προς εξέταση, οι δε ενθρονίσεις τους πρόκληση, να τους θυμίσω το «του Κυρίου η γη και το πλήρωμα χουν εις και εις χουν απελεύση». Αυτό λέγει ο Ιερέας πάνω στον τάφο για τον κάθε άνθρωπο όποιος και αν είναι αυτός και όποιο αξίωμα και αν έχει, και ο επί 43 χρόνια πρώην Μητροπολίτης Κυρός Προκόπιος όταν έφτασε η ώρα του συνοδεύτηκε με την ευχή αυτήν πριν κατέβει του τάφου. Άρα προς τι τα μεγαλεία; Προς τι οι μεγαλόστομες κενές λέξεις; Προς τι τα κούφια μάταια λογία; Θα έπρεπε να τα γνωρίζει ο επί 33 χρόνια Ιερωμένος και νυν Μητροπολίτης κ. Στέφανος!!! Άσχετα εάν θήτευσε και διπλά στον Θεσσαλονίκης Άνθιμο ο όποιος κατά την ταπεινή μου άποψη ζει για μικρόφωνο και τηλεόραση.

Διαβάστε παρακάτω…

«Γενικό ξεσηκωμό» έχει προκαλέσει στην Καβάλα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για σειρά δαπανών από πλευράς του Δήμου για την ημέρα της ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανου. Το ύψος των δαπανών αυτών, που εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό του 2017, αγγίζει τα 12.000 ευρώ.

Η τελετή ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανου αναμένεται να γίνει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Να σημειωθεί ότι το ποσό των 12.000 ευρώ για την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη ΦΝΘ αφορά μόνο τον Δήμο Καβάλας και όχι το σύνολο του ποσού που πιθανώς θα διατεθεί και από τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για την τελετή.

 

Ο… κατάλογος και τα ποσά για την τελετή ενθρόνισης

 

Το ζήτημα του ποσού για την ενθρόνιση περιλαμβανόταν στην εισήγηση του 14ου τακτικού θέματος του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο άπτονταν του προϋπολογισμού για πολιτιστικές και λοιπές εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας, ενώ εστάλη στα mail των Δημοτικών Συμβούλων το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση.

Στην εισήγηση αναφέρονται αναλυτικά τα ποσά που θα διατεθούν, όπως η αγορά σταυρού ευλογίας αξίας 2.000 ευρώ και η παράθεση γεύματος σε 200 άτομα, αξίας 6.000 ευρώ, αλλά και η αγορά κόκκινου χαλιού, αξίας 400 ευρώ.

Αναλυτικά τα ποσά, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, έχουν ως εξής:

-προμήθεια ενός σταυρού ευλογίας-δώρο του Δήμου Καβάλας προς τον νέο μητροπολίτη, προϋπολογισμού 2.000 ευρώ

-παράθεση ενός επίσημου γεύματος 200 ατόμων ενδεικτικού προϋπολογισμού 6.000 ευρώ

-ενοικίαση 300 καρεκλών για τις ανάγκες της εκδήλωσης, ενδεικτικού προϋπολογισμού 500 ευρώ

-εκτύπωση προσκλήσεων, ενδεικτικού προϋπολογισμού 500 ευρώ

-προμήθεια έξι ανθοσυνθέσεων, προϋπολογισμού 331 ευρώ

-προμήθεια κόκκινης μοκέτας διαστάσεων 10Χ4, ενδεικτικού προϋπολογισμού 400 ευρώ

-προμήθεια αναλώσιμων υλικών-ειδών κατασκευής, ενδεικτικού προϋπολογισμού 850 ευρώ

-προμήθεια τριών μπάνερ (σε τελάρο) διαστάσεων 4Χ3, προϋπολογισμού 750 ευρώ

-προμήθεια αναλογίου από πλεξιγκλάς, προϋπολογισμού 700 ευρώ.

Τα ποσά εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Καβάλας Ηλίας Καλανταρίδης, μιλώντας στο Kavala Portal, εξήγησε ότι «ήρθαμε σε επαφή με τον τοποτηρητή της Μητρόπολης, Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθωρίου Παντελεήμονα, ο οποίος και μας είπε ότι βάσει πρωτοκόλλου και εθιμοτυπίας ο Δήμος Καβάλας θα πρέπει να αναλάβει αυτά τα έξοδα που ψηφίστηκαν».

Ουδέν σχόλιο περί του τι λέγει ο κ. Παντελεήμονας Μητροπολίτης Ξάνθης, μάλλον μπερδεύει τα ελληνικά του, ας το προσέξει αυτό.

«Ως Δημοτική Αρχή της πρωτεύουσας του Νομού, της έδρας του νέου Μητροπολίτη, δεν μπορούμε να μην προσφέρουμε ένα γεύμα στους καλεσμένους ούτε να μην πάρουμε ένα δώρο στον νέο μας Μητροπολίτη -άλλωστε, τα συγκεκριμένα έξοδα δεν γίνονται κάθε μέρα, και για εμάς είναι πρωτόγνωρη εμπειρία. Όσον αφορά το ενδεχόμενο να δαπανήσουν κάποια χρήματα και οι άλλοι δύο Δήμοι που θα βρεθούν υπό τη σκέπη του Σεβασμιότατου (οι Δήμοι Νέστου και Θάσου), υπήρχε η αρχική σκέψη να συνεισφέρουν και αυτοί, αλλά από τη μια δεν θέλαμε να μπούμε σε μια διαδικασία μειοδοσίας και «παζαριού» με τους άλλους Δήμους, και από την άλλη το να δαπανήσει ο Δήμος Νέστου ή ο Δήμος Θάσου για κάτι που θα γίνει εντός των ορίων του Δήμου Καβάλας δεν είναι εύκολο από γραφειοκρατικής και νομικής άποψης».

 

Κωστής Σιμιτσής: Το κόστος του γεύματος είναι υπερβολικό

 

Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκε και ο τέως Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος μιλώντας στο Kavala Portal σχολίασε ότι «το κόστος για την αγορά του σταυρού είναι, πιστεύω, φυσιολογικό. Δεν μπορούμε να πάρουμε έναν φτηνό σταυρό, ένα φτηνό δώρο για τον νέο Μητροπολίτη. Αλλά εκτιμώ ότι το κόστος για το γεύμα (6000 €, 30 € ανά άτομο) είναι υπερβολικό, διότι από τη μια παραπέμπει σε gourmet καταστάσεις και από την άλλη με προβληματίζει το γεγονός ότι μιλάμε για 200 άτομα -ένα νούμερο που φαντάζει υπερβολικό».

Πρέπει να οσφριστούν ή να διακρίνουν ορθώς το κοινό αίσθημα και η Δήμαρχος που θέλει να τιμήσει και ο νέος Μητροπολίτης που θα δεχτεί τις τιμές Αρχηγού Κράτους. Αναρωτιέμαι τότε σε περίπτωση επισκέψεως Αρχηγού Κράτους ποιες θα είναι οι τιμές;

Οι καιροί έχουν αλλάξει και ο κόσμος βλέπει διαφορετικά την πολιτική και τους πολιτικούς, την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της.

Λίγη ταπεινότης δεν βλάπτει, ξέχωρα και το εάν αυτά που λέτε κατά τα κηρύγματα μάλλον είναι για τους άλλους και όχι και για εσάς;