ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤ. ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟ

 

 

  • «Ο καθένας έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να προσφέρει από το σημείο που μπορεί, αρκεί να υπάρχει θέληση»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εκδήλωση με θέμα «Ίσες ευκαιρίες για όλους» και κεντρικό ομιλητή τον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και ψυχίατρο κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και ήταν ενταγμένη στο «σχέδιο ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε θέματα Κοινωνικής Μέριμνας στην Π.Ε. Δράμας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων ΑμεΑ. Επίσης το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι Δήμαρχοι Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

 

«Παιδεία για όλους»

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Κυμπουρόπουλος ανέφερε για την παρουσία του στη Δράμα: «Έχω δεχτεί μια πολύ όμορφη και ζεστή φιλοξενία από την Περιφέρεια, πραγματική και ουσιαστική. Χαίρομαι που βρίσκομαι στη Δράμα, που μιλάμε για ένα τέτοιο θέμα, το οποίο αναφέρεται, θεωρώ στην ουσία, στο τι σημαίνει να είσαι τουλάχιστον, όπως το ορίζει η κοινωνία, διαφορετικός και πάνω σε αυτή τη διαφορετικότητα χρειάζεται να κτίσουμε συνθήκες, οι οποίες την εξουδετερώνουν και τελικά μιλάμε για τον άνθρωπο».

Για το αν πρέπει να γίνουν βήματα για την επίτευξη ίσων ευκαιριών για όλους, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. επεσήμανε: «Είμαστε στο 2019, πρέπει να σταματήσουμε να λέμε για τα πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν. Είναι ευκαιρία, είναι ώρα, είναι στιγμή και μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης, που δείχνει και θέλει πραγματικά να κάνει ένα επόμενο βήμα προς την θεσμοθέτηση υπηρεσιών, δομών και ο,τιδήποτε άλλο, έτσι ώστε να βελτιωθούν πραγματικά ζωές».

Σχετικά με το αν οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι καλύτερες ή χειρότερες από το εξωτερικό, καθώς ο ίδιος ως Ευρωβουλευτής ζει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός συνόρων, ο κ. Κυμπουρόπουλος σημείωσε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι μια μοναδική χώρα η οποία βρίσκεται σε μια οπισθοδρόμηση. Δυστυχώς αυτό, γενικότερα για την προσβασιμότητα χώρων, βιώνεται και σε άλλες χώρες, όπως στις Βρυξέλλες που μένω αρκετές ημέρες την εβδομάδα. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται βήματα κι εδώ. Δεν δείχνει κάτι συγκεκριμένο, γιατί π.χ. στις Βρυξέλλες υπάρχουν καλύτερα συστήματα προσωπικού βοηθού, σε σχέση με την Ελλάδα, όπου δεν έχει τίποτα».

Τέλος, για το αν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν δεν γίνονται στη χώρα λόγω οικονομικών συνθηκών ή άλλων λόγων, ο κ. Κυμπουρόπουλος τόνισε πως «είναι συνδυασμός πολλών συνιστωσών» και πρόσθεσε: «Από τη μία είναι η νοοτροπία, το τι σημαίνει αναπηρία, το τι σημαίνουν κάποια χαρακτηριστικά που δεν τα έχει ο μέσος άνθρωπος. Κι από την άλλη είναι η οικονομία, που ναι μεν δείχνει ότι μπορεί να είναι ακριβό, αλλά με μια σωστή ανακατανομή και διανομή, μπορούν πολλά πράγματα να αλλάξουν και να βελτιωθούν. Π.χ., παιδεία για όλους. Δεν μπορεί να ζούμε σε μια εποχή που το 1/5 των ανάπηρων παιδιών δεν φοιτούν σε σχολεία και δεν μπαίνουν μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα».

 

«Αγαπάω που είμαι ανάπηρος»

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κυμπουρόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «δεν είναι κακό να είσαι, να δείχνεις διαφορετικός από τον μέσο όρο», αλλά «το κακό να υπάρχει το στίγμα στην κοινωνία και να ντρεπόμαστε που είμαστε διαφορετικοί». Όπως είπε, «μέσα από τις οποίες δυσκολίες ή χαρές που έχω βιώσει ως άνθρωπος, αγαπάω που είμαι ανάπηρος. Γιατί αυτό με εμπόδισε από το να κάνω κάποια άσχημα πράγματα στη ζωή μου ή με ώθησε να κάνω κάποια ωραία πράγματα στη ζωή μου». Όσον αφορά το θέμα των ίσων ευκαιριών, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., ο κ. Κυμπουρόπουλος τόνισε πως αυτές δεν υπάρχουν για άλλο λόγο, παρά «μόνο και μόνο επειδή είμαι άνθρωπος». Ο κ. Κυμπουρόπουλος έθεσε το ερώτημα αν ο ίδιος είναι «τελικά ανίκανος ή ικανός;», μιλώντας για τις ευθύνες της κοινωνίας, καθώς «δυστυχώς έχετε αποφασίσει ότι μόνο ο μέσος όρος είναι ικανός να ζήσει». «Ο καθένας έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να προσφέρει από το σημείο που μπορεί, αρκεί να υπάρχει θέληση», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Κυμπουρόπουλος ανέφερε πως «δεν είμαι ήρωας της ζωής. Δεν είμαι πηγή έμπνευσης», επισημαίνοντας πως «είμαι ένας άνθρωπος που είχα την ευγενή καλοσύνη του Θεού να γεννηθώ σε αυτή την οικογένεια». Και ακριβώς, συνέχισε, λόγω της οικογένειάς του, «έχω βρεθεί σε μέρη στα οποία δεν έχουν βρεθεί άνθρωποι που δεν έχουν αναπηρία». Όπως εξήγησε ο κ. Κυμπουρόπουλος, η υποστήριξη της οικογένειάς του προήλθε «όχι από λύπηση, αλλά σεβασμό και αγάπη να συμμετέχω σε κάθε εκδήλωση».

Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ανέφερε πως ο ως άνθρωπος «είχα την τάση να κοιτάω στο φως και να πηγαίνω μπροστά κι αυτό και μόνο έκανα» και μιλώντας για όσα έχει καταφέρει στη ζωή του, επεσήμανε πως «δεν ήρθαν με ένα μαγικό ραβδάκι», προσθέτοντας πως «ήρθαν μετά από κόπο, προσπάθεια, δουλειά, εργασία, αλλά και από την άλλη διασκέδαση, απόλαυση, ζωή, ζωντάνια, ταξίδια, φίλοι, παρέες, σχέσεις, μια πορεία». «Είμαι ευγνώμων που έχω ζήσει αυτή τη ζωή, που έχω περάσει αυτά που έχει περάσει», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε και σε αυτά που πρέπει να αλλάξουν, τονίζοντας βέβαια ότι «κανείς δεν έχει την απόλυτη γνώση για να σας πει τι πρέπει να αλλάξει». Όπως σημείωσε, οι αλλαγές πρέπει να αφορούν την παιδεία, η οποία είναι «το ισχυρότερο όπλο πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον μας», την ίδια την κοινωνία και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του κάθε ανθρώπου και τέλος τη νοοτροπία που υπάρχει. «Γιατί είμαι άνθρωπος. Γουστάρω να ζω», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε πως «πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι».

 

Ειδικό αναβατόριο

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον η σκηνή του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου είναι προσβάσιμη σε κινούμενους με αμαξίδιο, καθώς για τις ανάγκες της παρουσίας του κ. Κυμπουρόπουλου στη Δράμα, κατασκευάστηκε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικό αναβατόριο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξαν αναφορές σε αυτό, καθώς στο παρελθόν ΑμεΑ δεν είχαν πρόσβαση στο συγκεκριμένο χώρο της αίθουσας.