EUROKINISSI

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε σε όσα ισχύουν σήμερα για τα εμβόλια κορονοϊού και τα παιδιά καθώς και τη σημασία διενέργεια των υπόλοιπων εμβολίων στα άτομα κάτω των 18 ετών.

Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής μόνο το εμβόλιο της Pfizer έχει αδειοδοτηθεί για παιδιά και αυτό υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά άνω των 16 ετών με αυξημένο κίνδυνο.

«Σε μικρότερα παιδιά ή για άτομα άνω των 16 χωρίς προβλήματα έχουν γίνει μελέτες αλλά ο χρόνος που θα εμβολιαστούν δεν είναι στο άμεσο μέλλον. Θα χρειαστεί μεγάλη μελέτη και τεκμηρίωση για να εφαρμοστεί σε αυτα» κατέληξε η ίδια.

Ο κίνδυνος παραμέλησης των υπόλοιπων εμβολίων από τα παιδιά

Στην συνέχει η κ. Θεοδωρίδου ήταν καθησυχαστική για τα υπόλοιπα εμβόλια για τα παιδιά . Συγκεκριμένα είπε ότι για τα παιδιά ο κίνδυνος παραμέλησης εμβολίων είχε εντοπιστεί έγκαιρα και η Εθνικη Επιτροπή έχει εκδώσει οδηγίες έτσι ώστε με την τήρηση των κανόνων ασφάλειας να γίνονται τα εμβόλια για να μην δημιουργούνται κενά

«Τα κενά στους εμβολιασμούς για τα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για να εμφανιστούν επιδημικές εξάρσεις άλλων λοιμώδων νοσημάτων. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να τηρείται ο εμβολιασμός και από τους ενήλικες και από τα παιδιά» προειδοποίησε, πάντως, η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Όσον αφορά τους ενήλικες υποστήριξε ότι έχει παρατηρηθεί μία παραμέληση των υπόλοιπων εμβολίων πέραν του COVID, κάτι που οφείλεται είτε στις περιορισμένες μετακινήσεις είτε υπάρχει μία ασάφεια για άλλα εμβολιαστικά νοσήματα.

Παιδιά και εμβόλια COVID: Δεν αναμένονται αποφάσεις πριν το τέλος του έτους

Η Ιωάννα Παυλοπούλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε πρόσφατα στο News4Health για την αναμενόμενη αναθεώρηση των ηλικιακών περιορισμών για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το εμβόλιο της Pfizer, θυμίζουμε, έχει πάρει άδεια για ηλικίες άνω των 16 ετών και βάσει αυτού έχουμε δώσει οδηγία με την οποία επιτρέπεται ο εμβολιασμός με αυτό εφήβων 16-18 ετών, που ανήκουν σε πολύ ευάλωτες ειδικές ομάδες, όπως παιδιά με νευρομυικές παθήσεις ή με άλλες χρόνιες αναπηρίες που τα καθιστούν ευάλωτα στον κορονοϊό.

Από εκεί και πέρα, στις κλινικές μελέτες για τον εμβολιασμό παιδιών έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές και για τη Pfizer και τη Moderna, αλλά και την AstraZeneca και ξεκινούν άμεσα για ηλικίες 12-18 ετών. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν μελέτες για τις ηλικίες 5-12 ετών.

Όμως, δεν πρόκειται για μελέτες αποτελεσματικότητας, δηλαδή οι ερευνητές δεν θα μελετήσουν πόσα από τα παιδιά που εμβολιάστηκαν νόσησαν συγκριτικά με εκείνα που δεν εμβολιάστηκαν. Πρόκειται για μελέτες ανοσογεφύρωσης, στις οποίες θα μετρήσουν τα αντισώματα τους και θα τα συγκρίνουν με τα αντισώματα που ανέπτυξαν οι ενήλικες, που συμμετείχαν στις αντίστοιχες κλινικές μελέτες. Αυτό, λίγο ως πολύ, σημαίνει ότι αναμένουμε να έχουν και την ίδια αποτελεσματικότητα πρόληψης της νόσου. Αυτό έχει γίνει και για άλλα εμβόλια, όπως τα HPV, που ο έλεγχος ξεκίνησε από νεαρές γυναίκες, ενώ για την απόφαση της χορήγησης στα παιδιά έγιναν μελέτες ανοσογεφύρωσης.

Αν και υπάρχει, ένα πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό που μπορεί να κάνει σοβαρή, πολυσυστηματική νόσο, τα παιδιά, όπως γνωρίζουμε, νοσούν ηπιότερα ή είναι ασυμπτωματικά και δεν κάνουν επιπλοκές. Αυτό, λοιπόν, που εξετάζουμε είναι η συμμετοχή των παιδιών στον κύκλο της μετάδοσης. Άρα, όταν βρισκόμαστε σε μια πανδημία, με έναν ιό πολύ μεταδοτικό, θέλεις να σπάσεις τον κύκλο, να τον χτυπήσεις από πολλά σημεία.

Αυτή θα είναι η κύρια λογική, βάσει της οποίας θα θελήσουμε να εμβολιάσουμε παιδιά. Ωστόσο, δεν προβλέπεται να έχουμε άμεσα αποτελέσματα από τις μελέτες, ιδίως γιατί πρωταρχικό μέλημα είναι η ασφάλεια των συμμετεχόντων στις έρευνες, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά.

Οπότε, έως ότου έχουμε όλα αυτά τα δεδομένα δεν αναμένεται ότι θα αποφασιστεί κάτι πριν τουλάχιστον το τέλος του χρόνου.

Πηγή: news4health.gr