ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, με θέμα «Παιδαγωγική επάρκεια εκπαιδευτικών Π.Ε. ειδικότητας κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, λογοθεραπευτών κ.α.», κατέθεσε η Βουλευτής Ν. Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής κα Χαρά Κεφαλίδου.

Η αναφορά έχει ως εξής:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.), με επιστολή της εκφράζει την έντονη ανησυχία και αγωνία των μελών της, σε σχέση με την παιδαγωγική επάρκεια ως κριτήριο πρόταξης των ΕΕΠ-ΕΒΠ στον κύριο πίνακα των διορισμών- προσλήψεων αναπληρωτών.

Διαβάστε επίσης:

Στο πλαίσιο του εν λόγω εγγράφου, υπενθυμίζεται πως, παρότι κατά το έτος 2018 υπήρξαν προτάσεις από το Υπουργείο για τον σχεδιασμό παιδαγωγικών προγραμμάτων, για την έγκαιρη απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας, αυτές ουδέποτε υλοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα πολλά μέλη του ΕΕΠ, παρότι διαθέτουν πολύχρονη προϋπηρεσία στην εκπαίδευση, αλλά δεν κατέχουν παιδαγωγική επάρκεια, να κινδυνεύουν να βρεθούν στον επικουρικό πίνακα.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι μια σειρά ειδικοτήτων κατηγορίας Π.Ε., όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές κ.α., να μην προλαβαίνουν να αξιοποιήσουν τη δίχρονη μεταβατική περίοδο που προβλέπει η νομοθεσία, προκειμένου να αποκτήσουν την ανάλογη επάρκεια.

Οι ανωτέρω ωστόσο δεν ευθύνονται για τη μη απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας, από τη στιγμή που είτε δεν κληρώθηκαν από την ΑΣΠΑΙΤΕ είτε δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να φοιτήσουν σε μεταπτυχιακό αγωγής, είτε οι σχολές τους δεν κινήθηκαν έγκαιρα ως προς τα προγράμματα παιδαγωγικής επάρκειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο:

-να επιληφθεί του θέματος, προκειμένου να διευθετηθεί στη σχετική προκήρυξη, που πρόκειται να εκδοθεί για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

-να δοθεί μία επιπλέον μεταβατική περίοδος για τους εκπαιδευτικούς Π.Ε. που έχουν προϋπηρεσία στην εκπαίδευση ως αναπληρωτές, ώστε να μην ανατραπούν τα μέχρι σήμερα εργασιακά και οικογενειακά τους δεδομένα.

-να δοθεί η δέουσα προσοχή στο ζήτημα, ώστε να μην αδικηθεί κανένας εκπαιδευτικός με προϋπηρεσία.

Σας επισυνάπτω την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) και ζητώ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ικανοποίησης των αιτημάτων τους.