ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου που έγινε στο Λονδίνο και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των Ρομά, το Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά του Δήμου Δράμας σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων Δήμου Δράμας, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Δράμας και με την Ένωση Κυριών Δράμας, πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν του πληθυσμού Ρομά που διαμένει στην πόλη της Δράμας.

Το πρωί της Παρασκευής 13 Απριλίου 2018, έλαβε χώρα δράση σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μετρήσεις Σακχάρου και Χοληστερίνης, σε συμπολίτες μας των οικισμών Τέρμα Φιλίππου και Αμπελοκήπων του Δήμου μας. Παράλληλα υλοποιήθηκε το πρόγραμμα MobileSchool της Ένωσης Κυριών Δράμας με επιμορφωτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια για παιδιά.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «SamRoma» της σκηνοθέτιδας Μαρίνας Δανέζη που σχετίζεται με την κουλτούρα, τις συνήθειες και την κοσμοθεωρία των Ρομά. Η σκηνοθέτιδα στον πρόλογό της αναφέρθηκε στον σκοπό της ταινίας της που δεν ήταν άλλος από τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ρομά, ενώ μετά το πέρας της προβολής δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αριστείδης Μωϋσιάδης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κ. Γιώτα Τσιαμούρα, ο εκπρόσωπος από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Στυλιανός Μελισσινός, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροδιαβητικών κ. Πόλυ Τορούνογλου, η Διευθύντρια του ΝΠΔΔ Δήμου Δοξάτου κ. Πασχαλία Γουδεσίδου και ο Πρόεδρος των Δημοτικών Υπαλλήλων κ. Κίμων Τσαπράζης.

Ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, δηλώνει: «Οι Ρομά αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με πλούσια πολιτιστική παράδοση που επιβάλλεται να δεχθούν όχι μόνο την αναγνώριση μας, αλλά και την υποστήριξη του συνόλου των πολιτών. Η δημοτική μας αρχή όχι μόνο δεν κάνει διακρίσεις, αλλά προσπαθεί να ενδυναμώσει τον κοινωνικό ιστό του τόπου. Θα ήθελα να συγχαρώ τους φορείς που συνέδραμαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας των Ρομά».