ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

 

Στην αρχή της ανατολής του δεύτερου αιώνα, από την μέρα έναρξης της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και κάτω από τις συνθήκες αποκλεισμού, λόγω της αποφυγής της πανδημίας του κορωνοϊού που βιώνουμε και στην χώρα μας μαζί με ολόκληρο τον πλανήτη, με το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, επιχειρούμε να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη των 353.000 χιλιάδων προγόνων μας που έχασαν την ζωή τους αρχικά από τους Νεότουρκους (1914-1919) και στην συνέχεια (1919-1922) από τους Κεμαλιστές.

Απευθυνόμαστε προς τον πολιτισμένο κόσμο για τους υπενθυμίσουμε ότι είμαστε οι απόγονοι εκείνων που ενώ έζησαν ειρηνικά και δημιουργικά για τρείς χιλιάδες χρόνια στις περιοχές του ιστορικού Πόντου.

Πριν 100 και πλέον χρόνια σύμφωνα, με τις διηγήσεις που έχουν καταγραφεί, των παππούδων και των γονέων μας που επέζησαν των σφαγών λόγω της Εθνικής και θρησκευτικής διαφορετικότητάς τους, αλλά και εκατοντάδων αυτοπτών μαρτύρων, με τα επίσημα ντοκουμέντα των προξενείων και των Υπουργείων Εξωτερικών Ρωσίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Τουρκίας, Ελλάδος, Γαλλίας, Η.Π.Α. κ.α. χωρών, που Έλληνες, Τούρκοι και ξένοι επιστήμονες, ιστορικοί και ερευνητές, μελέτησαν ανέδειξαν και παρουσίασαν τεκμηριωμένα σε Παγκόσμια επιστημονικά συνέδρια και σε εργασίες που από το 1922 και μέχρι σήμερα εξέδωσαν, τα όσα συνέβησαν σε βάρος τους, εμπίπτουν στην σχετική απόφαση του 1948 του Ο.Η.Ε. και θεωρούνται πράξεις Εθνοκάθαρσης και Γενοκτονίας.

Αφού οι πρόγονοί μας, παππούδες, γονείς, συγγενείς και συγχωριανοί μας, λόγω της διαφορετικότητάς τους, έπεσαν θύματα βιαιοτήτων, βιασμών, αρπαγής των περιουσιών τους, πυρπόλησης και ολοκαυτώματος μέσα σε εκκλησίες και σχολεία, καταστροφής των εκκλησιών, των μοναστηριών και των σχολείων τους, εξαντλητικών πορειών θανάτου, δολοφονιών, και εκτελέσεων.

Απευθυνόμαστε προς το Ελληνικό κράτος, την Κυβέρνηση και όλους τους κοινοβουλευτικούς σχηματισμούς του κοινοβουλίου και ζητάμε την άμεση συγκρότηση από την Βουλή μόνιμης και διαρκούς διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών, για την χάραξη Εθνικής πολιτικής, του αιτήματος που απορρέει από την ομόφωνη απόφαση της 24ης Φεβρουαρίου του 1994 της ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

Απευθυνόμαστε στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους και ζητάμε να προωθήσουν την λήψη σχετικής απόφασης από τα συμβούλια τους, για την ανέγερση μνημείων της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Απευθυνόμαστε στην Υπουργό Παιδείας και ζητάμε να περιλάβει στα σχολικά βιβλία όλων των βαθμίδων την ιστορία του Παρευξείνιου Ποντιακού Ελληνισμού, για να ενημερωθούν σχετικά με τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου τα νέα παιδιά, αλλά ακόμη και εκείνοι που επιχειρούν να αλλοιώσουν την ιστορική πραγματικότητα ισχυριζόμενοι ότι τα όσα συνέβησαν ήταν ένας απλός συνωστισμός, στο λιμάνι της Σμύρνης!

Καθώς και την χρηματοδότηση ανώτερων πνευματικών ιδρυμάτων για την δημιουργία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταπτυχιακών προγραμμάτων σχετικών με την μελέτη του Παρευξείνιου Ελληνισμού.

Απευθυνόμαστε στους Έλληνες Ευρωβουλευτές και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ζητάμε να ανταποκριθούν επιτέλους στο αίτημά μας και να ολοκληρώσουν την κατάθεση του σχετικού ψηφίσματος στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, που από κοινού Έλληνες Ευρωβουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που με δική μας πρωτοβουλία ειδικοί επιστήμονες με τον συντονισμό του τότε Ευρωβουλευτή και καθηγητή της Νομικής του Α.Π.Θ. κ. Κώστα Χρυσόγονου συνέταξαν πέρυσι, αλλά για μια σειρά λόγους δεν κατατέθηκε αρμοδίως.

Με το ψήφισμα αυτό καταδικάζονται τα γεγονότα που έγιναν σε βάρος των προγόνων μας από Νεότουρκους και Κεμαλιστές, ως πράξεις Γενοκτονίας και ορίζεται η 19η Μαΐου ως Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.

Απευθυνόμαστε στον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, το Τουρκικό κοινοβούλιο και τους πολιτικούς σχηματισμούς που βρίσκονται σε αυτό, και ζητάμε να διαβάσουν με προσοχή την έκθεση αριθ. Α6-0269/2006 της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (2006/2118(ΙΝΙ)) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία προέτρεπε την Τουρκική κυβέρνηση να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει ως πράξεις Γενοκτονίας τα όσα έκαναν οι πρόγονοί τους σε βάρος Αρμενίων, Ασσυριών και Ελλήνων του Πόντου την περίοδο 1914-1922.

Έτσι είναι βέβαιο ότι η Τουρκική κυβέρνηση, μόνον εφόσον καταδικάσει τις πράξεις αυτές ως πράξεις Γενοκτονίας και ζητήσει συγνώμη από τους απογόνους των θυμάτων της, όπως ακριβώς έκανε πριν σαράντα περίπου χρόνια ο Γερμανός Καγκελάριος Βίλλυ Μπράντ, γονατίζοντας μπροστά στο μνημείο του Εβραϊκού ολοκαυτώματος, είναι πιθανόν να μην τις επαναλάβει.

Όσο όμως αρνείται να το πράξει και αντιθέτως συνεχίζει να διώκει να φυλακίζει και να δολοφονεί, ακόμη και στο εσωτερικό της τους πολιτικούς της αντιπάλους, να προκαλεί τους γείτονές της και να εισβάλλει αδικαιολόγητα στις χώρες τους, πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει τις γενοκτονίες και σε βάρος άλλων λαών όπως ήδη το πράττει, σε βάρος Κυπρίων, Κούρδων, Αρμενίων και Σύριων.

Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τον δύσκολο όμως δίκαιο αγώνα μας για την απόδοση του δικαίου και την καταδίκη των θυτών, μέχρι την τελική δικαίωση, για να βρουν ανάπαυση οι αδικοχαμένες ψυχές των 353.000 χιλιάδων προγόνων μας.

 

Ο Υπεύθυνος Τύπου του ΠΑ.Σ.Π.Ε. και της ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στέφανος Τανιμανίδης