ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Θ. ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 

  • «Ένα νεοσύστατο τμήμα θέλει φιλότιμους και αφοσιωμένους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά όπως είναι ο κ. Κασαράκης που σε λίγο θα διαχειρίζεται 1.000 φακέλους ασθενών μόνος του»
  • «Η Χειρουργική μας Κλινική έχει μακρά παράδοση στην χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών με θαυμαστά αποτελέσματα»
  • «Ο εθελοντισμός του Κ. Μπλούχου, κατόπιν ειδικής άδειας από τη Βουλή των Ελλήνων και του Υπουργείου Υγείας, είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες επεμβατικές και χειρουργικές πράξεις που ωφέλησαν τους συντοπίτες μας»

 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του ογκολογικού συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Δράμα στις 21 και 22 Απριλίου 2023, μίλησε η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, η οποία αναφέρθηκε κυρίως στην προσπάθεια για δημιουργία Μονάδας Χημειοθεραπείας στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης.

Αναλυτικά η κ. Καρατζόγλου ανέφερε τα εξής:

«Για ακόμη μια φορά η Δράμα δείχνει τον καλό της εαυτό και ασχολείται επιστημονικά με την καταπολέμηση της ανθρωποκτόνου νόσου, τον καρκίνο.

Καλωσορίζω τους επισκέπτες συνέδρους μας και τους ευχαριστώ για την παρουσία τους και τη θέλησή τους να μοιραστούν με τον ιατρικό κόσμο της πόλης μας τις γνώσεις τους.

Είμαι πολύ χαρούμενη διότι η νέα διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης δείχνει τόση θετική ενεργητικότητα τον τελευταίο καιρό.

Ευχαριστώ τους ιατρούς του Νοσοκομείου μας διότι καταφέρνουν να συνδυάζουν την πιεστική καθημερινότητα με το επιστημονικό μέλλον που οι ίδιοι διαμορφώνουν.

Είμαστε ένα μικρό επαρχιακό, αποτελεσματικό Νοσοκομείο, που πρόσφατα βραβεύτηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας για τις επιδόσεις του στην αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19.

Σημειωτέον ότι είμαστε το μοναδικό επαρχιακό Νοσοκομείο όλης της χώρας που τιμήθηκε για τις επιδόσεις του.

Η Χειρουργική μας Κλινική έχει μακρά παράδοση στην χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών με θαυμαστά αποτελέσματα. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται με τη μεταφορά γνώσης από τον Διευθυντή της Κλινικής κ. Χατζηγεωργιάδη Ανέστη στους νεότερους ταλαντούχους χειρουργούς μας, οι οποίοι με ενθουσιασμό και πάθος συμμετέχουν σύσσωμοι στο συνέδριο. Όλοι ανεξαιρέτως συμμετέχουν ως εισηγητές ειδικών χειρουργικών ογκολογικών θεμάτων.

Από αυτό το βήμα που δίδεται η ευκαιρία να τονίσω την έμπρακτη συμμετοχή στο συνέδριό σας του εθελοντή χειρουργού του Νοσοκομείου μας και συγχρόνως κυβερνητικού Βουλευτή κ. Μπλούχου Κωνσταντίνου που και ως υποψήφιος Βουλευτής 4 εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές, επιλέγει να είναι ενεργός σύνεδρος ανάμεσά σας αντί να κάνει την προεκλογική του προσπάθεια.

Ο εθελοντισμός του, κατόπιν ειδικής άδειας από τη Βουλή των Ελλήνων και του Υπουργείου Υγείας, κράτησε από την αρχή της πανδημίας έως πρόσφατα και είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες επεμβατικές και χειρουργικές πράξεις που ωφέλησαν τους συντοπίτες μας, εις βάρος του προσωπικού του χρόνου που λόγω και της γεωγραφικής θέσης του τόπου μας (δηλ. μακριά από την Αθήνα) ήταν ελάχιστος.

Τον ευχαριστώ εκ μέρους όλων των ευεργετηθέντων.

Οι ογκολογικοί ασθενείς της περιοχής μας, όπως καταγράφεται επισήμως, είναι πάρα πολλοί και κυρίως μεγάλης ηλικίας. Οι ανάγκες περίθαλψής τους εξωεγχειρητικά είναι τεράστιες.

Η ταλαιπωρία τους για χημειοθεραπείες σε άλλα Νοσοκομεία είναι απερίγραπτη και πολυδάπανη.

Πρωταρχικό μου μέλημα ήταν η ελάττωση αυτών των προβλημάτων. Χάθηκε αναγκαστικά, λόγω της πανδημίας, ενέργεια και χρόνος. Παρόλα αυτά το θέμα των ογκολογικών ασθενών παρέμεινε πρωταρχικό. Έπειτα από συζητήσεις, μελέτες, διαφωνίες καταλήξαμε συλλογικά ως Νοσοκομείο στη βέλτιστη λύση που είναι η δημιουργία και η στελέχωση Διατομεακής Μονάδας Χημειοθεραπείας, πλήρους λειτουργίας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 καταφέραμε να εγκριθεί η τροποποίηση του Οργανισμού μας και να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και τον Αύγουστο του ’22 προκηρύξαμε 1 θέση μόνιμου Παθολόγου – Ογκολόγου. Συγχρόνως κάναμε κάθε δυνατή προεργασία για τη στελέχωση αυτού του τμήματος με εκπαιδευτικό προσωπικό. Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια είχε ο κ. Μπλούχος που ήταν η φωνή μας και η πίεσή μας στο Υπουργείο Υγείας.

Δυστυχώς για την περιοχή μας κανένας Παθολόγος – Ογκολόγος δεν ενδιαφέρθηκε για αυτή τη θέση. Θα ξαναπροσπαθήσουμε όταν θα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον διότι κάθε θέση ειδικότητας που προκηρύσσεται και δεν καλύπτεται, στερεί από το Νοσοκομείο μας ιατρούς από άλλα τμήματα που έχουν ανάγκες.

Στην απογοήτευσή μας προστέθηκαν δημόσιες δηλώσεις ιατρού μας που έλεγε ότι υπήρχαν ενδιαφερόμενοι –πρίγκιπες ιατροί- που δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον διότι δεν υπάρχει τμήμα σε λειτουργία. Προφάσεις εν αμαρτίαις. Γιατί αγνοήθηκε ότι από την προκήρυξη έως το πιθανό ΦΕΚ διορισμού μεσολαβούν τουλάχιστον 6 έως 8 μήνες που είναι υπεραρκετός χρόνος για την πλήρη οργάνωση του τμήματος. Να σημειώσω εδώ, γιατί φυσικά, όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος κατά τη θυμοσοφία, ότι για να εξεταστεί αρμοδίως η πρόταση του Νοσοκομείου για τη δημιουργία του Τμήματος ενδιαφέροντος, εμείς αποστείλαμε τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση, που μεταξύ των άλλων περιέγραψε και τη χωροταξία και τη λειτουργία και τα λειτουργικά έξοδα και τον εξοπλισμό και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, όταν θα δοθεί η δυνατότητα στελέχωσης από ιατρικό προσωπικό. δεν ψάχνουμε ούτε να βρούμε χώρο, έχει προσδιοριστεί, όπως έχει προδιαγραφεί και η εκπαίδευση του προσωπικού.

Ένα νεοσύστατο τμήμα θέλει φιλότιμους και αφοσιωμένους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά όπως είναι ο κ. Κασαράκης που σε λίγο θα διαχειρίζεται 1.000 φακέλους ασθενών μόνος του. Οι ογκολόγοι που χρειαζόμαστε πρέπει να είναι διατεθειμένοι να οργανώσουν στη λεπτομέρειά του το Τμήμα και να το απογειώσουν ώστε να είναι χρήσιμοι για τους συμπολίτες μας.

Είμαι σίγουρη ότι στο τέλος των εργασιών του συνεδρίου σας θα είστε όλοι λίγο σοφότεροι ιδίως στη χειρουργική ογκολογία και ικανότερα στο σώσιμο ζωών συνανθρώπων μας.

Καλή επιτυχία».