της Πολύνας Γ. Μπανά

Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας

Μόλις έκλεισε, με μεγάλη επιτυχία, ο κύκλος των θερινών λογοτεχνικών βραδιών, τις οποίες διοργάνωσε και διεξήγαγε ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, μετά από τρία χρόνια αποχής, οφειλόμενης στον γνωστό -και μη εξαιρετέο- λόγο της πανδημίας και σε συνέχεια των αντίστοιχων κύκλων λογοτεχνικών βραδιών που ο Σύλλογος είχε καθιερώσει και διεξάγει τα προγενέστερα καλοκαίρια των ετών 2018 και 2019.

Ο φετινός κύκλος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας αριθμούσε εννέα (9) συνολικά θερινές λογοτεχνικές βραδιές και διήρκεσε, κυριολεκτικά, τρεις πλήρεις μήνες, δεδομένου ότι ξεκίνησε φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και, συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου και έληξε, αντίστοιχα, την 31η Αυγούστου. Στην ουσία, λοιπόν, η συχνότητα των φετινών θερινών λογοτεχνικών βραδιών ήταν σχεδόν εβδομαδιαία και, συγκεκριμένα, σχεδόν κάθε Τετάρτη, η οποία, ως γνωστόν πλέον, είναι η ημέρα που καθιερώθηκε ευθύς εξαρχής αυτές να λαμβάνουν χώρα (με μοναδική εξαίρεση, για ευνόητους λόγους, την περίοδο του φετινού Δεκαπενταύγουστου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα των εννέα θερινών λογοτεχνικών βραδιών φιλοξενήθηκαν πεζογράφοι και ποιητές που προέρχονταν τόσο από το κέντρο (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) όσο και από την ευρύτερη περιφέρεια (Βέροια, Κομοτηνή, Καβάλα), στο όνομα της ισόρροπης εκπροσώπησης και ανάδειξης του νεοελληνικού λογοτεχνικού τοπίου, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί και ισχύει σήμερα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Βασική δε, επιμέρους προτεραιότητα του Συλλόγου υπήρξε η γνωριμία, στο πλαίσιο και του φετινού προγράμματος, με Έλληνες δημιουργούς, των οποίων το λογοτεχνικό έργο δεν έχει τύχει, μέχρι σήμερα, παρουσιάσεως στη Δράμα και, έτι περαιτέρω, μεταξύ αυτών, με εκείνους που -επιμένουν να- ζουν, δραστηριοποιούνται και δημιουργούν στην περιφέρεια. Εννοείται, τέλος, ότι εκπροσωπήθηκε και στο φετινό πρόγραμμα, όπως ακριβώς και στα δύο προγενέστερα, το δραμινό λογοτεχνικό δυναμικό, το οποίο ολοένα αυξάνεται και πληθαίνει τα τελευταία χρόνια και το οποίο ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας επιδιώκει και μεριμνά να έχει πάντα βήμα προβολής και διάδοσης του έργου του στα εκάστοτε προγράμματα εκδηλώσεων του Συλλόγου.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι τα εννέα (9) συνολικά βιβλία που παρουσιάσθηκαν στο πλαίσιο των ισάριθμων, φετινών θερινών λογοτεχνικών βραδιών, ανήκουν σε περισσότερα λογοτεχνικά είδη και, για την ακρίβεια, στα πλέον διαδεδομένα και αγαπημένα λογοτεχνικά είδη, στο όνομα του λογοτεχνικού πλουραλισμού και του πολυσυλλεκτικού περιεχόμενου των εκδηλώσεών του που ο Σύλλογος ανέκαθεν πρεσβεύει και προωθεί. Για του λόγου το ακριβές, παρουσιάσθηκαν, φέτος το καλοκαίρι, δύο μυθιστορήματα, τρεις ποιητικές συλλογές, τρεις συλλογές διηγημάτων και μία νουβέλα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω, εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, όλους τους φιλοξενούμενους λογοτέχνες, πεζογράφους και ποιητές, τους Θοδωρή Γρηγοριάδη, Ιωάννα Αθανασιάδου, Δήμητρα Μήττα, Κανή Καραβά, Φωτεινή Ψιλολιόλου, Γιάννη Νταουλτζή, Δημήτρη Γ. Παπαστεργίου, Σπύρο Κιοσσέ και Θοδωρή Γκόνη, οι οποίοι αποδέχθηκαν αμέσως την πρόταση-πρόσκληση του Συλλόγου και μετέβηκαν στη Δράμα για να μιλήσουν για τα νέα τους βιβλία και, γενικότερα, το λογοτεχνικό τους έργο καθώς και για να συνομιλήσουν με τους παρευρισκόμενους, δεχόμενοι ερωτήσεις τους και ανταλλάσσοντας σχόλια, εντυπώσεις και απόψεις με αυτούς.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω, εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, μία σειρά ανθρώπων, οι οποίοι αποδέχθηκαν αμέσως την πρόταση να συμμετέχουν και να συνδράμουν στην παρουσίαση των φιλοξενούμενων βιβλίων. Και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω ονομαστικά: την φιλόλογο Γεωργία Μυλωνά για την παρουσίαση του μυθιστορήματος της Δήμητρας Μήττα «Το χοροστάσι της γης» και την ηθοποιό Ξένια Πετμεζά για την ερμηνευτική ανάγνωση αποσπασμάτων από το μυθιστόρημα. Τον ποιητή Χρήστο Σπυρόπουλο για την παρουσίαση της συλλογής ποιημάτων της Ιωάννας Αθανασιάδου «Αγίνωτες λέξεις». Τον φιλόλογο και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Χρήστο Χαρακόπουλο και τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Ρένα Τριανταφυλλίδου για την από κοινού παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Κανής Καραβά «Το τέρας μέσα τους». Τη δικηγόρο, ποιήτρια και πιανίστρια Έφη Ζάννη για την παρουσίαση του συλλογής ποιημάτων της Φωτεινής Ψιλολιόλου «Ανίατη Άνοιξη» και την καθηγήτρια βιολογίας και Γραμματέα του Δ.Σ. του Συλλόγου Λίνα Παπαδοπούλου για την ερμηνευτική ανάγνωση ποιημάτων από τη συλλογή. Τον συγγραφέα Κυριάκο Συφλιτζόγλου για την από κοινού παρουσίαση με την υπογράφουσα της συλλογής διηγημάτων του Γιάννη Νταουλτζή «Καλοί, κακοί, στο τέλος τους παίρνει όλους ο διάολος». Τον ποιητή Παύλο Παρασκευαΐδη για την από κοινού παρουσίαση με την υπογράφουσα της συλλογής ποιημάτων του Δημήτρη Γ. Παπαστεργίου «Όλα στο μαύρο» και την φιλόλογο Βιολέττα Στυλιανίδου για την ερμηνευτική ανάγνωση ποιημάτων από τη συλλογή. Τον φιλόλογο και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Χρήστο Χαρακόπουλο για την από κοινού παρουσίαση με την υπογράφουσα της νουβέλας του Σπύρου Κιοσσέ «Τα πρωτοβρόχια» και την φιλόλογο Βιολέττα Στυλιανίδου για την από κοινού παρουσίαση με την υπογράφουσα της συλλογής διηγημάτων του Θοδωρή Γκόνη «Το μαύρο φόρεμα του κόρακα».

Κυρίως, όμως, θα ήθελα να ευχαριστήσω, εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, τους εκατοντάδες δραμινούς συμπολίτες μας, βιβλιόφιλους και φίλους του Συλλόγου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ασμένως στο διαρκείας κάλεσμα του Συλλόγου στις εν λόγω, εννέα συνολικά, θερινές λογοτεχνικές βραδιές και προσήλθαν και συμμετείχαν ενεργά σε αυτές. Μοιραστήκαμε μαζί όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες και όμορφες βραδιές, απολαμβάνοντας από κοινού δυνατές λογοτεχνικές (και όχι μόνο) εμπειρίες που θα παραμείνουν στη μνήμη μας και, εξίσου σημαντικό, κάνοντας μεταξύ μας καλή παρέα.

Ο θετικός απολογισμός του φετινού κύκλου ολοκληρώνεται με την ταυτόχρονη υπόσχεση για τον επόμενο κύκλο θερινών λογοτεχνικών βραδιών του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, το αμέσως επόμενο καλοκαίρι.