Άρθρο του Guerric Poncet στην εφημερίδα Le Point, έχει τον εξής χαρακτηριστικό τίτλο: «Αγορά 18 Rafale από την Ελλάδα: τι πρέπει να γνωρίζουμε».

Η Υπουργός Άμυνας, Florence Parly πρόκειται να ταξιδέψει στην Αθήνα τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για την υπογραφή της σύμβασης, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Τριάντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη πτήση και σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη χρήση του στη Γαλλία, το Rafale θα πετάξει επιτέλους για έναν άλλο ευρωπαϊκό στρατό.

Η Υπουργός Άμυνας, Florence Parly, αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα τη Δευτέρα, για την υπογραφή της σύμβασης για την αγορά από την Ελλάδα 18 μαχητικών αεροσκαφών της Dassault και των εξοπλισμών τους. Θα συνοδεύεται από τον στρατηγό Lavigne, Αρχηγό του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας και του Διαστήματος, και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Άμυνας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Η επιχείρηση, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελείται από τρία συμβόλαια: ένα για την αγορά αεροπλάνων, ένα για την αγορά εξοπλισμών (πύραυλοι Mica και Meteor, πύραυλοι Scalp και βόμβες) και ένα τρίτο για την εκπαίδευση πιλότων και μηχανικών και την αρχική υποστήριξη των πρώτων αεροσκαφών.

«Το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά σύντομο», εξηγεί το γραφείο της Florence Parly, το οποίο αναφέρει ότι η παράδοση των πρώτων έξι αεροπλάνων θα γίνει  τον Ιούνιο του 2021 και η ολοκλήρωση των παραδόσεων σε δύο χρόνια, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2023.

Η Αθήνα θέλει να προχωρήσει γρήγορα, και δεν έχει τα μέσα να αγοράσει μόνο καινούργια. Δώδεκα μεταχειρισμένα αεροπλάνα  θα ληφθούν από τα εκατό περίπου της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ έξι άλλα θα είναι καινούργια. Όλα θα είναι στο πιο σύγχρονο πρότυπο που αναπτύσσεται αυτήν τη στιγμή, το F3R, ικανό να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor .

Αρκετά για να δυσκολέψουν τη γηρασμένη αεροπορία του τούρκου γείτονα, με τον οποίο οι εντάσεις είναι έντονες εδώ και ένα χρόνο, με φόντο την εξερεύνηση πόρων σε υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στα ανοικτά της Κύπρου.

Το συμβόλαιο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι το πιο ορατό μέρος μιας συνολικής  επανεκτίμησης των ελληνικών στρατιωτικών δαπανών, ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ψηφίστηκε στα τέλη του 2020 από το Κοινοβούλιο, για το έτος 2021. Μια απόφαση που δημιούργησε διαμάχη στη χώρα, της οποίας οι δαπάνες για εξοπλισμούς αυξήθηκαν κατά 57%, ενώ ο προϋπολογισμός για την υγεία μειώθηκε κατά 17% σε σύγκριση με το 2020, και αυτό ενώ το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά  10,5% για το 2020 και το χρέος  να φθάσει το 209% του ΑΕΠ.

Αυτή η πρώτη παραγγελία για την εξαγωγή του Rafale στην Ευρώπη είναι μια ανάσα για την Dassault Aviation, η οποία ζήτησε το καλοκαίρι του 2020 την επίσπευση των γαλλικών παραδόσεων για να σώσει τις γραμμές παραγωγής της μετά την παράδοση των 36 Rafale που παραγγέλθηκαν το 2016 από την Ινδία. Ακόμα κι αν δώδεκα από τα δεκαοκτώ αεροπλάνα θα ληφθούν από το στόλο της γαλλικής αεροπορίας για να πουληθούν μεταχειρισμένα, εναπόκειται στην Dassault να κατασκευάσει δεκαοκτώ επιπλέον νέα αεροσκάφη, διότι θα πρέπει να αντικατασταθούν  γρήγορα τα γαλλικά Rafale.