Η ΔΡΑΜΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Μετρώντας πλέον αντίστροφα για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 και διανύοντας τις πρώτες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, οι προβλέψεις για την έκβαση της αναμέτρησης σε τοπικό επίπεδο αρχίζουν και εντείνονται, ενώ όπως είναι φυσικό το ενδιαφέρον των πολιτών ολοένα και αυξάνεται. Ήδη κομματικά επιτελεία, υποψήφιοι Βουλευτές και στελέχη κινούνται με βάση συγκεκριμένες κατά περίπτωση και κόμμα στοχεύσεις, έχοντας βέβαια στο μυαλό τους και τις ανάλογες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, αναλύοντας την ιστορική εξέλιξη των εκλογικών αναμετρήσεων στον Νομό Δράμας και καταγράφοντας το κλίμα που ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σε τοπικό επίπεδο σε σχέση με την ευρύτερη εικόνα από όλη την επικράτεια, η κατάσταση όσον αφορά την κατάταξη των κομμάτων στην εκλογική περιφέρεια της Δράμας φαίνεται να έχει κάποιες σταθερές, αλλά και κάποια ευμετάβλητα σημεία, για τα οποία θα απαιτηθεί η λαϊκή ετυμηγορία για να αποσαφηνιστούν.

Η πρωτοκαθεδρία της Ν.Δ. στον Νομό Δράμας εκτιμάται πως είναι αδιαμφισβήτητη και θα ήταν έκπληξη τεράστιου βεληνεκούς να μη καταλάβει την πρώτη θέση σε τοπικό επίπεδο στις προσεχείς εκλογές. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τη δεύτερη θέση στον Νομό Δράμας, η κατάσταση παραμένει ασαφής, καθώς φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη μια ισχυρή μάχη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Σχετικό, άλλωστε, ήταν και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (στην Πασχαλινή έκδοσή της, 15 και 16 Απριλίου), όπου παρουσιάζονται στοιχεία όσον αφορά την επιρροή των κομμάτων για διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Δράμα. Όπως αναφέρεται στην αρχή του ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Σταύρου Γ. Παπαντωνίου, «μια ανάγλυφη εικόνα του προεκλογικού τοπίου, με πτυχές που διαφεύγουν από τις πανελλαδικές αποτυπώσεις της κοινής γνώμης, καταγράφουν οι τοπικές δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος που τέθηκαν υπόψη της “Κ”. Οι μετρήσεις προέρχονται από υποψηφίους βουλευτές αλλά και υποψηφίους για την αυτοδιοίκηση, καθώς και από γκάλοπ που έγιναν κεντρικά, αλλά εστίασαν σε τοπικά ερωτήματα…».

Ειδικά για τη Δράμα, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αναφέρει τα εξής: «…στα αξιοσημείωτα είναι το ντέρμπι που καταγράφεται σε Δράμα και Ροδόπη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στη Δράμα το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάνω από 22% και το ΠΑΣΟΚ στο 12%, και σήμερα αμφότεροι κινούνται πέριξ του 16%, ενώ στη Ροδόπη κινούνται και τα δύο κόμματα πέριξ του 20%. Πλην της Δράμας όπου η Ελληνική Λύση είναι ανεβασμένη στο 7%, σε όλους τους άλλους νομούς το κόμμα Κασιδιάρη δείχνει να είναι στα ίδια ποσοστά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και μεγαλύτερα από εκείνα του κ. Βελόπουλου».

Ανατρέχοντας στα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 στον Νομό Δράμας, η Ν.Δ. είχε ξεκάθαρη πρωτιά με 43,9% σε τοπικό επίπεδο (39,85% το πανελλαδικό ποσοστό της), τη δεύτερη θέση είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά τόσο από την πρώτη όσο και από την τρίτη, έχοντας 22,72% (31,53% το πανελλαδικό ποσοστό του), ενώ τρίτο κόμμα ήταν το ΠΑΣΟΚ με 12,31% (8,10% το πανελλαδικό ποσοστό του). Ακολουθούσε η Ελληνική Λύση με 6,70% σε τοπικό επίπεδο (3,70% το πανελλαδικό ποσοστό της), έχοντας στη Δράμα ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της σε πανελλαδικό επίπεδο.

Εφόσον επιβεβαιωθούν στην κάλπη, όχι τα αποτελέσματα για την πρόθεση ψήφου, αλλά οι τάσεις των μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεων, με πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ταυτόχρονη άνοδο των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σε πανελλαδικό επίπεδο, τότε η βραδιά της 21ης Μαΐου για τη Δράμα θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς παραμένει ανοιχτό και δεν είναι τουλάχιστον προς ώρας ξεκάθαρο ποιο κόμμα θα λάβει τη δεύτερη θέση και ποιο την τρίτη.

Ένα άλλο κοινό στοιχείο και για τα δύο κόμματα είναι το γεγονός ότι οι αρχηγοί τους, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ήδη έχουν επισκεφθεί τη Δράμα, πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο, στο Δημοτικό Ωδείο, όπου η προσέλευση του κόσμου ήταν περίπου αντίστοιχη.

Πάντως, όσον αφορά την εκλογή των τριών Βουλευτών στη Δράμα έχει δημιουργηθεί εδώ και μια δεκαετία περίπου μια ισχυρή σταθερά και η κατάσταση είναι παγιωμένη, καθώς από τον Μάιο του 2012 (και για τις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν μέχρι τον Ιούλιο του 2019) σε τοπικό επίπεδο τα τρία πρώτα κόμματα εκλέγουν από ένα Βουλευτή. Μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται πως αποτελεί τον κανόνα σε τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, όπως είναι η Δράμα, όμως σε ακραίες συνθήκες μπορεί να υπάρξουν ανατροπές (χαρακτηριστική και αρκετά… κοντινή στη Δράμα είναι η περίπτωση μη εκλογής το 2015 του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στη τριεδρική Ροδόπη με τη Ν.Δ., αν και το κόμμα του είχε βγει δεύτερο).

Πάντως στον Νομό Δράμας τελευταία φορά που κάποιο κόμμα είχε εκλέξει δύο Βουλευτές ήταν προ οικονομικής κρίσης, μνημονίων και αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, τον Οκτώβριο του 2009. Μάλιστα, τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ που είχε εκλέξει δύο Βουλευτές στον Νομό Δράμας και όχι η Ν.Δ. Άλλωστε, εκείνη η εκλογική αναμέτρηση ήταν η μοναδική για δεκαετίες που η Ν.Δ. δεν ήταν πρώτο κόμμα στον Νομό Δράμας και συγκεκριμένα από το 1985 και τα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου όταν είχε νικήσει σε τοπικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ. Ίδιο ήταν το αποτέλεσμα και 4 χρόνια νωρίτερα, το 1981, όταν επί «Αλλαγής» πάλι είχε νικήσει το ΠΑΣΟΚ στον Νομό Δράμας.

Από τις εκλογές του 2012 και μετέπειτα, η Ν.Δ. είναι πάντα πρώτη στον Νομό Δράμας ακόμη και όταν έχανε τις εκλογές σε εθνικό επίπεδο ή όταν κατέγραψε το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό της (στις εκλογές του Μαΐου του 2012 πανελλαδικά η Ν.Δ. είχε μόλις 18,85%, όμως στον Νομό Δράμας ήταν πρώτη με 25,68%).

Όσον αφορά τις δύο φορές που νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδικό επίπεδο, και στις δύο περιπτώσεις δεν είχε καταφέρει να έρθει πρώτο κόμμα στον Νομό Δράμας. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2015 πρώτο κόμμα πανελλαδικά ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με 36,34% έναντι 27,81% της Ν.Δ., όμως στον Νομό Δράμας η Ν.Δ. είχε 34,51% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,69%. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και τον Σεπτέμβριο του 2015, όπως πρώτος πανελλαδικά ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με 35,46% και η Ν.Δ. είχε 28,09%, όμως στον Νομό Δράμας η Ν.Δ. έλαβε 31,87% και ο ΣΥΡΙΖΑ 29,72%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκλογική επίδοση, τον Σεπτέμβριο του 2015, ήταν ιστορικά το καλύτερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο. Αντίστοιχα, το καλύτερο ποσοστό της Ν.Δ. στον Νομό Δράμας είναι το 58,57% στις εκλογές του 1974, ενώ πάνω από 50% η Ν.Δ. σε τοπικό επίπεδο έχει λάβει στις εκλογές του Ιουλίου του 1989 (50,30%), του Νοεμβρίου του 1989 (52,15%), του 1990 (52,66%), του 2000 (50,50%) και του 2004 (52,47%).