Την ώρα που φουντώνει η πανδημία και γίνεται έκτακτη σύσκεψη για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου πραγματοποίησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών όπως κάθε Δευτέρα.

«Έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό ότι η πανδημία έχει δυναμικό χαρακτήρα και με τον κορονοϊό δεν έχουμε τελειώσει ακόμα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπάρχει αύξηση σε περιοχές με μικρή εμβολιαστική κάλυψη είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι όσο περισσότεροι είναι οι ανεμβολίαστοι, τόσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, οι νοσηλείες και δυστυχώς τα κρούσματα.

Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική για όσους τον αρνούνται. Είναι καθήκον του κάθε Έλληνα πολίτη να προστατεύει την υγεία την δική του και των γύρω του, επεσήμανε ακόμα.

Είναι σε εξέλιξη η αποστολή μηνυμάτων για την 3η δόση, υπενθύμισε ο κ. Οικονόμου. Έκανε επίσης αναφορά στα όσα είχε επισημάνει πριν από λίγο καιρό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Είπε ακόμα ότι οι ειδικοί ομογνωμούν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές και πιο αναγκαίο την χειμερινή περίοδο. Το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε συμφωνία με 5 ιδιωτικές κλινικές σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα και όπως τόνισε συνεχίζονται οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων.

Όσον αφορά στην οικονομία, τόνισε ότι έχουμε πετύχει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ μειώνεται και η ανεργία. Όσο περισσότερες επενδύσεις γίνονται στην χώρα μας τόσες θέσεις εργασίας και δημιουργούνται. Οι δείκτες που θα βελτιωθούν κι άλλο, είπε θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τους πολίτες και την κοινωνία.

Για τις γυναικοκτονίες, τόνισε ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε. Η αστυνομία διαχειρίστηκε πάνω από 5.000 περιστατικά. Το Νοέμβριο του 2019 άρχισαν να λειτουργούν τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ. Έχει αναπτύξει σχέδιο που υλοποιείται σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση για να εντοπίζονται γρήγορα τέτοια περιστατικά. Υπενθύμισε ακόμα ότι με το νέο ποινικό κώδικα αυστηροποιούνται οι ποινές για την έμφυλη βία. Η κυβέρνησή μας δεν ανέχεται έμφυλες προκαταλήψεις που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας.

Ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα επιμείνει η κυβέρνηση σε μη λήψη σκληρών μέτρων είπε: «Συνεχώς εξετάζουμε μέτρα και είναι σε εξέλιξη εντατικοί έλεγχοι για το πλαίσιο που ήδη υπάρχει. Εξετάζουμε προσαρμογές που θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους. Εντατικοποιούμε τις προσπάθειες για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι. Με καμπάνια ενημερωτική που θα τρέξει με τα στοιχεία για το πόσο βοηθάει ο εμβολιασμός για να πείσουμε όσους μπορούμε. Είναι επίσης σε εξέλιξη η στήριξη του ΕΣΥ. Ψηφίζεται άμεσα τροπολογία που θα δίνει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς να να βοηθήσουν στην στήριξη του ΕΣΥ και παρακολουθούμε την κατάσταση και στο πλαίσιο των μέτρων αλλά και στην στήριξη του ΕΣΥ και των εμβολιασμών και θα συνεχίζουμε την προσπάθεια. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας».

Στο ερώτημα αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι έγινε λάθος προσέγγιση στο θέμα των μέτρων ή πέταξε λευκή πετσέτα είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Ο κ. Οικονόμου παρέθεσε στοιχεία για το ποσοστό εμβολιασμών ανα ηλικιακή ομάδα και είπε ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί το αδιανόητο. Πήρε μέτρα πριν από άλλες χώρες και κέρδισε χρόνο για να ενισχύσει το ΕΣΥ. Η προσπάθεια ενίσχυσής του συνεχίζεται με κάθε τρόπο με μέσο, τόνισε ακόμα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές.

Για το πότε θα δημοσιοποιηθούν οι αναγκαίες προσαρμογές είπε ότι είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τους επιστήμονες και αν χρειαστεί κάτι να αλλάξει και να προσαρμοστεί το οποίο θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους όταν αποφασιστεί θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Για τα σχολεία και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «από την αρχή της χρονιάς ακούμε τα ίδια πράγματα. Το σύστημα όπως οργανώθηκε με τον συχνό διαγνωστικό έλεγχο έχει αποδέιξει ότι η δια ζώσης διδασκαλία έχει λειτουργήσει σωστά και συνεχίζει. Ήδη σήμερα τόνισε αναλαμβάνουν υπηρεσία 2.200 εκπαιδευτικοί και το επόμενο διάστημα θα ενταχθούν στο σύστημα άλλοι 3.000».

Για το θέμα των μηνυμάτων στους ανεμβολίαστους αλλά και τους ελέγχους μετά το περιστατικό Βασιλακόπουλου και αν θα γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί είπε: αφορούν εκείνους που θα κάνουν την 3η δόση και η κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατό τρόπο ενημέρωσης και οτιδήποτε παρακινήσει και ενημερώσει είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Και πρόσθεσε ότι η προσπάθειά μας είναι προς κάθε κατεύθυνση. Τα περιστατικά προπηλακισμού είναι καταδικαστέα. Ουδείς μπορεί να μεταχειρίζεται τέτοιου είδους συμπεριφορές και όλοι πρέπει να σκεφτούν σε τόσο δύσκολες στιγμές να είναι προσεκτικοί και να μην στοχοποιούν ανθρώπους που έχουν βάλει πλάτη και έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι ευθύνη των επιχειρήσεων να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να βοηθήσουν. Αν συμφωνούμε ότι με αυτό το πλαίσιο θέλουμε να κρατήσουμε την οικονομία και την κοινωνία ανοικτή πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Δεν είναι δυνατόν η αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι σε κάθε εστιατόριο.

Για το αν σκέφτονται να βάλουν μπλόκο σε καταστήματα ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν μπορείς να σταματήσεις την πρόσβαση σε ορισμένους χώρους ακόμα και των ανεμβολίαστων αλλά θα αξιολογηθούν τα στοιχεία από τους επιστήμονες.

Για το θέμα της υποχρεωτικότητας σε εστίαση και αλλού των εργαζομένων είπε ότι η λογική αυτή χρησιμοποιήθηκε εκεί που ήταν συνταγματικά εφαρμόσιμο όπως στον χώρο της υγείας. Υποχρεωτικότητα στον ιδιωτικό τομέα δεν εφαρμόζεται πουθενά. Ετούτη την ώρα η υποχρεωτικότητα δεν είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά για να εφαρμοστεί σε άλλους κλάδους.

Δείτε όλη την ενημέρωση

Πηγή: newsit.gr