ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

  •  «Περίοδος χάριτος» μέχρι τα Χριστούγεννα για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στο Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου
  • Επίκειται συνάντηση με τον Υπουργό Κ. Καραμανλή για το δρόμο Δράμα – Αμφίπολη

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, στο ξενοδοχείο «Εμπορικό», ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Όπως εξήγησε ο κ. Ξανθόπουλος πρόθεσή του είναι να υπάρχει σε μηνιαία βάση συνάντηση με τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε., στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα και των θέσεων του για ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας. Στη συνέντευξη τύπου, μαζί με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του κόμματος κ. Δημήτρης Καρβούνης.

Ο κ. Ξανθόπουλος ξεκίνησε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στην απώλεια του Σάκη Μαβίδη, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και στους οικείους του. «Ο Σάκης θα παραμείνει στη συνείδησή μας ως ένας ανιδιοτελής μαχητής της Αριστεράς που με την προσωπική του στράτευση και το ατομικό του ήθος σημάδεψε τα πολιτικά πράγματα στη Δράμα και φώτισε με τον τρόπο του την προσπάθεια του ανθρώπου για μια καλύτερη κοινωνία», επεσήμανε.

 

«Ταξική μεροληψία και ταξική στόχευση της Ν.Δ.»

 

Αναφερόμενος σε θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε αρχικά στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Όπως είπε, «η προσπάθεια που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για μια διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και για διευκρίνηση των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, προσέκρουσε στη σθεναρή αντίρρηση και αντίδραση της Ν.Δ., η οποία είναι πλειοψηφία, με αποτέλεσμα ούτε αυτό που είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλαδή η ταυτότητα η ατομική, προσδιορισμένη λεπτομερώς με μια διάσταση πολιτική, κοινωνική, σεξουαλική, να μπορέσει να ενταχθεί στο Σύνταγμα, ούτε τα κοινωνικά δικαιώματα να μπορέσουν να τύχουν μιας περαιτέρω συνταγματικής θωράκισης και ούτε να διευκρινιστεί ότι η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα δεν σημαίνει, κατά κανένα τρόπο, ότι οι πιστοί της θρησκείας αυτής έχουν προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με τους πιστούς άλλων δογμάτων και θρησκειών».

Στη συνέχεια ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το Φορολογικό, με το οποίο «αποδεικνύεται ότι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης είναι συμβολική και στοιχειώδης, ενώ η ελάφρυνση των υψηλότερων εισοδημάτων είναι ουσιαστικότερη». Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε πως «η ταξική μεροληψία και ταξική στόχευση της Ν.Δ. ενισχύει την αίσθηση των εχόντων και κατεχόντων ότι ουσιαστικά μένουν στο απυρόβλητο και μεταφέρουν τα βάρη και τις δυσκολίες στους πολλούς και στους από κάτω». Μάλιστα, έκανε λόγο για «ελάχιστες ελαφρύνσεις για τους πολλούς και τους από κάτω και σοβαρότατες για τους ελάχιστους και τους από πάνω».

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε πως «φαίνεται να ακολουθεί την πεπατημένη των νεοφιλελεύθερων απόψεων, με αποδυνάμωση των χαμηλότερων τάξεων, με μείωση των παροχών, με ελαχιστοποίηση του κοινωνικού κράτους και αντίθετα με χαριστικές συμπεριφορές προς τους έχοντες και κατέχοντες». Όπως είπε, «οι όποιες παροχές βασίζονται στο ό,τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια», υπογραμμίζοντας πως «οι στρατηγικές επιλογές της Ν.Δ. είναι σε αντίθεση και σε αντίστιξη με τα συμφέροντα του μεγάλου τμήματος της κοινωνίας».

 

Φυλακές Νικηφόρου, δρόμος Δράμα – Αμφίπολη, Καπναποθήκη Περδίκκα και νέα πανεπιστημιακά τμήματα

 

Περνώντας στα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα των προσλήψεων προσωπικού για το Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου. Πρόσφατα ο ίδιος έλαβε απάντηση σε σχετική ερώτηση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ανέφερε πως «έχει υπογραφεί και θα απευθυνθεί προς το ΑΣΕΠ για τον διαγωνισμό». Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε πως είναι «εύλογη μία “περίοδος χάριτος”» και εφόσον μετά τα Χριστούγεννα δεν έχει οδηγηθεί η προκήρυξη στο ΑΣΕΠ, τότε θα επανέλθει με επιπλέον κοινοβουλευτικό έλεγχο. «Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ξεκολλήσαμε το έργο, το οποίο είχε λιμνάσει επί σειρά ετών. Το κτήριο της διημέρευσης ολοκληρώνεται, λογικά θα παραδοθεί μέχρι τον Ιούνιο, με βάση τις πληροφορίες που έχω, άρα πρέπει άμεσα να κινηθούμε σε ό,τι αφορά την πλήρωση των θέσεων», ανέφερε ο Βουλευτής του Ν. Δράμας και πρόσθεσε πως πρέπει να κινηθεί και η διαδικασία για μετατάξεις έμπειρων υπάλληλων για την εξωτερική φρουρά, καθώς αυτό συνηθίζεται κατά την έναρξη λειτουργίας νέων Καταστημάτων Κράτησης.

Σχετικά με το δρόμο Δράμα – Αμφίπολη, ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε πως είχε επαφή με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και τις προσεχείς ημέρες επίκειται επίσκεψή του στον Υπουργό και ενημέρωσή του «για το πού ακριβώς βρισκόμαστε» και «το τι ακριβώς σκέφτεται η παρούσα πολιτική ηγεσία». Ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης, πρόσθεσε, θα προχωρήσει σε μορφές κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Από την εφημερίδα «Εργασία… συν» τέθηκε το ζήτημα της χρηματοδότησης της ανακατασκευής της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα, μετά και από σχετική ερώτηση που κατατέθηκε από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», χωρίς να υπογράφεται από τον ίδιο τον κ. Ξανθόπουλο. Όπως είπε, η υπογραφή του έλειπε, γιατί ήταν πολύ γρήγορες οι διαδικασίες, όμως πρόκειται για τυπικό θέμα, καθώς το ενδιαφέρον του είναι δηλωμένο. Ακόμη, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε πως μετά την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε πως περιμένει την απάντηση στην ερώτηση των Βουλευτών και από εκεί και πέρα θα κινηθεί αναλόγως για να δει με ποιον τρόπο θα πιέσει την ιστορία της χρηματοδότησης. «Με βάση όσα έχουμε αφήσει και παρά τα όσα ισχυρίζονται, υπάρχει μία προγραμματική δέσμευση και μία συμφωνία για τη χρηματοδότηση και είναι στην ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας να την υλοποιήσει», πρόσθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, στον κ. Ξανθόπουλο τέθηκε ερώτημα και για τη λειτουργία των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στη Δράμα, μετά τις συνενώσεις ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Ο ίδιος σημείωσε πως «δεν είναι ενθουσιασμένη η πολιτική ηγεσία με αυτή την προοπτική», ενώ πιο αναλυτικά στο θέμα αναφέρθηκε ο Γραμματέας της Ν.Ε. κ. Καρβούνης. Όπως εξήγησε ο κ. Καρβούνης, στο Τμήμα Δασολογίας δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, γιατί υπήρχε μόνιμο προσωπικό, σε αντίθεση με το Τμήμα Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας όπου δεν υπήρχε και έχουν προκηρυχθεί 5 θέσεις. Πάντως, πρόσθεσε ο κ. Καρβούνης, με πρόσληψη έκτακτου προσωπικού ξεκίνησαν και σε αυτό το τμήμα τα μαθήματα, τονίζοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στέγαση των νέων φοιτητών, καθώς «έχουν έρθει στην πόλη, διαμένουν και παρακολουθούν τα μαθήματα γύρω στους 250 νέους φοιτητές». Ο κ. Καρβούνης υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό να δοθεί λύση στη στέγαση και στη σίτιση των παιδιών» και προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν ο Δήμος και η Περιφέρεια να «τρέξουν» προγράμματα για την οικοδόμηση φοιτητικής στέγης ή επιδότηση ενοικίου. «Πρέπει να κινηθούμε άμεσα αν θέλουμε να απορροφήσουμε το σύνολο των φοιτητών», συμπλήρωσε ο κ. Καρβούνης.

 

«Η κ. Καρατζόγλου έχει τη βοήθειά μας για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου»

 

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών του, ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επιλογής νέων Διοικητών στα Νοσοκομεία, κάνοντας λόγο για «τραγέλαφο» όσον αφορά την επιλογή Διοικητή στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και επισημαίνοντας ακόμη πως «οι Διοικητές με τον τρόπο που επιλέχθηκαν δείχνουν μια άποψη της Ν.Δ. σχετικά με τη σχέση του κόμματος και του κράτους και ότι η λογική των δικών μας παιδιών είναι κυρίαρχη, παρότι θέλει να εμφανίζεται ως ένα εκσυγχρονιστικό κεντροδεξιό κόμμα».

Με βάση αυτές τις αναφορές η «Εργασία… συν» ζήτησε την άποψη του κ. Ξανθόπουλου σχετικά με την επιλογή νέας Διοίκησης στο Νοσοκομείο Δράμας, αλλά και για την επιλογή νέας Διοίκησης στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σχετικά με το Νοσοκομείο Δράμας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Για την κ. Καρατζόγλου εγώ αιφνιδιάστηκα προσωπικά. Δεν ήξερα καν ότι ανήκει σε αυτό τον πολιτικό χώρο, αλλά δεν έχω πολιτική κριτική να κάνω. Θα δούμε και θα κρίνουμε. Κατ’ αρχάς έχει τη βοήθειά μας για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, γιατί η λειτουργία του Νοσοκομείου αφορά όλη την κοινωνία».

Όσον αφορά τη νέα Πρόεδρο του Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Α.Μ.Θ., ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε: «Πληροφορήθηκα ότι ήταν ένα στέλεχος του μηχανισμού της Ν.Δ., η οποία δεν έχει και κάποια σχέση με αυτό το υλικό που καλείται να διαχειριστεί και είναι ένα σημείο που ασκούμε κριτική και επιβεβαιώνει την άποψή μας περί δικών μας και άλλων παιδιών».