ΑΠΟ 24 ΕΩΣ 27 ΜΑΪΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΒΟΥΝΟΥ «FROZEN PEAKS»

 

  • Η διοργάνωση περιλαμβάνει τέσσερις αγώνες 10, 40, 80 και 240 χιλιομέτρων σε συνθήκες ημιαυτονομίας

 

Από τις 24 έως τις 27 Μαΐου 2018, στην περιοχή του Δήμου Νευροκοπίου, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά η Αθλητική – Πολιτιστική Διοργάνωση με την επωνυμία «FROZEN PEAKS–ΨΥΧΡΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ», η οποία περιλαμβάνει τέσσερις αγώνες βουνού 10, 40, 80 και 240 χιλιομέτρων σε συνθήκες ημιαυτονομίας, καθώς επίσης και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Βόρειο – Βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Δράμας και συγκεκριμένα η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νευροκοπίου χαρακτηρίζεται ως το πιο ψυχρό τμήμα του ελλαδικού χώρου, λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας του, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Στο ίδιο μέρος βρίσκονται και οι πιο ψηλές κορυφές των βουνών της περιοχής, του Τσολιά στον Όρβηλο 2212 μ και του Προφήτη Ηλία στο Φαλακρό 2232 μ. στις οποίες ακόμη και το καλοκαίρι η ψύχρα είναι αισθητή. Η ονομασία «FROZEN PEAKS – ΨΥΧΡΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ» δόθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο στη νέα Διοργάνωση Αγώνων Βουνού. Επειδή θα διεξαχθούν σε μια περιοχή που τη χαρακτηρίζει το ψυχρό κλίμα και οι γραφικές κορυφές των βουνών που την περιβάλλουν.

Η νέα αυτή Διοργάνωση φιλοδοξεί να αναδείξει την περιοχή του Δήμου Νευροκοπίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και να συμβάλει στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Η περιοχή πέρα από τα μοναδικά αγροτικά προϊόντα (πατάτα, φασόλια), την κτηνοτροφία, την υλοτομία αλλά και τις επιχειρήσεις μάρμαρου, διαθέτει πλούσια ιστορία και ιστορικά μνημεία, λαογραφία και παραδόσεις, πολεμικό μουσείο, γραφικές εκκλησίες, παραδοσιακούς οικισμούς, σημεία σπάνιας φυσικής ομορφιάς, πλούσια πανίδα και χλωρίδα, τεχνητές λίμνες και χιονοδρομικό κέντρο.

Οι διαδρομές των αγώνων φιλοδοξούν να αναδείξουν όλα τα παραπάνω στοιχεία: τα στρατιωτικά οχυρά της γραμμής Μεταξά τα οποία δεν μπόρεσαν να υποτάξουν οι Γερμανοί το 1940, τις παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τα φυλάκια και τα στρατιωτικά μονοπάτια, την Ελληνοβουλγαρική μεθόριο, τις τοποθεσίες σπάνιας ομορφιάς, τις τεχνητές λίμνες, τις ψηλότερες κορυφές των βουνών, τις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, τα χωριά, τους παραδοσιακούς οικισμούς και τις γραφικές εκκλησίες της περιοχής, τις αγροικίες και τις λατομικές εγκαταστάσεις.

Έτσι κι αλλιώς oι αγώνες ορεινού τρεξίματος έχουν μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα και οι διοργανωτές θεώρησαν ότι είναι μια καλή χρονική συγκυρία για να προβληθούν όλα τα πλεονεκτήματα που κάνουν τον τόπο ξεχωριστό. Μάλιστα, από το ενδιαφέρον που ήδη υπάρχει, φαίνεται ότι στους αγώνες θα υπάρξουν πολλές συμμετοχές τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό (Ρουμανία, Βουλγαρία, Δανία κ.α.).

Οι αγώνες διοργανώνονται από τον υπό σύσταση Πεζοπορικό Ορειβατικό Σύλλογο Νευροκοπίου (Π.Ο.Σ Νευροκοπίου) σε συνεργασία με το Δήμο Νευροκοπίου και τον αθλητικό Σύλλογο «Α.Ο ΑΚΡΙΤΕΣ 2005 Κ. Νευροκοπίου»,  οι οποίοι ενστερνιζόμενοι τις ηθικές αξίες του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας και έχοντας σκοπό να αναδείξουν και να προβάλουν την ιστορικότητα, την ιδιομορφία, τις φυσικές ομορφιές και τα πολιτιστικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής προχώρησαν στην προκήρυξη των αγώνων. Επιπλέον, η διοργάνωση υποστηρίζεται από τις ομάδες: holisteRUN, Les Trailers, Nevrokopi Runners και Granitis Trail.

Στο πλαίσιο των «FROZEN PEAKS–ΨΥΧΡΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ», από τις 24 έως τις 27 Μαΐου 2018, την καλύτερη εποχή του χρόνου για να δει κάποιος τα βουνά του Νευροκοπίου, θα διεξαχθούν:

1) Υπερμαραθώνιος Αγώνας Βουνού με την επωνυμία «PANORAMA» 240 περίπου χιλιομέτρων σε τρείς διαφορετικές διαδρομές των 80 περίπου χιλιομέτρων

2) Υπερμαραθώνιος Αγώνας Βουνού με την επωνυμία «HIGHLAND» 80 χιλιομέτρων, ο οποίος αποτελεί ένα τμήμα της διαδρομής των 240 χιλιομέτρων

3) Μαραθώνιος Αγώνας με την επωνυμία «HEROES» 40 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ενώσει όλα τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά και είναι αφιερωμένος στους ήρωες υπερασπιστές των οχυρών στον πόλεμο του 1940

4) Λαϊκός αγώνας δρόμου 10 χιλιομέτρων με την επωνυμία «LISSE»

Οι αγώνες θα πιστοποιηθούν στην I.T.R.A (International Trail Race Association)

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση του κανονισμού των αγώνων, καθώς και των όρων συμμετοχής, της διαδικασίας εγγραφής, του κόστους εγγραφής και των επάθλων.

 

Τα μέλη της Frozen Team

Μέλη της Frozen Team είναι:

-Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου (Πρόεδρος): Δρομέας αγώνων βουνού. Μέλος δρομικής ομάδος Nevrokopi Runners, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Κ.Νευροκοπίου Πρόεδρος Ενωσης Σωματείων Χειροσφαίρησης Αν.Μακ. & Θράκης.

-Μιχάλης Παπαδόπουλος (Τεχνικός Διευθυντής): Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Αθλητής αγώνων ultra trail και διοργανωτής ορεινών αγώνων. Μέλος της πεζοπορικής ορειβατικής ομάδας Les Trailers. με πολλές συμμετοχές σε αγώνες ultra trail στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

-Χρήστος Τσέρνιος (Υπεύθυνος Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων): Δρομέας αγώνων βουνού. Μέλος δρομικης ομάδας Nevrokopi Runners . Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Κάτω Νευροκοπίου & πρόεδρος κτηνοτροφικού σύλλογου Κάτω Νευροκοπίου.

-Γιώργος Διδασκάλου (Υπεύθυνος Ασφάλειας & Εθελοντών): Εθισμένος στα ενεργητικά σπορ και στην αδρεναλίνη. Δρομέας από υποχρέωση αλλά και από επιλογή. Μέλος της δρομικής ομάδας holisteRUN και της Ελληνικής Διασωστικής Ομάδας (Ε.Δ.Ε.Ο)

-Παναγιώτης Τζουρέλας (Τεχνική Υποστήριξη & Διαδίκτυο): Μπαμπάς του Θωμά και ερασιτέχνης δρομέας! Computer addicted & μέλος της δρομικής ομάδας holisteRUN. Διοργανωτής αγώνων ορεινού τρεξίματος verticalRUN.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση «Frozen Peaks – Ψυχρές Κορυφές» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.frozenpeaks.gr