Του Αναστάσιου Νικολαΐδη

Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, παρά το γεγονός ότι είχε θετικό πρόσημο για το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα σε σύγκριση με την εκλογική επίδοση των δύο άλλων κομμάτων εξουσίας, δημιούργησε κλίμα εσωστρέφειας, το οποίο βρίσκεται μακριά από τις σημερινές αγωνίες των πολιτών, έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν στην κάλπη, είτε με την ψήφο είτε ακόμη περισσότερο με την αποχή.

Οι συμπολίτες μας αγωνιούν μπροστά στα προβλήματα της καθημερινότητας και καλούνται να αντιμετωπίσουν ζωτικής σημασίας ζητήματα, με κορυφαίο εξ αυτών την ακρίβεια, η οποία πλήττει τα νοικοκυριά, χωρίς δυστυχώς να υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από πλευράς κυβέρνησης.

Με τις συγκεκριμένες συνθήκες να δημιουργούν ασφυξία στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, το ΠΑΣΟΚ καλείται άμεσα να βρει τον βηματισμό του και να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων που οι πολίτες έχουν απ’ αυτό, καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης επιβεβαίωσε ότι αποτελεί ουσιαστικά την ισχυρή φωνή αντίθεσης της κοινωνίας έναντι των κυβερνητικών πολιτικών. Πλέον το αμέσως επόμενο στάδιο είναι να πειστούν ακόμη περισσότεροι πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική αξιόπιστη και σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να δοθεί άμεσα τέλος στην εσωστρέφεια και με ενότητα να στραφούμε προς την ίδια την κοινωνία, παρουσιάζοντας τεκμηριωμένα τις απαιτούμενες λύσεις για τα αυξημένα προβλήματά της και πιέζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υιοθέτησή τους, όπως πράττει άλλωστε κατά περιπτώσεις, αν και με τεράστιες καθυστερήσεις εις βάρος των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, με αξίες, αρχές και θεσμοθετημένα όργανα και διαθέτει πλήθος άξιων και ικανών στελεχών που σίγουρα μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στο χτίσιμο του ισχυρού προοδευτικού πόλου, ο οποίος αποτελεί αναγκαία συνθήκη για το πολιτικό μας σύστημα. Το ζητούμενο δεν είναι τα πρόσωπα και η εναλλαγή τους, αλλά η υιοθέτηση των απαιτούμενων πολιτικών και κυρίως η επικοινωνία προς τους πολίτες των τεκμηριωμένων προτάσεων που θα λειτουργήσουν ανακουφιστικά και θα αποτελέσουν όχι μόνο διέξοδο, αλλά και πηγή ελπίδας για το μέλλον. Η κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στον χώρο του κέντρου, όπως καταγράφηκε από τις ποιοτικές αναλύσεις της ψήφου των πολιτών στις ευρωεκλογές, δείχνει τον δρόμο και επιβεβαιώνει αφενός την αναγκαιότητα αυτόνομης παρουσίας της ιστορικής δημοκρατικής παράταξης και αφετέρου τη δυνατότητα κοινωνικών διευρύνσεων και ενίσχυσης της εκλογικής επιρροής.

Η υιοθέτηση βιαστικών επιλογών και η διακοπή της πορείας του κόμματος, όπως αυτή έχει δρομολογηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να επιφέρουν εμπόδια στην ενδυνάμωση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Για αυτό από την πλευρά μου προκρίνεται η ολοκλήρωση των κύκλων στον χρονικό ορίζοντα που προβλέπεται, έτσι ώστε οι όποιες επιλογές να μπορούν να κριθούν με πλήρη δεδομένα και χωρίς τη συναισθηματική φόρτιση της εκάστοτε στιγμής. Σε μια ιστορική παράταξη, η οποία συνεχίζει να διατηρεί βαθιά σύνδεση με ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, η λήψη των αποφάσεων με συλλογικότητα και κυρίως ο σεβασμός αυτών, είναι υποχρέωση όλων των στελεχών έναντι των πολιτών, οι οποίοι βασίζουν τις ελπίδες τους στο ΠΑΣΟΚ για να έρθουν καλύτερες ημέρες στην πατρίδα μας.

 

Το άρθρο του κ. Νικολαΐδη δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα The Opinion