Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα 20/12 ο Μάριος Θεμιστοκλέους και η Μαρία Θεοδωρίδου ενημερώσανε για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. Αναφέρθηκαν στις παρενέργειες του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών, και δήλωσαν ότι η μυοκαρδίτιδα είναι μια υπαρκτή παρενέργεια αλλά σπάνια.

O Μάριος Θεμιστοκλέους και η Μαρία Θεοδωρίδου ενημερώσανε για την πορεία εμβολιασμών στη χώρα μας, για τις παρενέργειες του εμβολίου στα παιδία αλλά και για την μετάλλαξη όμικρον.

Μυοκαρδίτιδα και εμβόλια σε παιδιά 5 – 11 ετών

Αρχικά τον λόγο πήρε η κ. Θεοδωρίδου η οποία είπε, ότι σύμφωνα με τις καταγραφές που έχουν γίνει στην Αμερική σε πάνω από 7 εκατ. παιδιά που έχουν εμβολιαστεί, διαπιστώθηκε ότι η μυοκαρδίτιδα είναι μια ανεπιθύμητη παρενέργεια που υπάρχει και σε αυτές τις ηλικίες αλλά είναι σπάνια, και όπως είπε η ίδια, όσα παιδία εμφάνισαν είναι πλέον καλά και δεν διέτρεξαν κάποιον κίνδυνο. Συγκεκριμένα συνολικά σε 7.141.428 δόσεις καταγράφηκαν 8 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια και μόνο μετά την δεύτερη δόση.

Σχετικά με τις παρενέργειες είπε πώς, «οι πέντε πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία και μυαλγία»

Συγκεκριμένα μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ χορηγήθηκαν 7.141.428 δόσεις σε παιδιά με το ειδικό εμβόλιο της Pfizer για τις μικρές ηλικίες, το Comirnaty. Η πρώτη δόση είναι 5.126. 642 και η δεύτερη δόση 2.000.786.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν υπάρχουν συνολικά 3.233 αναφορές, με μέση ηλικία τα 9 έτη, ενώ η κατανομή ήταν μισή-μισή σε αγόρια και κορίτσια.

Παράλληλα, μόνο το 10% των παιδιών που εμβολιάστηκε, απουσίασε από το σχολείο, ενώ μόνο το 1% ζήτησε συμβουλή γιατρού. Σύμφωνα με την μελέτη, τα παιδιά είχαν ήπια συμπτώματα και υποχώρησαν γρήγορα.

Μετάλλαξη Όμικρον και φυσική ανοσία

Η κ. Θεοδωρίδου σχετικά με την μετάλλαξη όμικρον είπε, «Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες για να απαντηθούν βασικά ερωτήματα. Έχει αυξημένη μεταδοτικότητα.

Στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι είτε ως ασυμπτωματικοί είτε με λίγα συμπτώματα. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά ηπιότερα.

Ένα άλλο σημείο είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φόρες αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης, δηλαδή η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει».

Πόσα ραντεβού έχουν κλειστεί

Στη συνέχεια ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών: «Τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί περισσότερα από 500.000 ραντεβού για την τρίτη δόση. 2.900.000 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης».

Λίγο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.689 κρούσματα σήμερα, 85 νεκρούς και 670 διασωληνωμένους

Πηγή: dikaiologitika.gr