ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ
- «Θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα»
«Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τις σχέσεις γονέων-τέκνων, αναδεικνύει όλα τα συντηρητικά στερεότυπα. Με οριζόντιες ρυθμίσεις αλλάζει τον χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου από παιδοκεντρικό σε γονεοκεντρικό. Δεν αντιμετωπίζει το τέκνο ως αυθύπαρκτη προσωπικότητα με τα δικαιώματά του, αλλά ως παρακολούθημα τη σχέσης των γονέων», τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 ο Βουλευτής Δράμας, Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Αναφερόμενος σε ειδικότερες διατάξεις, σημείωσε ότι το ν/σ προβλέπει ότι ο γονείς με την λύση της έγγαμης σχέσης ή της συμβίωσης ασκούν από κοινού και εξίσου την γονική μέριμνα, όταν στην έγγαμη σχέση προβλέπεται ότι την ασκούν από κοινού. «Εξίσου δεν την ασκούν ούτε στο γάμο. Αυτό που δεν ασκείται εξίσου εντός γάμου να τίθεται μετά τη λύση του, δημιουργεί πεδίο οξύτατης αντιπαράθεσης, Για το θέμα αυτό, ασκήθηκε άλλωστε έντονη κριτική και από τις Βουλευτές της Ν.Δ., κ. Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη. Είναι μια διάταξη που εύκολα μπορεί να παρερμηνευθεί, καθώς παραπέμπει σε ισόχρονη κατανομή της γονικής μέριμνας», υπογράμμισε.
«Οριζόντια ρυθμίσεις, όπως η επικοινωνία του γονέα που δεν διαμένει με το τέκνο για το 1/3 του συνολικού χρόνου, δεσμεύουν τον δικαστή. Μπορούν να ισχύσουν για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας; Ο δικαστής μπορεί πάντως με το ισχύον δίκαιο μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα τα όρια της επικοινωνίας. Πρέπει επίσης να δούμε και την ουσιαστική πλευρά της επικοινωνίας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι με τις παραπάνω ρυθμίσεις, στη πράξη ελλοχεύει ο κίνδυνος εάν έχουμε αυτά, να ισχύσει εκ πλαγίου η εναλλασσόμενη κατοικία.
Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ακόμη ότι οι γονείς που βρίσκονται σε διένεξη χρειάζονται συνδρομή από υποστηρικτές δομές στις οποίες θα συμμετέχουν παιδοψυχολόγοι και ψυχίατροι. Επίσης Το ν/σ παραγνωρίζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που προκύπτει από και τις διεθνείς συμβάσεις. Προβλέπει ότι ο γονέας θα ασκεί τη γονική μέριμνα μέχρι την οριστική απόφαση καταδίκης για ενδοοικογενειακή βία. Πέραν του τεκμηρίου αθωότητας, υπάρχει εδώ πολύ σοβαρός κίνδυνος για το παιδί. «Εν κατακλείδι, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο της Κυβέρνησης θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να επιλύσει», κατέληξε.