Ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας προς όλες τις γυναίκες που δίνουν τον δικό τους δύσκολο αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, έστειλαν οι διοργανωτές της ξεχωριστής εικαστικής και ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε στην πόλη της Δράμας η GALLERY13, θέλοντας να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Ο επιμελητής της GALLERY13 Δημήτρης Γούδας, με τη συνεργασία του Γιάννη Αργυριάδη, που επιμελείται τις «Βιτρίνες Τέχνης» του ΟΤΕ και τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών νομού Δράμας φιλοξένησαν στην πόλη την jewelry artist Σοφία Ζαράρη και το έργο της «Ρούχο Της Ζωής», με στόχο να προσεγγιστεί η ασθένεια του καρκίνου και ό,τι κινείται γύρω απ’ αυτήν μέσα από το πρίσμα της τέχνης.

Σε αυτή τη συγκινητική και γεμάτη συμβολισμούς συνάντηση συμμετείχε ο διακεκριμένος ογκολόγος- παθολόγος Δρ. Χρήστος Εμμανουηλίδης, που αναφέρθηκε στον ρόλο της τέχνης στη θεραπευτική διαδικασία των ασθενών καθώς και η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, πυρηνική γιατρός Όλγα Βασιλείου.

Όπως τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γούδας, «εμπνευσμένο από τα μοτίβα της λαϊκής ελληνικής παράδοσης το γλυπτό έργο “Ρούχο Της Ζωής” της Σοφίας Ζαράρη φτιάχτηκε με αγάπη για να ντύσει κάθε γυναίκα, που -μέσα από την οδύνη και τον πόνο- καταφέρνει τελικά να αποδεχθεί τον εαυτό της και να τον αγαπήσει ολοκληρωτικά»

«Το “Ρούχο Της Ζωής” αποτελεί ωδή στη δύναμη ψυχής που φέρει η γυναικεία φύση», σημειώνει και προσθέτει: «Ανήκει σε όλες εκείνες τις γυναίκες, που -με όλες τους τις δυνάμεις- παλεύουν και αναμετρώνται με την ασθένεια, δίχως ο φόβος να τις καθηλώνει, με την ευχή να φορεθεί από τη γυναίκα που αφήνει συνειδητά πίσω της το σκοτάδι, για να αναζητήσει το φως και τη χαρά της ζωής».

Η GALLERY13 της Δράμας αποτελεί σημείο συνάντησης μέσα στο αστικό τοπίο, αφιερωμένο στον άνθρωπο και στον πολιτισμό. Λειτουργεί στο 13 της οδού Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου του ιστορικού κέντρου, εκεί όπου την περίοδο του μεσοπολέμου η συστάδα των μικρών διώροφων κτιρίων της περιοχής αποτελούσε τη «Νέα Αγορά» της πόλης της Δράμας.

Όραμα της GALLERY13 είναι να προβάλει στο ευρύτερο κοινό, μέσα από το σχέδιο, τη χαρακτική, την υδατογραφία, καλλιτέχνες όπου το χαρτί κυριαρχεί ως βασικό υλικό στα έργα τους. Παράλληλα, η λειτουργία του «Βιβλιοδετείου» στον χώρο της γκαλερί, συνδιαμορφώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της με στόχο να αναδείξει το βιβλίο ως αυτούσιο έργο τέχνης.

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε ο Δημήτρης Γούδας

Πηγή: amna.gr / Β. Λωλίδη