Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ RAYCAP, ΕΝΩ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ CHATEAU NICO LAZARIDI

 

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη συνδιοργανώνουν τη φωτογραφική έκθεση: «Φίλιπποι, ένα μνημείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς – Philippi, a Landmark of European Heritage. Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση της ιστορίας των Φιλίππων και της ευρύτερης περιοχής από τα προϊστορικά χρόνια έως τις μέρες μας.

Έτσι, στην αρχή του νέου έτους, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία της χώρας, το τελευταίο που εντάχθηκε το 2016 στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων Καβάλας, «ταξιδεύει» στη Νέα Υόρκη, μέσα από τη διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης φωτογραφίας

Με τη διοργάνωσης της έκθεσης για τους Φιλίποους, δίνεται η ευκαιρία στους Έλληνες ομογενείς της αμερικανικής μεγαλούπολης, αλλά και τους Αμερικανούς πολίτες, να ξεναγηθούν σε έναν ιστορικό χώρο με πολύπλευρη σημασία για την παγκόσμια ιστορία και τη διάδοση του χριστιανισμού.

Οι Φίλιπποι, ένας από τους πλέον συγκροτημένους ερειπιώνες της Ελλάδας είναι συνδεδεμένος με ιστορικά γεγονότα παγκόσμιας σημασίας. Η μάχη στις παρυφές της πόλης το 42 π.Χ. καθόρισε την πολιτική ιστορίας του Ρωμαϊκού κράτους και της συνταγματικής ιστορίας της Ευρώπης, ενώ η άφιξη του Απ. Παύλου και η ίδρυση της πρώτης Χριστιανικής κοινότητας στην Ευρώπη υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη του Χριστιανισμού σε παγκόσμια θρησκεία.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου κ. Σταυρούλα Δαδάκη υπογράμμισε ότι μέσα από 14 πληροφοριακές πινακίδες (φωτογραφίες, επεξηγηματικά κείμενα και χάρτες) οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να «περιηγηθούν» σ’ έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, που αποτέλεσε θέατρο γεγονότων της παγκόσμιας ιστορίας.

«Ιδιαίτερη», επισημαίνει η κ. Δαδάκη, «είναι η σημασία του χώρου ως συμβόλου της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς, καθώς σε αυτόν συναντιούνται οι τρεις βασικότεροι άξονές της: ο ελληνικός πολιτισμός, το ρωμαϊκό δίκαιο και ο Χριστιανισμός».

Η έκθεση πραγματοποιείται στο κτήριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος, 69 East 79th street, New York, από τις 8 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2019 με την ευγενική υποστήριξη της εταιρίας Raycap, ενώ το κρασί στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν προσφορά της Chateau Nico Lazaridi.