Σε ανακοίνωση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου αναφέρονται τα εξής:

«Μεσογειακές γεύσεις, από την Αδριατική ως το Αιγαίο», μια καλή πρακτική συνεύρεσης που ένωσε ανθρώπους, αρώματα και γεύσεις, συνομιλώντας για όλα αυτά που μας ενώνουν. Πέρα από τη γλώσσα, πέρα από την καταγωγή, πέρα από τις προσλαμβάνουσες πολιτισμού. Στο Καλαμπάκι Δράμας, στις 25 και 26 Μαΐου 2024.

Στην γεωμετρία, το τρίγωνο είναι ένα από τα βασικά σχήματα. Ορίζεται ως μια κλειστή τεθλασμένη γραμμή τριών σημείων. Στον πολιτισμό το τρίγωνο αντανακλά την διάθεση των ανθρώπων να συνευρεθούν. Να δημιουργήσουν. Να αλληλοεπιδράσουν.

Στο Καλαμπάκι Δράμας δημιουργήσαμε το κοινό σημείο επαφής, αυτό που μας ενώνει. Στο Καλαμπάκι, μικρό επαρχιακό τόπο αλλά μεγάλο σε αλληλεπίδραση, ενώσαμε τις γραμμές του πολιτισμού χωρίς να μας απασχολούν οι «γωνίες». Τοποθετήσαμε στο κέντρο τον πολιτισμό και συμμετείχαμε σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα: ανακαλύψαμε αυτά που μας ενώνουν μέσα από εργαστήρια παρασκευής εδεσμάτων με το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κέντρο (Centro Rurale Europeo), μέσα από κοινά τραπέζια γεύσης και πολιτισμού, μέσα από παρουσιάσεις εκλεκτών και μοναδικών προϊόντων, όπως το Συριανό λουκούμι που αποτελεί εγγεγραμμένο στοιχείο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Μαζί μας οι άνθρωποι του πολιτισμού. Χωρίς σύνορα. Χωρίς διαχωρισμούς. Έχοντας μία μόνο προσδοκία: να ενώσουμε, να δημιουργήσουμε, να μοιραστούμε πολιτισμό. Να δώσουμε το στίγμα, αυτό που μας ενώνει. Μέσα από γεύσεις, μέσα από την ανθρώπινη επαφή, μέσα από τον πολιτισμό. Μέσα από την αγάπη και το μεράκι που φέρνει τους ανθρώπους κοντά, τα παιδιά μας στην μεγάλη Ευρωπαϊκή γειτονιά, το μέλλον των τόπων μας στον κοινό παρονομαστή, αυτόν που δημιουργεί την προοπτική και τι κοινό μας μέλλον.

Στο Καλαμπάκι ζήσαμε «ό,τι μας ενώνει». Ενώσαμε δυο πέλαγα στον καταπράσινο τόπο μας. Ενώσαμε πολιτισμούς και κουλτούρες που δεν θα μπορούσαν να συνευρεθούν παρά μόνο μέσα από δράσεις πολιτισμού. Φιλοξενήσαμε το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κέντρο (Centro Rurale Europeo) από το Ριέτι, Ρώμη, Ιταλία και τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο Σύρου σε μια μοναδική συνάντηση με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ηλιοδώρα». Σε μια συνάντηση με την κοινότητα για τις κοινότητες.

Ευχαριστούμε θερμά όλους και παραθέτουμε την εμπειρία των φίλων αυτούσια όπως μας στάλθηκε:

Αποτύπωση της εμπειρίας των φίλων από το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κέντρο (Centro Rurale Europeo) από το Ριέτι, Ρώμη, Ιταλία.

Tο Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κέντρο (Centro Rurale Europeo) από το Ριέτι, Ρώμη, Ιταλία αποτυπώνει την εμπειρία του μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες των μελών του για την πολιτιστική πρωτοβουλία: «Γεύσεις της Μεσογείου: από την Αδριατική ως το Αιγαίο» στην Κοινότητα Καλαμπακίου, Δήμου Δοξάτου (Δράμα – Ελλάδα):

CALUDIO ROSATI e BRUNO DI LORENZI

«Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι και χαρούμενοι, γιατί μοιραστήκαμε τη συγκίνησή μας και «ό,τι μας ενώνει» μέσα μας από αυτή την υπέροχη ανθρώπινη εμπειρία. Γεμάτη αξίες πολιτισμού με όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, του Ευρωπαϊκού Αγροτικικού Κέντρου του Rivodutri -Rieti -Lazio Roma. Για τα υπέροχα αποτελέσματα της πολιτιστικής πρωτοβουλίας που πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα Καλαμπακίου-Δήμου Δοξάτου Δράμας στην Ελλάδα στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Πολιτιστικός Μάιος 2024”, που διοργάνωσε για 16η χρονιά ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας [ΜΠΣΚ] με τίτλο «Γεύσεις της Μεσογείου, από την Αδριατική ως στο Αιγαίο».

Από την πρώτη στιγμή γίναμε αποδέκτες μιας μεγάλης «επαγγελματικής» υποδοχής, γεμάτης ανθρωπιά, από τους εκπροσώπους του Ελληνικού συλλόγου με τον πιο εγκάρδιο και φιλικό τρόπο. Ξεκινώντας από την φροντίδα που μας δόθηκε κατά την προετοιμασία της παρουσίασής μας τις ημέρες που προηγήθηκαν της άφιξής μας (αλληλογραφία με μηνύματα, κλήσεις με τον υπεύθυνο επικοινωνίας μας και μεταφραστή μας) αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής από τον Νίκο Παπακώστα, έναν εξυπηρετικό και ιδιαίτερα προσεκτικό άνθρωπο που μας ακολούθησε σε κάθε φάση και λεπτομέρεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας˙ τον ευχαριστούμε από καρδιάς.

Οι στόχοι που τέθηκαν για τη συνάντηση, «ό,τι μας ενώνει», επιτεύχθηκαν. Από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε μια συνέργεια μεταξύ των συμμετεχόντων, κάνοντας μια μεγάλη και ολοένα βαθύτερη ανθρώπινη σχέση να μεγεθυνθεί χωρίς κανείς μας να φανταστεί το μέγεθός της. Δημιουργήσαμε εργαστήριο παρουσίασης, συμμετοχής και ανταλλαγής των γνώσεων και των προϊόντων μας, καθώς και των τυπικών πιάτων με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή των παρευρισκόμενων. Μια ομαδική δουλειά, επιθυμία για γνώση και μάθηση, διάθεση για συμμετοχή. Μοιραστήκαμε κάθε στιγμή με απόλυτο σεβασμό προς την γευσιγνωσία που ο καθένας μας μεταφέρει και την διάθεση να μοιραστούμε και να δοκιμάσουμε τα αρώματα και τα ιδιαίτερα προϊόντα της κάθε περιοχής.

Καταρχήν να ευχαριστήσουμε την αντιπροσωπεία μας, τα παιδιά μας που, όπως πάντα, με μεγάλο εθελοντικό πνεύμα και ικανότητα, έδειξαν μεγάλη ευαισθησία, επιθυμία να δημιουργούν, να μοιράζονται, να μεταδίδουν και να λαμβάνουν. Στα 35 χρόνια δράσης του, ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος έχει εδραιώσει την εμπειρία του στον τομέα της κινητικότητας των νέων με τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα δημιουργώντας ένα δίκτυο συλλόγων στην Ευρώπη και κάθε φορά που πραγματοποιείται ένα πρόγραμμα ανταλλαγής, λαμβάνουμε έντονα ανθρώπινα συναισθήματα γεμάτα αξίες, συναισθήματα που εμπλουτίζουν όλο και περισσότερο την αίσθηση της γνώσης και της εκτίμησης μας˙ αυτά είναι τα εργαλεία που μας κάνουν να νιώθουμε χρήσιμοι και μεγεθύνουν την επιθυμία μας να συζητούμε και να συναντιόμαστε. Θεωρούμε πως χρειάζεται συνεχώς και με κάθε δυνατό μέσο να προσπαθούμε περισσότερο ώστε η εμπειρία μας να τονώνει και να συνοδεύει τις νέες γενιές για να συνεχίσουν την μεγάλη συνάντηση των λαών της Ευρώπης.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές μας στην Δράμα ήταν οι επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας: στην φωτογραφική έκθεση, στο «Μαρμάρινο Σπίτι» ιδιοκτησίας του κυρίου Άρη Θεοδωρίδη, του Κώστα Μπαλάφα «φωτογραφίες της ζωής στην Ελλάδα και την Ελληνική ύπαιθρο». Όπως ακόμη η επίσκεψή μας στην δράση «Δρόμοι του κρασιού», με την ευχάριστη γευσιγνωσία και ξενάγηση στις τοπικές γεύσεις και εδέσματα στο Οινοποιείο «Κτήμα Μανωλεσάκη» που άνοιξε για εμάς και μας φιλοξένησε η οινολόγος και υπεύθυνη παραγωγής κυρία Βαρβάρα Μουζιούρα.

Μια μεγάλη αγκαλιά, ένα εγκάρδιο ευχαριστώ στην Πρόεδρο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου Δράμας Δρ Αθανασία Θεοδωρίδου για την πρόσκλησή που μας απεύθυνε και μας επέτρεψε να είμαστε παρόντες σε αυτή την πολύ σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία, έναν εξαιρετικό άνθρωπο γεμάτο ενέργεια, πολύ φιλόξενο, ευαίσθητο και πάντα παρούσα . Στον γιατρό Νίκο Παπακώστα για τη γλωσσική του βοήθεια, τη μεγάλη του διαθεσιμότητα και ευγένεια. Ένα πρόσωπο ανθρώπινο, υποστηρικτικό και φιλικό. Στην αντιπροσωπεία από την Σύρο και κυρίως στους φίλους του Καλαμπακίου που μας αγκάλιασαν από τη πρώτη στιγμή χωρίς να υπάρχει η σχέση της γλώσσας παρά μόνο η διάθεση συνεύρεσης των ανθρώπων.

Οι άμεσες σχέσεις μεταξύ των πληθυσμών διαφορετικών χωρών καθορίζουν την αμοιβαία γνώση και την προοδευτική εκτίμηση για τους ανθρώπους, ευνοούν τη διαδικασία υπέρβασης κάθε είδους προκατάληψης και ευνοούν την απόκτηση της επίγνωσης των κοινών αξιών».

LUCA BUCCI

« Η εμπειρία στην Ελλάδα ήταν μοναδική. Η ζωή στην κοινότητα Καλαμπακίου είναι στην πραγματικότητα οικογενειακή. Οι άνθρωποι σε κάνουν να αισθανθείς άμεσα καλοδεχούμενος και αποδεκτός. Από την άλλη μεριά, έμεινα ενθουσιασμένος και μαγεύτηκα από τους παραδοσιακούς χορούς τους ,συνοδευόμενους απο μια μουσική γεμάτη αρμονίες. Κατά την άποψή μου ήταν μια εμπειρία γνωριμίας και συνεργασίας των συμμετεχόντων. Μια στιγμή συμβίωσης πολιτισμών που θα μείνει μέσα στον καθένα και που εγώ δεν θα ξεχάσω. Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας. Θερμούς χαιρετισμούς!»

ABRIL JAEL AVILA

«Το ταξίδι στο Καλαμπάκι ήταν πολύ όμορφο και ενδιαφέρον, ξεκινώντας από τη θέα των υπέροχων βουνών και την ανατολή του ηλίου πριν φτάσουμε στο χωριό, μετά ήρθε το καλωσόρισμα από τον Νίκο και όλους τους ανθρώπους με τους οποίους μοιραστήκαμε αυτές τις μέρες ανάμεσα σε χαμόγελα, χορό και φαγητό λίγο από τον εαυτό μας και την περιοχή σας ˙ όλο αυτό είναι κάτι που θα μείνει πάντα στις καρδιές μας.

Η έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα, ήταν πολύ εμπνευσμένη καθώς είμαι φοιτήτρια φωτογραφίας και το να βλέπω την ιστορία μέσα από φωτογραφίες ήταν κάτι που δεν περίμενα, μου αρέσει πολύ να μοιράζομαι τους πολιτισμούς μας, είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο. Το ίδιο ένιωσα όταν μοιράστηκα μαζί σας το κρασί, αυτό που ήταν λόγος γιορτής από την αρχαιότητα. Είμαι ευγνώμων που γιόρτασα αυτό το ταξίδι μαζί σας στις διαδρομές του κρασιού όπου συναντήσαμε την κ. ΒΑΡΒΑΡΑ-οινολόγο του ” Κτήμα Μανωλεσάκη”, που μοιράστηκε μαζί μας όλη τη διαδικασία παρασκευής του κρασιού και τη γνώση και την ιστορία αυτού του υπέροχου οινοποιείου. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και που κάνατε αυτές τις μέρες αξέχαστες, ελπίζω ότι θα υπάρξουν ακόμα κι άλλες ευκαιρίες να μοιραστούμε τον πολιτισμό της Λατινικής Αμερικής. Θα τα πούμε σύντομα. Με αγάπη, ABRIL JAEL AVILA.

ALEXANDRA TERCERO BENAVIDES

«Το ταξίδι στην Ελλάδα ήταν μια πολύ φιλόξενη εμπειρία, οι άνθρωποι, οι ευχάριστες στιγμές, τα παραδοσιακά προϊόντα, αυτή η ατμόσφαιρα με έκανε να θυμηθώ τη χώρα μου τον Ισημερινό, τη λατινική κουλτούρα για την αίσθηση ότι νιώθω σαν στο σπίτι μου. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι για μένα ένας από τους πιο όμορφους πολιτισμούς που έχω δει στην Ευρώπη, παρόμοιος με αυτόν της Ιταλίας, ένας άλλος πολύ όμορφος και ενδιαφέρων πολιτισμός. Ευχαριστώ όλους εσάς που με κάνατε να ζήσω μια τόσο ενδιαφέρουσα στιγμή στη ζωή μου. Μια αγκαλιά Νικόλα!

MICHELE

«Ήθελα να μοιραστώ αυτή τη συναρπαστική εμπειρία και τις στιγμές που ζήσαμε με όλους εσάς. Είναι η δεύτερη εμπειρία μου στην Ευρώπη που συμμετέχω σε ένα πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών που προωθείται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κέντρο RIVODUTRI. Πολύ ενδιαφέρον και εκπαιδευτικό να μοιράζεσαι ανθρώπινες στιγμές και να ανταλλάσσεις ιδέες με άλλους ανθρώπους. Όλα αυτά μας κάνουν να μεγαλώνουμε μέσα μας και αυξάνουν τη σημασία του να μοιραζόμαστε, να είμαστε μαζί, να δημιουργούμε στιγμές ανθρώπινης και οικογενειακής ζωής. Αυτές οι εμπειρίες ζωής και οι συγκρίσεις με έκαναν να ανοιχτώ περισσότερο μέσα μου και με έκαναν να μεγαλώσω. Ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους του ΜΠΣ Καλαμπακίου για τη διαθεσιμότητα και την ευγένειά τους. Χαιρετισμούς σε όλους!

ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ!

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΥΡΟΥ “Η ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ” – ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Δ.Σ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λαογραφικού-Χορευτικού Ομίλου “η σοφία της παράδοσης” εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες του προς τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου Δράμας για την πρόσκληση συμμετοχής στην εκδήλωση «Μεσογειακές γεύσεις, από την Αδριατική ως το Αιγαίο» που διοργάνωσε στη Δράμα το διήμερο 25 & 26 Μάϊου 2024 στα πλαίσια του προγράμματος «Πολιτιστικός Μάιος 2024».

Η 15μελής αποστολή του Ομίλου μας έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας και επιφυλασσόμαστε να ανταποδώσουμε κατά την επικείμενη επίσκεψη της χορευτικής ομάδας του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου Δράμας στη Σύρο για τη συμμετοχή της στο 6ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών “συριανοπατώ”.

Εκ μέρους του Δ.Σ

Η Πρόεδρος του Ομίλου Σοφία Λούβαρη