ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΕΣ ΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

 

Με σύγχρονο γεφύρι της Άρτας θα μπορούσε να παραλληλιστεί το νέο, υπό κατασκευή, Δημοτικό Σχολείο στο Κ. Νευροκόπι, το οποίο πριν ακόμη, όχι μόνο τη λειτουργία του, αλλά την ολοκλήρωσή του έχει ήδη μια πολύπαθη ιστορία.

Το έργο εντάχτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2016 στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020 στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 3 –Δράση 10α.19.2 «ΑΝΑΠΤΥΞΗ/ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 4.398.000,00 € από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Δικαιούχος του έργου ήταν οι «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» και είναι προφανές ότι θα αξιοποιούνταν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χρήματα της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. για μια απομακρυσμένη, ακριτική περιοχή της Ελλάδας και τη νεολαία της, η οποία από ένα σημείο και μετά θα αξιοποιούσε ένα σύγχρονο κτήριο που τίποτε δεν θα είχε να ζηλέψει από δομές που έχουν έδρα σε πολυπληθέστερες, αστικές περιοχές της χώρας.

Ήδη οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του 2020 και το έργο φαίνεται να βρίσκεται ακόμη στην αρχή του. Η αρχική προθεσμία περαίωσης της πράξης ήταν η 30η Δεκεμβρίου 2020, όμως ήδη έχει δοθεί παράταση για τις 31-12-2023. Ο νέος προϋπολογισμός του έργου, μετά τη διαγωνιστική διαδικασία και την υπογραφή της σύμβασης, ανέρχεται στο ποσό των 1.979.100 € (σχετική απόφαση τροποποίησης της πράξης υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο στις 12 Φεβρουαρίου 2020). Η σύμβαση κατασκευής του έργου «12/θέσιο Βιοκλιματικό Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου υπογράφηκε μεταξύ της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» και της αναδόχου εταιρείας στις 14 Σεπτεμβρίου 2018 και φαινόταν ότι μετά από περίπου 2 χρόνια οι εργασίες θα ολοκληρώνονταν. Όμως όχι μόνο δεν συνέβη αυτό, αλλά η προθεσμία ολοκλήρωσης έχει μετακινηθεί για το τέλος του 2023, δηλαδή περίπου 7 χρόνια μετά την ένταξη της πράξης και περίπου 5 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο τους τελευταίους μήνες βρέθηκε κυριολεκτικά στον «αέρα», καθώς είχαν σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα οι εργασίες και υπήρχε ορατός ο κίνδυνος έκπτωσης του ανάδοχου, όμως χάρη σε προσπάθειες από τις «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.», σε συνεννόηση με τον Κυβερνητικό Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο και τον Δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννη Κυριακίδη, αυτό το ενδεχόμενο προς το παρόν αποφεύχθηκε. Άλλωστε, μια τέτοια αρνητική εξέλιξη ενδεχομένως θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη και την χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς η διάδοχη κατάσταση θα έπρεπε με ταχύτατους ρυθμούς να καλύψει το χαμένο έδαφος και να προλάβει τις προθεσμίες.

Μάλιστα, η τύχη της κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου στο Κ. Νευροκόπι έφτασε μέχρι τη Βουλή, καθώς, μέσω της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου είχε καταθέσει στις αρχές Οκτωβρίου σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, με θέμα «Σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου λόγω του εγκαταλειμμένου εργοταξίου για την ανέγερση νέου σχολείου».

Ευχή όλων φυσικά το έργο να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα και σε λίγα χρόνια το νέο Δημοτικό Σχολείο στο Κ. Νευροκόπι να αποτελέσει ένα στολίδι για την εκπαιδευτική κοινότητα της ακριτικής περιοχής. Δυστυχώς, οι βασικοί συντελεστές της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ δεν θα βρίσκονται εν ζωή για να δουν το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους. Ο λόγος για τον αείμνηστο πρώην Δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου Βασίλη Γιαννόπουλο, ο οποίος είχε ως βασική προτεραιότητα τη δημιουργία του σχολείο, και τον αείμνηστο πρώην Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Γιώργο Παυλίδη, ο οποίος υπέγραψε την ένταξη του έργου. Πάντως, πέρα από τους προαναφερθέντες, στην ένταξη και χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους, καθοριστικές ήταν και οι παρεμβάσεις του τότε Κυβερνητικού Βουλευτή κ. Χρήστου Καραγιαννίδη. Μάλιστα, σε σχετική συνέντευξη τύπου, ο κ. Καραγιαννίδης είχε αναφέρει τα εξής: «Επειδή έχουν ειπωθεί πολλά, δεν το κάνουμε επειδή μας περισσεύουν χρήματα ως Κυβέρνηση ή τα πήραμε από το ΕΣΠΑ και δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στο Λεκανοπέδιου του Νευροκοπίου να υπάρξει ένα σχολείο που θα κάνει οικονομία κλίμακας, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κτήρια, με διπλά έξοδα, ρεύμα, θέρμανση, όλα τα λειτουργικά. Από τη στιγμή που θα υπάρχει ένα σχολείο θα μειώσει αυτά τα έξοδα στο ήμισυ. Αλλά και ότι τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε ένα σύγχρονο σχολείο με όλες τις προδιαγραφές που έχουν τα παιδιά των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και άλλων αστικών περιοχών στη χώρα».

Το έργο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου, με την ανέγερση ενός νέου κτηρίου θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο περιβάλλον εκπαίδευσης, για να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων του Κάτω Νευροκοπίου, του Περιθωρίου, της Κ. Βροντούς και του Βαθύτοπου τα οποία και θα μετεγκατασταθούν. Η μελέτη του κτηρίου είναι βασισμένη στις αρχές της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής, στοχεύοντας στην εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας με περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό όφελος. Στην στέγη του κτηρίου θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Με το έργο αυτό θα εξοικονομηθούν χρήματα από την αποτελεσματικότερη διαχείριση κτιριακών και ανθρωπίνων πόρων.

Στο νέο Δημοτικό Σχολείο θα υπάρχουν: 12 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πληροφορικής και εργαστήριο φυσικών επιστημών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες ξένων γλωσσών και αισθητικής αγωγής, βιβλιοθήκη, κουζίνα, με τραπεζαρία, γραφεία καθηγητών και συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, κυλικείο, χώροι υγιεινής.

Το νέο Δημοτικό Σχολείο θα αποτελείται από 2 υπέργειους ορόφους και έναν υπόγειο. Στο ισόγειο του κτιρίου, συνολικού εμβαδού 1243,06 τετραγωνικών μέτρων, θα υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χώρων, αίθουσες ξένων γλωσσών και αισθητικής αγωγής, βιβλιοθήκη, κουζίνα με τραπεζαρία για τη σίτιση των παιδιών, γραφεία καθηγητών και συλλόγου γονέων-κηδεμόνων, κυλικείο, W.C.

Στον όροφο του κτιρίου, θα υπάρχουν 12 αίθουσες διδασκαλίας καθώς και αίθουσα πληροφορικής και εργαστήριο φυσικών επιστημών. Στον υπόγειο χώρο, συνολικού εμβαδού 1243,06 τ.μ., θα υπάρχουν θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, αποθηκευτικοί χώροι και χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.

Το νέο Δωδεκαθέσιο Δημοτικό Σχολείο κατασκευάζεται εντός του οικοπέδου με αριθμό 622 του ΟΤ 57, της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης του οικισμού Κ. Νευροκοπίου, όπου υπάρχει το παλαιό Δημοτικό Σχολείο του οποίου η ηλικία αγγίζει τα 100 χρόνια ζωής. Το υφιστάμενο Σχολείο, με σεβασμό στην ιστορία του θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

 

Αισιοδοξία από τον Δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου Γ. Κυριακίδη

 

Η εφημερίδα «Εργασία… συν» συνομίλησε με τον Δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννη Κυριακίδη, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το έργο θα συνεχιστεί χωρίς προβλήματα. Όπως εξήγησε τόσο η κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου όσο και το έργο «Αντικατάσταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Κάτω Νευροκοπίου» αποτελούν τα βασικά έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και αφορούν τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου και είναι κρίσιμη η ολοκλήρωσή τους. Όσον αφορά το έργο της Επεξεργασίας Λυμάτων ο αρχικός τους προϋπολογισμός είναι 2.271.372 € και το έργο βρίσκεται στη βάση της συμβασιοποιήσης, με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Πάντως η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων από μικρούς πληθυσμιακά Δήμους όπως ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου φέρνουν για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια το θέμα της στελέχωσης των υπηρεσιών, αλλά και της ύπαρξης των αναγκαίων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, για το μεν Δημοτικό Σχολείο ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου ανέπτυξε στενή συνεργασία με τις «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.», ενώ για την Επεξεργασία Λυμάτων με τη ΔΕΥΑΔ του Δήμου Δράμας. Χωρίς αυτές τις συνεργασίες, κανένα από τα δύο τόσο σημαντικά έργα για το ακριτικό Κ. Νευροκόπι, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει.