ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

 

Με ειδικό φυλλάδιο η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος καταθέτει τις προτάσεις της για τα πνευματικά δικαιώματα, αναφέροντας επίσης τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της για το θέμα.

Συγκεκριμένα το φυλλάδιο της ΚΕΕΕ αναφέρει:

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι δίκαιες και κοινά αποδεκτές θέσεις της ΚΕΕΕ και των δημιουργών θα γίνουν αποδεκτές από την ελληνική πολιτεία, προκειμένου να ηρεμήσει ο ταραγμένος χώρος των πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι χρήστες θα στηρίξουν με δικαιοσύνη και ανταποδοτικά τον πολιτισμό της χώρας μας και θα είναι περήφανοι για αυτό.

Οι δε δικαιούχοι θα μπορέσουν επιτέλους να ζουν με αξιοπρέπεια

Προτάσεις Κεντρικής Ένωσης Επιμελητριών Ελλάδος για τα πνευματικά δικαιώματα

Οι επιχειρήσεις να πληρώνουν λιγότερα χρήματα και οι δικαιούχοι να παίρνουν περισσότερα

-Διαφάνεια και συνεργασία

-Υποχρεωτική διαπραγμάτευση μεταξύ χρηστών και Οργανισμών Συλλογική Διαχείρισης (ΟΣΔ – Δικαιούχοι). Η υποχρεωτική διαπραγμάτευση (μεταξύ συλλογικών φορέων – ΚΕΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ κλπ. και των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης) ια φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά, προκειμένου να συντάσσεται ένα αμοιβολόγιο δίκαιο και κοινά αποδεκτό.

-Μηδενισμός του εισπρακτικού κόστους, μέσω της είσπραξης από τα Επιμελητήρια των συμφωνημένων από υποχρεωτική διαπραγμάτευση αμοιβολογίων και αποδίδοντάς το αυθημερόν στους ΟΣΔ. Μέχρι σήμερα το εισπρακτικό κόστος της ΑΕΠΙ πολλές φορές ξεπερνούσε ακόμη και το 100% των εισπράξεων. Επίσης, προτείνουμε το κόστος των πνευματικών δικαιωμάτων να μοιραστεί ανταποδοτικά στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.

-Παρέμβαση κρατικού επιτρόπου σε περίπτωση καταγγελίας, προκειμένου να ελέγχει τη διαφάνεια των χρημάτων που εισπράττονται και διανέμονται στους δικαιούχους καθώς και τη βιωσιμότητα των ΟΣΔ

Το 2013 η Γ.Σ. της ΚΕΕΕ στην Άρτα αποφάσισε να δώσει έναν αγώνα προκειμένου να αλλάξει ο Νόμος 2121/93 περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Νόμος 2121/93

Ο Νόμος 2121/93 “Πνευματική Ιδιοκτησία, Συγγενικά Δικαιώματα και Πολιτιστικά Θέματα” απέτυχε να ανταποκριθεί στον μοναδικό σκοπό για τον οποίο είχε ψηφιστεί, να μπορούν δηλαδή οι άνθρωποι που παράγουν πολιτισμό στην πατρίδα μας να έχουν ένα εισόδημα με το οποίο θα ζουν με αξιοπρέπεια. Το μόνο αποτέλεσμα ήταν η κερδοσκοπική Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. (μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως!) να επιτίθεται με σφοδρότητα στις επιχειρήσεις και να διασύρει τους επιχειρηματίες ως απατεώνες κλέφτες, γιατί αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπερβολικές και μονομερώς καθοριζόμενες αμοιβές, τις οποίες βεβαίως, όπως τεκμαίρεται από τη μέχρι τώρα έρευνα της δικαιοσύνης, “έτρωγαν” οι επικεφαλής της.

Οι δράσεις της ΚΕΕΕ

Ο αγώνας της ΚΕΕΕ για τέσσερα και πλέον έτη ήταν πολυεπίπεδο, δύσκολος, αλλά και δίκαιος. Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Κ. Μίχαλος, συνέστησε επιτροπή με συντονιστή τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Στ. Μωραΐτη, προκειμένου να αντιπαρατεθεί στην παράτυπη δράση της ΑΕΠΙ. Χρειάστηκε πολλές φορές να επισκεφτούμε Υπουργούς, να στείλουμε επιστολές στον Πρωθυπουργό, στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τους επικεφαλής όλων των κομμάτων και Βουλευτές.

Καταφέραμε με τις παρεμβάσεις μας:

-Να ανοίξει ο δρόμος από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον τότε ΥΠ.ΠΟ, κ. Π. Παναγιωτόπουλο, για τον Εθνικό Διάλογο τον Φεβρουάριο του 2014

-Να προκηρύξει ο πρ. ΥΠ.ΠΟ., κ. Ν. Ξυδάκης, διεθνή διαγωνισμό προκειμένου να μπουν Ορκωτοί Λογιστές στην ΑΕΠΙ Α.Ε., πόρισμα το οποίο η νέα ΥΠ.ΠΟ. κ. Λ. Κονιόρδου παρέδωσε στον Εισαγγελέα και ουσιαστικά δικαιώνει τις ανησυχίες, τις καταγγελίες, αλλά και τις δίκαιες θέσεις της ΚΕΕΕ.

-Επιτέλους, τον Δεκέμβριο του 2015 να κατατεθεί στη Βουλή από τον πρ. ΥΠ.ΠΟ. κ. Αρ. Μπαλτά, σχέδιο νόμου που περιελάμβανε τις δίκαιες προτάσεις των Επιμελητηρίων, το οποίο σε λίγες ώρες απεσύρθη προς έκπληξη όλων των εμπλεκομένων πλην της ΑΕΠΙ.

Η αντίδραση της ΑΕΠΙ όλο αυτό το διάστημα ήταν σφοδρή, με μεταφορά έδρας την Κύπρο, με πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, με μήνυση κατά των στελεχών του ΓΕΜΗ και του Προέδρου μας, κ. Κ. Μίχαλου, γιατί εφάρμοζε το δίκαιο και το Νόμο.

Εμείς αντιδρούμε λέγοντας:

-ΝΑΙ στην ψήφιση του νέου Νόμου

-ΝΑΙ στην Υποχρεωτική Διαπραγμάτευση

-Ναι στον Κρατικό Επίτροπο (του νόμου Μπαλτά που απεσύρθη)

Είμαστε παρόντες να συνεισφέρουμε ανταποδοτικά και δίκαια ούτως ώστε να εισρεύσουν άμεσα χρήματα προκειμένου οι εργάτες του Πολιτισμού να ζουν με αξιοπρέπεια»