ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

  • Για την ακρίβεια: «Η Κυβέρνηση παραμένει εμμονική και αρκείται σε πυροσβεστικού χαρακτήρα μέτρα και επιδοματικής προσέγγισης πολιτικές»
  • Για την προκήρυξη των θέσεων στις Φυλακές Νικηφόρου: «Θα πρέπει να υπάρξει έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον, γιατί υπενθυμίζω είναι μια προκήρυξη που την αφήσαμε έτοιμη εμείς από τις αρχές του 2019»
  • Για τον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη: «Βρισκόμαστε και πάλι εκεί που βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό»

 

Συνέντευξη τύπου, για ζητήματα πανελλαδικού, αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος παραχώρησε, την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού και στην ακρίβεια, επισημαίνοντας ότι «είναι διεθνή φαινόμενα που έχουν όμως ως επιταχυντή την πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη». Παράλληλα, ο Βουλευτής του Ν. Δράμας μίλησε στην τοποθέτησή του και για την προκήρυξη των θέσεων του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου, καθώς και για τον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη.

«Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επενδύει στην ατομική ευθύνη»

Σχετικά με την πανδημία, ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε πως «εξακολουθεί και κυριαρχεί» και πρόσθεσε: «Παρόλες τις απέλπιδες προσπάθειες της Κυβέρνησης, οι νεκροί είναι σταθερά σε πολύ υψηλό νούμερο, 100, 80, 70. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, είναι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί, έχουμε ζήσει με πολλούς από αυτούς μαζί, και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία, είναι να θεωρήσουμε τον θάνατο μέρος της καθημερινότητας. Να θεωρήσουμε ότι έτσι είναι και δεν γίνεται κάτι άλλο». Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος «μετά από την κάμψη της εμβολιαστικής προσπάθειας, όπου η Κυβέρνηση φαίνεται να παραιτείται πλέον από την προσπάθεια αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος των πολιτών για περαιτέρω εμβολιασμούς, είναι προφανές, με βάση τα στοιχεία, ότι και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εφόσον δεν στηρίχτηκε όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις το προηγούμενο διάστημα, ουσιαστικά έχει φτάσει στα όριά του και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πολύ επιβαρυμένες συνθήκες που καλείται να υπηρετήσει».

Μάλιστα, ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε πως οι καθημερινοί αριθμοί των θανάτων «δεν μπορεί να οφείλονται μόνο στους ανεμβολίαστους και στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Εάν η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι οι ευθύνες της, σε ό,τι αφορά την στελέχωση, την ενίσχυση και τη διατήρηση σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι τεράστιες, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να κάνει κανένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση». Ακόμη, ο Βουλευτής του Ν. Δράμας τόνισε πως «η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επενδύει στην ατομική ευθύνη» και συνέχισε λέγοντας: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε για τους όρθιους και ότι η προοπτική είναι να βγει η μάσκα ουσιαστικά δίνουν μια ψευδή εικόνα και δημιουργούν την αίσθηση στον κόσμο ότι τελειώνουμε με την πανδημία. Απαιτείται πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα και πολύ μεγαλύτερη ευθύνη, γιατί με την πανδημία δεν φαίνεται να τελειώνουμε εύκολα αφενός και αφετέρου η κούραση των πολιτών και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης και υπάρχει πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο σε λίγο καιρό να έχουμε ξανά έξαρση των κρουσμάτων. Κι αυτό με κάθε λόγο θα πρέπει να αποφευχθεί».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για «ανάγκη να στελεχωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας», θέτοντας το θέμα στο δημόσιο διάλογο και αναμένοντας απαντήσεις από τον κυβερνητικό Βουλευτή του κ. Μπλούχο «που είναι και γιατρός, αλλά και γενικότερα από όλη την κοινωνία». Όπως είπε, «το ενδεχόμενο σχέδιο της Κυβέρνησης για Νοσοκομεία βάσης με Νοσοκομεία ακτίνας που σημαίνει ότι σε ένα τέτοιο σχεδιασμό πολλά Νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και της Δράμας, ουσιαστικά θα υποβαθμιστούν σε Κέντρα Υγείας, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αποτελεί για την τοπική κοινωνία, με βάση και αυτά που έχει περάσει, casus belli. Δηλαδή δεν μπορεί να περάσει αμαχητί αυτό το πράγμα, επειδή είναι μια επιλογή της Κυβέρνησης και επειδή ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τα πάσης φύσεως ιδιωτικά συμφέροντα».

«Υπάρχει κι άλλος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης»

Στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε για την ακρίβεια, την οποία χαρακτήρισε «καλπάζουσα», τονίζοντας «είχαμε προειδοποιήσει από τον μήνα Οκτώβριο ότι οι ανοδικές τιμές θα δημιουργήσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα και στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην επιβίωση των πολιτών». Η απάντηση που έλαβαν από την «δέσμια των νεοφιλελεύθερων επιλογών» Κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Ξανθόπουλος, ήταν πως το φαινόμενο είναι παροδικό και ότι κάποια στιγμή οι τιμές θα ισορροπήσουν, όμως «αυτό που κάνει πως αγνοεί η Κυβέρνηση είναι πως όταν οι τιμές ισορροπούν στην ανώτατη τιμή και δεν ισορροπούν όπως ξεκίνησαν». Όπως είπε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το κόμμα του κατέθεσε τροπολογία με συγκεκριμένες προτάσεις (μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτατα επίπεδα, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ανάγκης και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ), οι οποίες δεν έγιναν δεκτές. Μάλιστα, ο κ. Ξανθόπουλος είπε πως «η Κυβέρνηση παραμένει εμμονική» και «αρκείται σε πυροσβεστικού χαρακτήρα μέτρα και επιδοματικής προσέγγισης πολιτικές».

«Είναι προφανές ότι όντας αιφνιδιασμένη, δεν μπορεί να χαράξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης. Ότι υπάρχει και άλλη πολιτική που μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντα, την καθημερινότητα και την οικονομική τους δυνατότητα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πρωτοστατήσει σε μια πανελλαδική και παλλαϊκή προσπάθεια, έτσι ώστε τα σχέδια της Κυβέρνησης να βρουν αντιμέτωπους τους πολίτες που χειμάζονται» ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε: «Αυτή η Κυβέρνηση αυτό μπορεί να κάνει. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Χρειάζεται αλλαγή Κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ –λέμε στους πολίτες- ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης της προοδευτικής κυβέρνησης, αρκεί να είναι πρώτο κόμμα, έστω με μια ψήφο, ώστε να μπορέσει να κάνει μια Κυβέρνηση προοδευτικού προσανατολισμού, τέτοια που θα υπερασπίζει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και όχι τα συμφέροντα των ολίγων, οι οποίοι σε αυτές τις συνθήκες φυσικά κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα και επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση ότι ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

«Η προκήρυξη πηγαίνει με πολύ αργά βήματα»

Ακολούθως ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε για τοπικού ενδιαφέροντος ζητήματα. Σχετικά με την προκήρυξη για τις θέσεις στις Φυλακές Νικηφόρου, ο Βουλευτής του Νομού Δράμας επεσήμανε πως «πηγαίνει με πολύ αργά βήματα. Μόλις προχθές ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ειδικών κατηγοριών και αναμένουμε ουσιαστικά ακόμη αποτελέσματα για τον μεγάλο αριθμό των υπολοίπων ειδικοτήτων με τις οποίες θα στελεχωθεί η λειτουργία της Φυλακής». Ακόμη, επεσήμανε πως ο ίδιος θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, όμως «η συνήθης και ουσιαστική δικαιολογία είναι ότι με αυτές τις δυνατότητες και τους ρυθμούς που προχωράμε, τόσο μπορούμε να προχωρήσουμε κι αυτή την προκήρυξη». Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος, «θα πρέπει να υπάρξει έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον, γιατί υπενθυμίζω είναι μια προκήρυξη που την αφήσαμε έτοιμη εμείς από τις αρχές του 2019» και από τότε «προχώρησε πάρα πολύ λίγο».

«Δεν υπάρχει η αναγκαία υποστήριξη»

Τέλος, ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε και στον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη, σημειώνοντας πως ο ίδιος κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, καθώς «ο Ανάδοχος εργολάβος ζήτησε επιπλέον παράταση, καθότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεν χορηγούσαν στοιχεία στον εργολάβο για να προχωρήσει». «Βρισκόμαστε και πάλι εκεί που βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό» ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος και πρόσθεσε: «Μετά τις παλινωδίες της βασικής κυβερνητικής επιλογής ότι θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας, ότι θα χρησμοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ότι θα χρηματοδοτηθεί από τα ΣΔΙΤ, ακόμη και σε αυτή την επιλογή βλέπουμε ότι δεν υπάρχει η αναγκαία υποστήριξη και ως Δραμινός και ως Βουλευτής εκφράζω την αγωνία μου για το πόσο ακόμη θα περιμένουμε αυτή την εξέλιξη». Μάλιστα, ο κ. Ξανθόπουλος έθεσε το ερώτημα εάν οι τοπικοί αρμόδιοι για το θέμα «αισθάνονται αν έχουν κάποιου είδους ευθύνη και τι σκοπεύουν να κάνουν».