Οι Δραμινοί Βουλευτές, με δηλώσεις και αναρτήσεις τους, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, σχολίασαν την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με την οποία η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση και πολιτικά της στελέχη καταδικάστηκαν, κατά περίπτωση, για διεύθυνση και ένταξη σε αυτήν.

Σε ανάρτησή του, ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος σημείωσε: «Οι σπόροι της βαναυσότητας και της βίας ασφαλώς υπάρχουν παντού και πάντα. Βλάστησαν στα οικονομικά και πολιτικά ερείπια της κρίσης, σαν τις υποτιμημένες τσουκνίδες που φουντώνουν και σκεπάζουν τον ερειπιώνα. Οιονεί κόλαση… Και ποια είναι η σωτήρια απάντηση απέναντι σε όλα αυτά;

Η Δημοκρατία. Με τις τρεις ανεξάρτητες εξουσίες της και με τους ισχυρούς της θεσμούς. Δημοκρατία σημαίνει πολιτικές ιδέες, πειθώς, πράξεις δικαιοσύνης. Η ηθική της υπεροχή αν και είναι αυτονόητη, χρειάζεται διαρκώς επιβεβαίωση και ενίσχυση. Η Δημοκρατία στηρίζεται στη συμπόνια, στην ανοχή, στον πλουραλισμό, στη συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων και τον αλληλοσεβασμό.

Σήμερα, η δημοκρατία δια του θεσμού της δικαιοσύνης νίκησε. Απέναντί της είχε το έγκλημα που ενδύθηκε μανδύα δικαιωματισμού. Η δημοκρατία όμως έχει τον μηχανισμό να ξεχωρίζει την ήρα από το στάρι».

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σε δήλωσή του, ανέφερε: «Μετά από μια ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε 5,5 χρόνια, το δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα την ιστορικής σημασίας απόφαση του με την οποία έκρινε ένοχη την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή για διεύθυνση και οργάνωση εγκληματικής οργάνωσης. Έκρινε επίσης ένοχους δεκάδες κατηγορούμενους μέλη της Χρυσής για τα σοβαρά εγκλήματα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Με την απόφαση αυτή δικαιώνονται τα θύματα της εγκληματικής δράσης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή αναδείχθηκε και τεκμηριώθηκε κατά την μακρόχρονη και εξαντλητική αποδεικτική διαδικασία.

Είναι μια απόφαση-απάντηση του κράτους δικαίου στην προκλητική εγκληματική δράση του ναζιστικού μορφώματος που εναρμονίζεται απόλυτα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας. Είναι μια μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας απέναντι στις ρητορικές και πρακτικές μίσους, ξενοφοβίας και ωμής ρατσιστικής εγκληματικής βίας που πλήττουν ευθέως τους θεσμούς και δηλητηριάζουν την κοινωνική συνοχή. Είναι μια απόφαση που καταδεικνύει ότι η λειτουργία των θεσμών αποτελεί εχέγγυο για μια ευνομούμενη Πολιτεία.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δικηγόρους και τους παράγοντες της δίκης, που με νομική επάρκεια και αυταπάρνηση, ανέδειξαν και αποκάλυψαν την αλήθεια για το πραγματικό πρόσωπο του “αυγού του φιδιού”.

Μα πάνω από όλα, οφείλουμε απέραντη ευγνωμοσύνη και σεβασμό στην μάνα κουράγιο της δίκης, την Μάγδα Φύσσα, που με την καθημερινή της παρουσία στη δίκη, μας δίδαξε αξιοπρέπεια, σθένος και δημοκρατικό ήθος.

Καθήκον μας είναι πλέον, να ενισχύσουμε την προσοχή μας αλλά και την έγκαιρη θεσμική αντίδραση της πολιτείας. ώστε να μην επιτραπεί ποτέ σε ακραίες, αντιδημοκρατικές, ρατσιστικές, φασιστικές ιδέες και πρακτικές να επιβάλλουν την ατζέντα τους στη κοινωνία».

Τέλος, η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Χαρά Κεφαλίδου, σε αναρτήσεις της, ανέφερε ότι «σήμερα η Δικαιοσύνη πήρε μια ιστορική απόφαση για τη χώρα, τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς», καθώς και ότι «από τη σημερινή ημέρα θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μου και την ψυχή μου η εικόνα της Μάγδας Φύσσα».