Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΟΜΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗN ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΙΑΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

 

  • Καθοριστικός ο ρόλος των υπηρεσιακών παραγόντων για την αξιοποίηση προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε.
  • Τρία έργα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., συνολικού προϋπολογισμού 7.510.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Τρία έργα για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας συνολικού προϋπολογισμού 7.510.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.) είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και την υγειονομική αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων. Έτσι, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), έδωσε τη δυνατότητα συνολικής αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, συνολικού εμβαδού δόμησης 23.500 τ.μ., με μια σειρά από παρεμβάσεις. Φορέας υλοποίησης των έργων είναι το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Το παράδειγμα αυτών των εντάξεων αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση για το πως με βάση την Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε., μπορούν να απορροφηθούν χρήματα του ΕΣΠΑ επ’ ωφελεία όλων πολιτών όλου του Νομού Δράμας, αλλά και τμημάτων των γειτονικών Νομών, που εν δυνάμει χρησιμοποιούν τις παροχές του Γενικού Νοσοκομείου της Δράμας.

Συνήθως στις εντάξεις έργων και στην υλοποίηση αυτών, τα φώτα της δημοσιότητας στέφονται προς το εκάστοτε πολιτικό προσωπικό, το οποίο φέρει την ευθύνη για το σχεδιασμό και την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στην προκειμένη περίπτωση, εύλογα μπορούν να νιώθουν δικαιωμένοι για τις προσπάθειές τους τόσο ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, καθώς επί δικής τους θητείας προχωρά ένα αξιόλογο έργο στον τομέα της Υγείας, ειδικά μάλιστα σε μια εποχή που η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε περίτρανα τη σπουδαιότητα που έχει ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Βέβαια, ειδική αναφορά, στο πολιτικό σκέλος των εντάξεων, πρέπει να γίνει και στον πρώην Βουλευτή του Νομού Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, αφού επί των δικών του ημερών και χάρη στις δικές του παρεμβάσεις, δρομολογήθηκαν τα προαναφερθέντα έργα, τα οποία αναβαθμίζουν σημαντικά το Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας. Όπως επίσης και στο νυν Κυβερνητικό Βουλευτή του Ν. Δράμας, εκλεγμένο με τη Ν.Δ., κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, ο οποίος συνέχισε την προσπάθεια για αναβάθμιση σε όλους τους τομείς του Νοσοκομείου της πόλης, γνωρίζοντας άλλωστε, ως χειρούργος – ιατρός που υπηρέτησε στη συγκεκριμένη δομή, εκ των έσω, δυνατότητες και αδυναμίες. Έτσι κι αλλιώς, η συνεργασία ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων πάντα φέρνει οφέλη στην τοπική κοινωνία.

Όμως, ίσως τίποτα από όσα προγραμματίστηκαν και υλοποιούνται δεν θα είχε συμβεί, αν δεν φρόντιζαν για την κατάλληλη προετοιμασία οι αντίστοιχοι υπηρεσιακοί παράγοντες, στους οποίους, χωρίς υπερβολή, θα μπορούσε να τους αποδοθεί ο τίτλος των αφανών πρωταγωνιστών. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση, το υπαλληλικό προσωπικό είναι αυτό που παραμένει στη θέση του μετά από κάθε αλλαγή διοίκησης, σε όλα τα επίπεδα, και συνεχίζει το νήμα των προσπαθειών, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως και το Κράτος και η Αυτοδιοίκηση έχουν συνέχεια.

Για τη λειτουργία του δημοσίου τομέα στη χώρα, έχουν γραφτεί γραμμές επί γραμμών. Φαινόμενα που δεν συνάδουν με τον τίτλο του δημοσίου λειτουργού, κατά καιρούς, έρχονται στην επιφάνεια και δημιουργούν το αντίστοιχο κλίμα, που φτάνει στα όρια της αποστροφής. Πάντα, όμως, υπάρχει και η άλλη… πλευρά του φεγγαριού! Στον αντίποδα φαινομένων πιθανής αδιαφορίας, οκνηρίας ή ωχαδερφισμού, υπάρχουν και παραδείγματα υπηρεσιακών παραγόντων που τιμούν στο ακέραιο την ιδιότητά τους και με εργατικότητα συμβάλλουν, στο μέτρο που τους αναλογεί, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συμπολιτών τους. Άνθρωποι, που φέρουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και λειτουργούν με ακεραιότητα και ευσυνειδησία.

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κ. Ανδρονίκη Κεφαλίδου, Πολιτικός Μηχανικός, Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, της υπηρεσίας, δηλαδή, που έχει αναλάβει την υλοποίηση των παραπάνω έργων, σχετικά με την αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Δράμας. Η ίδια δουλεύει άοκνα, πολλές φορές και εκτός ωραρίου, ή ακόμη και τις ημέρες που χρεώνονται ως άδεια, έτσι ώστε η υπηρεσία της να μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε είδους απαίτηση. Άλλωστε, οι διερχόμενοι πολίτες, οι οποίοι γνωρίζουν τη διάρθρωση του κτηρίου του Διοικητηρίου, όπου στεγάζεται η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν πως, πολλές φορές κατά τις απογευματινές ώρες, παραμένουν μέχρι αργά φωτισμένα δύο γραφεία, αυτό του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδόπουλου και αυτό της κ. Κεφαλίδου.

Η κ. Κεφαλίδου αναπτύσσει στενή συνεργασία με τους αιρετούς, οι οποίοι ασκούν διοίκηση, έχοντας άλλωστε και το σχετικό υπόβαθρο για να κατανοήσει τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Πέρα από την επιστημονική κατάρτιση και την υπηρεσιακή επάρκεια που διαθέτει, η Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας έχει και την εμπειρία της διοίκησης, καθώς στο παρελθόν έχει διατελέσει Νομαρχιακή Σύμβουλος Δράμας (την περίοδο 2006-2010) και Περιφερειακή Σύμβουλος Δράμας (την περίοδο 2011-2014). Μάλιστα, σε αυτές τις δύο θητείες, η κ. Κεφαλίδου απέκτησε τις ανάλογες εμπειρίες και από πλευράς αντιπολίτευσης (κατά την πρώτη περίοδο, επί θητείας του Νομάρχη κ. Κώστα Ευμοιρίδη), αλλά και από πλευράς διοίκησης (κατά τη δεύτερη περίοδο, επί θητείας του Περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη).

 

«Συναισθανόμαστε το καθήκον μας για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο»

 

Η εφημερίδα «Εργασία… συν» επικοινώνησε με την κ. Ανδρονίκη Κεφαλίδου, Πολιτικό Μηχανικό και Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, και ζήτησε την άποψή της σχετικά με την υλοποίηση των τριών σημαντικών έργων που αναβαθμίζουν το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. Η ίδια έδειξε να αιφνιδιάζεται με αυτή την επικοινωνία, καθώς δεν είναι σύνηθες τα Μ.Μ.Ε. να απευθύνονται σε υπηρεσιακούς παράγοντες, παρά ίσως μόνο για τεχνικά ζητήματα. Ιδιαίτερα σεμνή και φειδωλή, η κ. Κεφαλίδου δεν αρνήθηκε μια μικρή δήλωση, σημειώνοντας τα εξής: «Η αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, ενεργειακή και υγειονομική, σε τούτη τη συγκυρία της πανδημίας τοποθετεί τα συγκεκριμένα έργα της υπηρεσίας μου στην πρώτη κλίμακα σπουδαιότητας και χρησιμότητας για τους πολίτες του Νομού Δράμας. Αναλάβαμε όλη η ομάδα υλοποίησης (οι συνεργάτες μου και εγώ) αυτό το δύσκολο έργο, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, συναισθανόμενοι το καθήκον μας για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο».

 

Τα έργα μέσω ΕΣΠΑ για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

Όπως προαναφέρθηκε, στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ, αξιοποιώντας την Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε., τρία μεγάλα έργα, που εκτιμάται πως θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα του μεγαλύτερου ιδρύματος υγείας του Νομού.

Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας αφορά τα υποέργα για τις οικοδομικές εργασίες προϋπολογισμού 2.860.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., και για τις ηλεκτροομηχανολογικές εργασίες προϋπολογισμού 2.650.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Οι παρεμβάσεις αφορούν την αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με καινούργια αλουμινίου, με θερμοδιακοπή και με διπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες, κατασκευή εξωτερικού κελύφους με τοποθέτηση θερμομόνωσης πάχους 10 εκ. και έγχρωμο επίχρισμα, κατασκευή εσωτερικά θερμομόνωσης των στεγών και αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας θα επιφέρει μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας των κτηριακών εγκαταστάσεων κατά «7.393.472,50 κιλοβατώρες», ετήσια μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου «2.301,00 τόνοι Ισοδυνάμου CO2» και ετήσια μείωση του κόστους λειτουργίας του.

Με την κατασκευή του έργου θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους του Νομού Δράμας, ενώ το έργο ανταποκρίνεται στους στόχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Α.Μ.Θ., δηλ. στο «Θεματικό στόχο: Υποστήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς» και στην «Επενδυτική Προτεραιότητα: Στήριξη της ενεργειακής απόδοσης, της έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δημόσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων κτηρίων, και στον τομέα της στέγασης».

Παράλληλα, υλοποιείται και το έργο για την υγειονομική αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων των κτηρίων του Γ.Ν. Δράμας, προϋπολογισμού 2.000.000,00 ευρώ με Φ.Π.Α.

Η υγειονομική αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων των κτιρίων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας αφορά την αντικατάσταση των παλαιών υπερβολικά φθαρμένων δαπέδων όλων των κύριων χώρων του Νοσοκομείου με νέο σύγχρονο τάπητα PVC οικολογικό, ομοιογενούς υφής, άκαυστο, αντιστατικό, με ανθεκτική μη απορροφητική και αντιμικροβιακή επιφάνεια συνολικού εμβαδού 14.500 τ.μ. και την ανανέωση των χρωματισμών των εσωτερικών τοίχων με αντιμικροβιακή βαφή συνολικής επιφάνειας 26.000 τ.μ..

Οι παραπάνω επεμβάσεις θα επιφέρουν σαφή προαγωγή της υγείας του πληθυσμού των 100.000 περίπου κατοίκων, στους οποίους θα παρέχονται βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας, καθώς θα προκύψει η αναμενόμενη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Επιπλέον το έργο της αντικατάστασης του φθαρμένου δαπέδου θα συνεισφέρει στην βελτιστοποίηση πρόσβασης και χρήσης των υπηρεσιών υγείας (δείκτης αποτελεσμάτων υπολογιζόμενος σε 220.000 επισκέψεις περίπου) καθώς θα βελτιωθεί η ασφάλεια για τους χρήστες, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα ΑμεΑ.

Το έργο ανταποκρίνεται στους στόχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Α.Μ.Θ., δηλ. στο «Θεματικό στόχο: Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε διάκρισης» και στην «Επενδυτική Προτεραιότητα: Επενδύσεις στις υποδομές υγείας και τις κοινωνικές υποδομές που συμβάλλουν στην εθνική, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, μειώνοντας τις ανισότητες όσον αφορά την κατάσταση στον τομέα υγείας, προωθώντας την κοινωνική ένταξη μέσω βελτίωσης της πρόσβασης σε υπηρεσίες κοινωνικού, πολιτισμικού χαρακτήρα και υπηρεσίες αναψυχής και τη μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα της κοινότητας».