Τι είναι η υπερυπνία, το σοβαρό πρόβλημα του να σε παίρνει ο ύπνος όταν δεν πρέπει!
Η υπερυπνία είναι η δυσκολία να μείνεις ξύπνιος. Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του πάσχοντος με το να αποκοιμηθεί σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η οδήγηση. Η έγκαιρη ανίχνευση/διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις.
Το να είστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά από μια δύσκολη νύχτα είναι λογικό. Ωστόσο, η κούραση δεν ευθύνεται για τον υπερβολικό ύπνο, ακόμη και για τον ύπνο σε μη φυσιολογικές καταστάσεις, θα πρέπει να σκεφτούμε να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό, καθώς υπάρχουν αρκετές ασθένειες που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό το σύμπτωμα.
Πιο συγκεκριμένα, ονομάζουμε τη δυσκολία να μείνεις ξύπνιος, «υπερυπνηλία».
«Σε αυτήν την έννοια, διακρίνονται δύο διαφορετικά συμπτώματα. Ένα από αυτά είναι η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή το άτομο έχει υπερβολικό και μη φυσιολογικό ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας», αναφέρουν ειδικοί της Movement Disorders and Sleep Behavior and Hypersomnia τονίζοντας: «Από την άλλη, διαπιστώνουμε αυξημένο νυχτερινό ύπνο, ο οποίος είναι γνωστός ως υπερυπνία. Μερικές φορές αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται εναλλακτικά στη βιβλιογραφία, αλλά πρέπει να είσαι ακριβής για να καταλάβεις ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα, παρόλο που συχνά εμφανίζονται ταυτόχρονα».
Η ανάγκη για αυτούς τους ανθρώπους να κοιμούνται περισσότερες ώρες από ό,τι θεωρείται φυσιολογικό είναι στην πραγματικότητα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας όταν αυτό δεν μπορεί να γίνει και κοιμούνται σε επικίνδυνες καταστάσεις. Σύμφωνα με τους νευρολόγους, «υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν αντέχουν τις συναντήσεις εργασίας ή που δεν μπορούν να οδηγήσουν. Κάποιοι πηγαίνουν απευθείας σε κρίσεις ύπνου».
Οι κύριες αιτίες της υπερυπνίας
Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό το σύμπτωμα. Το πρώτο, είναι η στέρηση ύπνου: «Στη σημερινή κοινωνία, υπάρχουν πολλές αιτίες για να κοιμηθείς αργά, όπως η υπερβολή παραμονή των κοινωνικών δικτύων. Για το λόγο αυτό, αυτό που συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους είναι ότι δεν κοιμούνται αρκετές ώρες.
Ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε, υπάρχουν διαφορετικές διαταραχές πίσω από την υπερυπνία:
Αποφρακτική άπνοια ύπνου: Είναι μια αναπνευστική διαταραχή που εμφανίζεται τη νύχτα. Τα άτομα που υποφέρουν από αυτό διακόπτουν συνεχώς τον κύκλο του ύπνου τους, ο οποίος παρουσιάζει πολλές μικροδιεγέρσεις και ο ύπνος δεν είναι επανορθωτικός. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι ασθενείς κοιμούνται από το πρωί έως το βράδυ. Σύμπτωμα που είναι πιο συχνό στους άνδρες.
Κατάθλιψη: Ορισμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται για άλλες ενδείξεις μπορεί να έχουν υπνηλία ως ανεπιθύμητη ενέργεια.
Ναρκοληψία: Είναι λιγότερο συχνή αιτία. Σύμφωνα με τους ιατρούς, «το βασικό σύμπτωμα είναι η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια συνδέεται με άλλα σημάδια που είναι μεταβλητά, όπως η υπνική παράλυση ή οι οπτικές παραισθήσεις, γενικά στη μετάβαση ύπνου-εγρήγορσης και εγρήγορσης-ύπνου». Επιπλέον, ορισμένες εικόνες ναρκοληψίας συνοδεύονται από καταπληξία, που είναι η απώλεια μυϊκού τόνου με συναισθήματα.
Σε αντίθεση με την υπνική άπνοια, η ναρκοληψία είναι πιο συνηθισμένη να ξεκινά στη νεολαία ή στην όψιμη εφηβεία. Αυτοί οι άνθρωποι ξεκινούν με υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας που συχνά γίνεται φυσιολογική και σχετίζεται με τεμπελιά. Πάντως, πολλοί ασθενείς δεν διαγιγνώσκονται με αθτό γιατί τελικά ομαλοποιούν τον ύπνο τους.
Διάγνωση υπερυπνίας
Όλοι οι άνθρωποι που έχουν αίσθημα υπερυπνίας και αποκοιμιούνται σε καταστάσεις που θεωρούνται ακατάλληλες πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό γιατί είναι ένα σύμπτωμα του οποίου πρέπει να βρεθεί η αιτία.
Για να ανακαλύψει την προέλευση του προβλήματος, ο κάθε ειδικός επισημαίνει ότι το πρώτο βήμα είναι να πραγματοποιηθεί μια κλινική συνέντευξη μέσω της οποίας θα συλλεχθούν δεδομένα που υποψιάζονται ότι ο ασθενής πάσχει από άπνοια ύπνου ή άλλη διαταραχή.
Με βάση την υποψία στη διάρκεια της διάγνωσης «γενικά γίνεται πολυυπνογραφία που είναι μελέτη ύπνου. Με βάση τα αποτελέσματά της, διαγιγνώσκεται η αιτία και προχωρά η θεραπεία.
Τέλος, οι ειδικοί προειδοποιούν για την αυτοθεραπεία που λαμβάνουν οι ασθενείς με υπερυπνία για να την καταπολεμήσουν. «Πολλοί έχουν μια βάναυση πρόσληψη καφεΐνης», προειδοποιούν.
Υπό αυτή την έννοια, συμβουλεύει ότι αν κάποιος χρειάζεται οκτώ καφέδες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μείνει ξύπνιος, σίγουρα θα υποφέρει από υπερυπνία, επομένως είναι σημαντικό να επισκεφτεί έναν ειδικό ύπνου.
Προσοχή δεν είναι και τόσο απλό ούτε αστείο όσο φαίνεται…
Πηγή: in.gr