Πόλεμος non paper έλαβε χώρα χθες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, μόλις μία μέρα μετά από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών την οποία και οι δύο πλευρές «ανέγνωσαν» ως «ήττα Μητσοτάκη».

Η αιτία του χαρτοπολέμου ήταν η προοπτική ευρύτερης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, για την οποία υπερθεμάτισε η Κουμουνδούρου, με στόχο να πάρει μερίδιο από την ήττα της ΝΔ τη δεύτερη Κυριακή, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να αρνείται διακριτικά, αλλά πεισματικά οποιαδήποτε σχετική συζήτηση.

Επιθέσεις φιλίας μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι

Συγκεκριμένα, το βράδυ των εκλογών και το πρώτο μισό της Δευτέρας είχαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνεργασίας του προοδευτικού χώρου και το ΠΑΣΟΚ (πλην Γιώργου Παπανδρέου και Παύλου Γερουλάνου) να αρνείται ευγενικά, απαντώντας ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται κοινωνική γείωση, προγραμματικές συμπτώσεις, συνέπεια (υπενθυμίζοντας τη σκληρή αντιΠΑΣΟΚ καμπάνια του Στέφανου Κασσελάκη στη μάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και την παρουσία σε κορυφαίες θέσεις της Κουμουνδούρου προσώπων που θεωρούν κόκκινα πανιά (όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς). Πολύ σύντομα, λοιπόν, δηλαδή από τη Δευτέρα το απόγευμα, το σκηνικό αυτό διαδέχθηκε πολύ σύντομα ένα άλλο, πιο συνηθισμένο…, δηλαδή η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών.

Πράσινη αλαζονεία και σωσίβια Μητσοτάκη από το απόγευμα

Έτσι λοιπόν, από την μια πλευρά, η Κουμουνδούρου συνέχιζε να μιλά για «αυτοδιοικητική σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων» και επιδοκιμασία από τους πολίτες «της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της συνεργασίας», αλλά πλέον έστρεφε τα βέλη της και προς την Χαριλάου Τρικούπη, κάνοντας λόγο για «κοντόφθαλμες λογικές», ενώ για τις δηλώσεις του κυρίου Ανδρουλάκη σχολίαζε πως, «σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση, αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου». «Η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Να μην πάμε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία», ανέφερε χαρακτηριστικά το Non Paper του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, το Non Paper – απάντηση που εκδόθηκε, περιλάμβανε αρκετές αιχμές προς την Κουμουνδούρου, αλλά χωρίς να σηκώνει το γάντι της σύγκρουσης που είχε ρίξει η αντίστοιχη διαρροή του ΣΥΡΙΖΑ: «Οποιαδήποτε σεναριολογία νοθεύει τη μεγάλη νίκη, που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ. Εμείς είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε νικηφόρα τη ΝΔ και όχι να της πετάμε σωσίβιο σε κάθε δύσκολη στιγμή».

Νέα αφετηρία ενόψει της μάχης των ευρωεκλογών τον Ιούνιο

Καθίσταται πλέον σαφές ότι τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών μοιάζουν να έχουν αντιστρέψει τον συσχετισμό δυνάμεων στο εσωτερικό της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ νιωθει ότι η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές πλησιάζει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επικαλεστεί σε αυτοδιοικητικό επίπεδο αποτελέσματα που να δείχνουν τη συνέχιση της πρωτοκαθεδρίας του στον χώρο. Επιπλέον, όσο και να πιέζει ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚγια την ανάγκη συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων για να ανατραπεί η κυβέρνηση μεσοπρόθεσμα, η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει λόγο να ερεθίζει, με μια τέτοια προοπτική, τα αρνητικά αντανακλαστικά που έχουν ακόμη για την Κουμουνδούρου οι κεντρώοι πολίτες που επιδιώκει να αποσπάσει σταδιακά από την ΝΔ.

Πηγή: dikaiologitika.gr