ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Μια φορά κι ένα καιρό υπήρχε η Δημοτική παράταξη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – ΝΕΑ ΔΡΑΜΑ». Με επικεφαλής τον Μαργαρίτη Τζίμα. Προσκείμενη στη Ν.Δ.. Ο Μαργαρίτης είχε διείσδυση και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Εκλέχθηκε 4 φορές Δήμαρχος. Με υψηλά ποσοστά. Ο Χριστόδουλος ήταν συνεργάτης του.

Ο κ. Τζίμας το 2004 μεταπήδησε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εκλέχθηκε Βουλευτής. Έγινε Υπουργός. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης εξέλεξαν κατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες νέο Δήμαρχο τον και Πρόεδρο τότε του Δικηγορικού Συλλόγου Θωμά Μαργαρίτη. Ο Θωμάς κέρδισε τις επόμενες εκλογές το 2006. Ο κ. Μαμσάκος υπήρξε στενός του συνεργάτης.

Ο κ. Μαργαρίτης έχασε τις εκλογές του 2010. Δήμαρχος εκλέχθηκε ο πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυριάκος Χαρακίδης. Στη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – ΝΕΑ ΔΡΑΜΑ» άρχισε η μάχη των επιγόνων του ιδρυτή της, που έως τότε υπέβοσκε. Ο Χριστόδουλος θεώρησε ότι ήλθε η ώρα του. Αποχώρησε. Ίδρυσε την παράταξη «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑ». Αμιγώς νεοδημοκρατική.

Τι ακριβώς ήθελε να ενώσει ο κ. Μαμσάκος, διασπώντας την παλιά του παράταξη δεν ήταν ξεκάθαρο. Συνεργάτες του καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, διαχώρισαν τη θέση τους. Αποστασιοποιούνται ακόμη και σήμερα. Φεύγουν για τον β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Ή ιδρύουν άλλη νεοδημοκρατική δημοτική παράταξη.

Δεν τα κατάφερε λοιπόν να ενώσει την παράταξή του, όπως και τον πολιτικό του χώρο. Βρίσκεται σε σύγκρουση ακόμη και με τον τοπικό Βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην στενό του συνεργάτη στο Δήμο. Θα ‘λεγε κανείς: Μικρό το κακό. Δεν αφορά όσους δεν ανήκουν σε αυτή την παράταξη, σε αυτό τον πολιτικό χώρο.

Δεν είναι όμως έτσι. Η Δράμα έχει ανάγκη από τη συνεργασία όλων. Αν θέλει να πετύχει. Απέτυχε λοιπόν ο Δήμαρχός μας. Όχι μόνο όσον αφορά την παράταξη και τον πολιτικό του χώρο. Απέτυχε να ενώσει και τη Δράμα ευρύτερα. Πολλοί Δραμινοί είναι σφοδροί πολέμιοί του. Τον θεωρούν αποτυχημένο.

Στη Δράμα και μετά την έντονη κομματικοποίηση του παρελθόντος έχουμε ζήσει την ίδρυση και δράση υπερκομματικών αυτοδιοικητικών παρατάξεων. Όπως την «ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΖΩΗ». Όπως το ««Project». Με συμμετοχή και δράση από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους. Πλην ακροδεξιάς. Ο κ. Μαμσάκος όμως δεν τα κατάφερε να ενώσει.

Ή για να ακριβολογούμε δεν τα κατάφερε να ενώσει την παράταξή του, το κόμμα του, τη Δράμα. Κατάφερε όμως να ενώσει όλες τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στον Δήμο μας. Που για μεγάλο διάστημα συντόνιζαν τον αντιπολιτευτικό τους λόγο εναντίον του. Λίγοι ηγέτες το πετυχαίνουν.

Πολλοί Δραμινοί ασκούν σφοδρή κριτική στα έργα και τις ημέρες της θητείας του. Πολλοί συμπολίτες μας τον θεωρούν αποτυχημένο ως Δήμαρχο.

Όχι! Δεν θα συμφωνήσω. Ένας αυτοδιοικητικός που διαδραμάτισε ρόλο για δεκαετίες στα τοπικά μας δρώμενα, ένας Δήμαρχος που επανεκλέχθηκε, δεν είναι αποτυχημένος. Μπορεί να μην είναι απλά επιτυχημένος.

Όχι! Δεν θα συμφωνήσω πως πρέπει να υπάρχουν περιορισμένες θητείες. Δύο άντε τρεις το πολύ. Αυτό πρέπει να ισχύει για τα μονοπρόσωπα όργανα εξουσίας, όπως λόγου χάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπάρχουν Δήμαρχοι, που εκλέχθηκαν ξανά και ξανά. Που διοίκησαν Δήμους για δεκαετίες. Όπως ο Μαργαρίτης Τζίμας στη Δράμα. Όπως παλιοί Δήμαρχοι της Αριστεράς (Δανιηλίδης στον Δήμο Συκών – Νεάπολης, Ιωακειμίδης στον Δήμο Νίκαιας). Επανεκλέγονται με πολύ υψηλά μάλιστα ποσοστά. Γιατί έχουν παρουσιάσει αξιόλογο έργο. Υπάρχουν Δήμαρχοι που άφησαν έργο και θα τους θυμούνται οι δημότες τους ακόμη κι αν υπηρέτησαν μόνο για μια θητεία.

Ο νυν Δήμαρχος Δράμας δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Πρόσφατα δήλωσε πως δεν θα αναφερθεί στο έργο του, αυτό μιλάει από μόνο του. Πολλοί Δραμινοί το αγνοούμε. Θα θέλαμε καλόπιστα να ακούσουμε για ποιο έργο ή έργα του θα καταγραφεί στην ιστορία.

Η πρώτη θητεία του κ. Μαμσάκου δεν θα ‘λεγε κανείς ότι ήταν θρίαμβος. Επανεκλέχθηκε με μικρή διαφορά τη δεύτερη φορά στις επαναληπτικές εκλογές. Και τούτο γιατί μερίδα συνδημοτών μας, αν και τον θεωρούσαν αποτυχημένο, δεν ήθελαν τον αντίπαλό του. Το όποιο έργο του νυν Δημάρχου Δράμας είναι αμφισβητήσιμο ακόμη και από πρώην στενούς συνεργάτες του.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχός μας κατά τη θητεία του πρόσφερε ό,τι μπορούσε. Κούρασε και κουράστηκε. Θα μπορούσε απλά να μην είναι και πάλι υποψήφιος. Γιατί επιμένει;

Πρέπει κανείς να γνωρίζει πότε ήλθε η ώρα να αποχωρήσει. Συνήθως όμως δεν το διαισθάνεται. Η εξουσία είναι γλυκιά. Θολώνει την κρίση. Πρέπει να το ακούσει από τον λαό. Να το αναδείξει η κάλπη.

Επιλογή του προφανώς. Αναλαμβάνει όμως και το ρίσκο. Οφείλει να είναι και έτοιμος να αποδεχθεί αξιοπρεπώς την ήττα του.

Υ.Γ. Ο γράφων δεν έχει καμία αντιπαλότητα και αντιπάθεια προς τον νυν Δήμαρχο Δράμας. Προσωπικές πολιτικές εκτιμήσεις διατυπώνει. Μπορεί να κάνει και λάθος. Η Ιστορία θα δείξει…