Σε πορεία lockdown η πρωτεύουσα, στο γκρίζο οδεύουν τρεις νομοί. Στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ νομών τα Σαββατοκύριακα
Το δρόμο της Θεσσαλονίκης και των Σερρών ενδέχεται να ακολουθήσουν σύντομα Λάρισα, Ροδόπη και Δράμα, όπου τα στοιχεία δείχνουν ραγδαία αύξηση του κορονοϊού, ενώ πλέον ακόμη και το ενδεχόμενο γενικού lockdown στην Αθήνα βρίσκεται στο τραπέζι.
Και αυτό καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν στην Αττική κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ποσοστό βέβαια που φαντάζει μικρό αν συγκριθεί με τη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρξε μέχρι και τριπλασιασμός των κρουσμάτων. Ακριβώς όμως αυτό θέλει να αποφύγει το Μαξίμου: Να συμβεί στην πρωτεύουσα, ό,τι συνέβη και στη συμπρωτεύουσα.
Στο τηλεοπτικό του μήνυμα το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαναλάβει ότι στόχος του είναι να αποφύγει ένα καθολικό lockdown, όμως η εκθετική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και η πίεση στο ΕΣΥ οδήγησαν ήδη τη Δευτέρα στη λήψη μέτρων, αντίστοιχων με αυτά της περασμένης άνοιξης, σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μάλιστα χθες (ΣΚΑΪ) δεν απέκλεισε ακόμη και ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, θέλοντας έτσι να επιστήσει την προσοχή στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων που έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί. Ενώ και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προειδοποιησε ότι και στην Αττική τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή και ότι η κυβέρνηση δε θα διστάσει να λάβει όποια αναγκαία μέτρα.
Πριν την Αττική όμως, το πιο άμεσο ενδεχόμενο είναι να υπαχθούν στη γκρί κατηγορία Λάρισα, Ροδόπη και Δράμα, που ήδη ήταν στις ζώνες αυξημένου κινδύνου.
Το πιο ανησυχητικό από τα συνολικά επιδημιολογικά στοιχεία είναι ότι πρακτικά στη Βόρεια Ελλάδα το ΕΣΥ ήδη έχει φτάσει στα όρια του, αλλά και ότι πλέον αυξάνονται τα κρούσματα στους άνω των 65, δηλαδή στις πιο ευπαθείς ηλικιακές ομάδες που τείνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό να χρειάζονται νοσηλεία και μηχανική υποστήριξη.
Η ηλικιακή ομάδα με το μεγαλύτερο αριθμό διαγνώσεων όμως είναι αυτή των 19-39 ετών, δηλαδή η διασπορά του ιού ξεκινά κατά βάση από τις νεότερες ηλικίες και η ομάδα εμπειρογνωμόνων επιμένει ότι συνδέεται κυρίως με τη διασκέδαση.
Για αυτό και ένα μέτρο που εξετάζει πλέον η κυβέρνηση είναι η απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ νομών τα Σαββατοκύριακα. Και αυτό για να αποφευχθεί για παράδειγμα το ενδεχόμενο, πχ κάτοικοι Αθηνών, όπου έχει τεθεί πια σε ισχύ μίνι- lockdown στην εστίαση, να φεύγουν τα Σαββατοκύριακα για Χαλκίδα ή Λουτράκι. Διότι για παράδειγμα στις Σέρρες η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με το γεγονός ότι στο νομό έφταναν από γειτονικές περιοχές με αυστηρότερα μέτρα για να διασκεδάσουν.
Το lockdown στην εστίαση σε όλη τη χώρα έχει προκαλέσει φυσικά και αντιδράσεις από τους πληττόμενους επιχειρηματίες και εργαζόμενους, και ουκ ολίγοι βουλευτές της ΝΔ έθεσαν το ζήτημα στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Συνολικά 30 βουλευτές ζήτησαν και πήραν το λόγο και ο κ.Μητσοτάκης κλείνοντας τη συνεδρίαση θέλησε να στείλει ένα μήνυμα, “δείχνοντας” για την απόφαση λήψης μέτρων στην εστίαση, στην διασκέδαση, στον πολιτισμό, την επιτροπή εμπειρογνωμόνων. “Αυτό μας συμβούλευσαν οι ειδικοί να κάνουμε”, είπε ο πρωθυπουργός στους γαλάζιους βουλευτές, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα είναι πως δεν μπορεί κανείς να φορά μάσκα όσο τρώει ή όσο πίνει τον καφέ του. Παρέπεμψε δε στα μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών της εστίασης, καθώς και στην αναστολή εργασίας για τους εργαζόμενους.
Ενώ χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για την ανάγκη αποδοχής και τήρησης των μέτρων την προσδοκία ότι εφόσον όλα πάνε καλά το Νοέμβριο, θα μπορέσει η χώρα σιγά-σιγά να επανέλθει σε κάποια κανονικότητα τον Δεκέμβριο, ώστε οι γιορτές των Χριστουγέννων να μην είναι γιορτές πολύ μειωμένης οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.
Προειδοποίησε όμως ότι σε κάθε περίπτωση πολλά από τα μέτρα είναι εδώ για να μείνουν, λέγοντας πως όταν ανοίξει ξανά η εστίαση, θα χρειαστεί και πάλι η λήψη μέτρων υγιεινής και οι θερμάστρες για τους εξωτερικούς χώρους, καθώς και ότι η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα θα αργήσει ακόμη.