ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΣΕ 32 ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

 

Με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, ορίστηκαν οι διοικητές σε 32 υφιστάμενες δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στη δομή της Δράμας διοικητής αναλαμβάνει ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Τουτουντζόγλου.

Ο κ. Τουτουντζόγλου είναι 33 ετών. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. στην κατεύθυνση των Διεθνών Σπουδών και συγκεκριμένα στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο. Συμμετέχει, ως Ταμίας, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και είναι μέλος της Ένωσης Νομικών Μεταναστευτικού Δικαίου IMMIGRATIO.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, η απόφαση ορισμού διοικητών «συμβάλλει στην ανάκτηση του διοικητικού ελέγχου των δομών από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η διοίκηση ασκείτο, έως σήμερα, από διεθνείς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».

Οι διοικητές θα αναλάβουν την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των δομών φιλοξενίας και θα επιφορτιστούν με την επίδοση συνολικά 40.000 αποφάσεων ασύλου (εκ των οποίων το 80% εκδόθηκαν μέσα στο 2020 και 20% σε προγενέστερα έτη). Με αυτόν τον τρόπο, θα προχωρήσει ουσιαστικά η αποσυμφόρηση των δομών. Η θητεία τους θα είναι ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης.

Στο σχετικό ΦΕΚ, από τις 24 Μαρτίου 2020, το οποίο περιελάμβανε Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Σύσταση Δομών Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία», καθορίζονταν στις 3.000 ευρώ το ύψος των μεικτών μηνιαίων αποδοχών των Διοικητών δομών προσωρινής υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας.

Όπως επισημαίνεται, θα ακολουθήσει η πρόσληψη και τοποθέτηση άμεσα σε δομές 150 συμβασιούχων, που έχουν ήδη επιλεγεί, για τρεις μήνες. Επιπλέον, προχωρούν οι διαδικασίες για την περαιτέρω στελέχωση των δομών, μέσω των διαγωνισμών που θα προκηρύξει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για συμβασιούχους ορισμένου χρόνου για τρία έτη, με δυνατότητα ανανέωσης και για μόνιμο υπαλληλικό προσωπικό.