ΑΡΘΡΟ

Του Μαργαρίτη Τζίμα

Πρώην Υπουργού

Σε λίγα 24ωρα θα αλλάξει ο χρόνος. Όμως ο χρόνος δεν είναι σταθερός όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν. Ο χρόνος έγινε και γίνεται αντικείμενο έρευνας και μελέτης με αποκορύφωμα τον Einstein που με τη θεωρία της σχετικότητας ανακάλυψε πως ο χρόνος διαστέλλεται ή συστέλλεται. Ανάλογα.

Δύο ωρολόγια που βρίσκονται σε δύο διαφορετικά διαστημόπλοια που κινούνται με σχετικά μεγάλες ταχύτητες μετράνε διαφορετικά τον χρόνο. Οι αστροναύτες γυρνάνε στη Γη «νεότεροι». Τα δίδυμα αδέρφια που κινούνται σε διαφορετικά κινητά μετράνε διαφορετικό χρόνο. Μυστήριο ο χρόνος.

Και ποιος ξέρει τι εκπλήξεις ακόμη μας επιφυλάσσει η έρευνα. Ο χρόνος τρέχει και μαζί του τρέχουμε κι εμείς. Ο χρόνος ανανεώνεται όμως κάθε 24ωρο. Συμβαίνει το ίδιο και με τον άνθρωπο; Αλήθεια τι ικανοποίηση θα νιώθει ο επιστήμονας όταν εισχωρεί βαθειά στα μυστήρια της ζωής.

Γι’ αυτό δώστε κίνητρα στα παιδιά σας να μορφωθούν. Μπορεί να μη γίνουν όλοι επιστήμονες, όμως θα γνωρίζουν. Και η γνώση είναι ελευθερία. Και ο ελεύθερος άνθρωπος συλλογάται καλά.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!